Vůz jsem pořídil v únoru tohoto roku od místního uživatele.
Tomu bych chtěl ještě jednou poděkovat za férový obchod a
veškerou asistenci s úřady a převozem ze středohoří až na kraj Prahy.
Sedmice je to krásná, tmavě modrá metalyza, v barvě jsou i zrcátka a nainstalovaný
body kit. Má modrý intr v dost zachovalém stavu s (bohužel) sportovním volantem, který
má trochu vůli. Přední okna a zrcátka v elektrice a plechšíbr na kliku, abs.,
Kastle na tom není nejhůř, nikde nic durch, nosníky zdravý, podlaha zdravá. Takže klasicky kapsa pod baterkou
a maličko růžky podběhů před zadními koly. A spolujezdcův blatník v místě blikače je teda skrz.
Modrá stála několik let v garáži a tak bylo potřeba rozhýbat pár věcí, aby mohla dostat zpátky značky.
Minulý týden si sedla po skoro třech měsících zpátky na kola, což se mi trochu ulevilo.
Co mám teda za sebou:
-Brzdy vypadaly dost hrozně, ale s trochou péče jsem mohl vrátit všechny třmeny zpátky na místo. Vpředu nový kotouče,
vzadu vypadaly po okartáčování obstojně tak jsem je nechal. Dal jsem nový pakny a štíty dostaly trochu povrchní péče.
Držák bowdenu na nápravě byl (klasicky) utrhlej - spravila to sada od skandixu. Co se týče zadních brzd, dost mě potrápily šrouby
třmenů. I přes použití všech mučících procedur mi jeden šroub 10.3 prasknul, naštěstí poprvé v životě mě vytahovák šroubů zachránil
a nezůstal tam taky. Zkrátka zjistil jsem, že dávat s kotouči i nový šrouby třmenů není zas tak špatnej nápad. Vepředu jsem štíty nechal
a řešit je budu až s nápravou. Kotouče odečítání abs svůj věk rozhodně nezapřou, ale nechal jsem je a čekám, co se stane.)
Zatím jsem s tím jel jen okolo garáže a nic nesvítí. Vyměnil jsem kapalinu, destičky.
-Nádrž byla plná, což bylo jistě dobré pro plovák i pumpu, leč pumpa stejně nepumpovala. Hrdlo bylo načaté a příruba vracečky
KO (další klasika u 700). Nádrž jsem vypláchnul. Při odčerpávání jsem trochu pospíchal a řekl si, že bude lepší vymontovat nádrž a přelít ji
do kanystrů.

Načež se koberec vpil do betonu pod ním a mě nezbylo, než větrat a čekat, až se mračna rozptýlí. Vyměnil jsem hrdlo za lepší, pumpu za lepší
a dal nový filtřík. Vyměnil jsem filtr u hlavního čerpadla.
-Motor, to ukáže asi čas. Udělal jsem rozvod vaček a dlouho jsem přemýšlel zda dát, či nedat rozvod vyvažovaček.
Řekl jsem si, že dávat řemen bez repase uložení hřídelí hrozí zbytečnou prací, celou záležitost jsem odložil, až toho nebude tolik najednou.
Trochu jsem ho opucnul, ať je kdyžtak vidět nějakej únik. Dal jsem nový down pipe (skandix- spokojenost nebyla, zpracování bídné, matka
pro úchyt byla navařena mimo díru v plechu).Vyčistil jsem CCV a airbox - nový filtr. U klapky nasávání předehřevu jsem doplnil nové těsnící molitánky.)
Vypláchl jsem chladící okruh a dal origo kapalinu - nový termostat, těsnění pumpy.
Olej jsem nalil nějakej levnej jen na výplach, těch výplachových chemií se trochu bojim.
Poskladal jsem to zpět, dal novou baterku, otočil kličkem, nechal chvílí šplouchat a motor po deseti letech naskočil na drnc, zaburácel
otáčky klesly na cca 750 a krásně držel volnoběh, blaženost se dostavila. Diagnostika zatím hlásí O-O-O
Za odměnu jsem chtěl dát do pucu inteiér. Padající stropnici jsem plánoval zatím jen strhnout a molitan odrbat. Jenže
se čím dál víc objevovala místa průběžných oprav chemoprenem, takže stropnice byla čím dál hnusnější.
Do toho se mi zasekl šíbr a bylo rozhodnuto- stropnice musí dolů.
Samozřejmě se ukázalo, že plasty nad předními dveřmy jsou polámané víc, než bylo viditelné. Začal jsem polemizovat o smyslu jejich záchrany a
to mě přivedlo k myšlence je taky očalounit a mít je plyšové jako v 960. Pak jsem si dal ale facku a tu hříšnou myšlenku vypudil z hlavy.
Takže mám dole stropnici i šíbr. Až potom, co jsem okno sejmul ze stropu, jsem sundal čalounění.
Poznatky: Stropnice je čalouněná látkou podlepenou vrstvou molitanu o tl cca 3-4 mm. Šíbr má polstr z jakéhosi sendviče látka-molitan-látka
s neodhadnutelnou tlouštkou (místo molitanu je prach), pravděpodobně je tenčí kvůli dosedání ploch. Látka byla přilepena oboustrankou,
která drží jako čert. Dvě odpoledne, aceton, špachtle a role kuchyňských utěrek.
Pořídil jsem podlepenou látku o tl 3mm, stříkatelné autočalounické lepidlo stachema, po víkendu se na to vrhnu. Nejprve jsem myslel, kvůli šíbru, že
pořídím látku a molitan zvlášť, abych mohl na šíbr použít tenčí. Ale bál jsem se oboustranného lepení, že mi to po čase stejně spadne.
Takže mám v plánu dát na šíbr též 3mm a zkusit více vypínat. Na stropnici mám připravenou stachemu H 22, která by měla být trochu déle živá.
Na šíbr zkusím asi něco kontaktního, jako kdybych lepil na oboustranku.
Šíbr má prasklý jeden úchyt větrného štítku, držel měděným drátem v klipsně, která byla přilepená tím tmelo-lepidlem v odtokovém žlabu.
Klipsnu nemám, přemýšlím nad opravou, která by byla náležitě pevná a zároveň nenarušila těsnost a korozivzdornost žlabu. Napadlo mě letování
mědí. Ovšem nechce se mi zahřívat kolejnici a žlab plamenem. Nebo vyměnit drát za ocelový a přivařit - mám jen elektrodu, provařim a můžu zahodit.
Nebo zase přilepit. Čím přilepit drát k hladkému povrchu a vytvořit pevný a pružný spoj?
Foto příjde, až vrátím šíbr a trochu auto umeju. Jnak takový fotopříběh zatím zde: https://jehlajehla.rajce.idnes.cz/Volvo_740_GLT
Co mám v plánu:
Chci vyměnit body kit za původní nárazníky a radlici. Taktéž volant půjde. Tvrdou loketku chci nahradit měkkou s držáky nápojů.
Vyměnit tlumiče a vepředu uložení a tyčky stabilizátoru a silentbloky ramen.
Vyměnit olej v servu, převodovce a diffu.
Vyměnit přední blatník.
Zkusit zpět zprovoznit handsfree a dálku na centrální zamykání.
Ošetřit zasažená místa a dutiny zalít voskem.
Spravovat vše, co se objeví.