hajnej píše:Hlavně se také záměř na příčinu teto zavady. Spatnej kat je az dusledek.
Příčina nalezana - přes AVDily opraveno (https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?f=54&t=68609). Autorizovaný servis nebyl schopný najít příčinu, ale chtěl mi vyměnit kat, lamdy a svíčky za cca 45tis... už nikdy více...
Teď ale na konci měsíce mám jit na technickou, tak to musím opravit jen najít tu nejlevnější a samo správnou cestu...
jestli ti jde momentálne jen o to, abys prošel, tak natankuj 3/4 nádrže E85 a jdi na STK dokud je teplo. pak rychle vyjezdit než se ochladí, jinak to bude nahovno startovat a celkově to bude drtit motor.
jinak pokud je kat načnutý, tak tam dej 100 oktanový benzín, připravek na čištění vstřiků a katu a pořádně projet, ale pořádně.
_________________ .:::.Volvo S80 V8, MY2008 (severka alias black panther), Bluetooth PHM.:::. Volvo S60 T5, 2002 (zlatonka), Bluetooth PHM.:::. Bylo: Volvo S80 V8, 2007 (slovenka) .:::. Renault Laguna II, Liftback II, Privilege, 2001, V6 24V .:::. Renault Laguna I, Liftback, RXT, 1999, 1.8 16V .:::. Renault 19, Hatchback, Storia, 1993, 1.4 8V
marekbm píše:....tak tam dej 100 oktanový benzín, připravek na čištění vstřiků a katu a pořádně projet, ale pořádně.
aneb jak držet kat v kondici.
Tankuju jen 100oktan a přidávám VIF, šemíky vJetrám, KAT původní - najeto 360tkm, T6 228kW.
_________________ EV-NIRO; HONDAAfricaTwin 1100 A.S. //
R.I.P.: XC90 2.5T, S-Max 2.2 13 a V70T6 AWD 08 a S60 2.4 01 a 480ES 1.7 Paris ed. 91 a Mini Cooper 1.3 87 a A3 3.2 06 a Honda 900RR Fireblade a Honda 1100XX Blackbird a... Trabant :)
Univerzální, sportovní katy existují, ale vím o nich prd.
Nicméně co zkusit sehnat jiný z rozborky a pak s tím starým zkusit na dvorku některé experimenty, ktere by mohly vést k jeho oživení ?
Teď se na to dívám, T6 je úplně jiný motor. Alespoň počet válců je s 3.2 shodný. A tím spíše je složité najít použité díly. Alespoň tady ty katalyzátory nejsou 4 jako má podle všeho 3.2.
Ještě než začneš - třeba zbytečně - luxovat peněženku - smaž chyby, pojezdi a až to znovu vyskočí, pošli výpis všech chyb motoru. Případně pošli seznam všech aktuálních ECM chyb. Plus info, zda-li to nepadá do nouze.
S katem jsem na T6 zápasil taky, nakonec se z toho vyklubaly dva zcela jiné problémy:
1. odvětrání klikovky (nastartuj a zkus vytáhnout víčko oleje - pokud půjde hodně špatně, je nejprve potřeba vyřešit membránu oil trapu)
2. s regulací turba - tady někdo (mi zcela nepochopitelně) přeházel podtlakové hadičky přímo na reguilaci turba (nechápu proč a hlavně jak, kdo ví, jaký je přístup k turbu, pochopí)
V obou případech byla chyba nízké účinnosti katu doprovázena ještě dalšími chybami a to byly ty hlavní chyby (kat spíše jen fantomová). V mezičase jsem luxoval peněženku já, ale chtěl jsem T6 ladit, tak v autě nakonec přistála 3,5" Ferrita. A původní kat, zdá se, jezdí zcela spokojeně v jiném autě, takže patrně vadný nebyl.
Membrána vyměna a ještě byla prasklá nějaká hadice. a potom všem mi to zase vyhodilu tu chybu... přesné změní chyby už nevím. To na to přišli v AVDily... Takže osobně nevím jakou jinou cestou se vydat...
No pošli ty chyby (pokud jich bylo více). Předpokládám, že se rozsvěcuje i ponorka? Můžeš auto napojit na VDASH? (stačí DiCE a PC)
Je také možné, že membrána byla u tebe buchlá tak dlouho, že auto jezdilo na chudou směs tolik km a kat skutečně odešel (vysokými teplotami). To asi nezjistíš jinak, než demontáží katu a jeho optickou kontrolou.
Další možnost, jak zkusit zkontrolovat funkci katu je - nastartovat a na diagnostice zobrazovat hodnoty z přední a zadní lamda sondy. ECM si funkci katu takto sama kontroluje, že v ustáleném stavu lehce "houpe" bohatostí směsi kolem hodnoty lambda=1 a zadní lambdou se dívá, jestli se napětí na ní také houpe (a zda-li "hodně" nebo "málo"). Málo je správně (lambda měří kyslík a ten chybí, pokud se CO správně oxiduje na CO2- což je primární funkce katu). Zkus pohledat na googlu. Pokud houpe "málo" dostatečně dlouhou dobu, jednotka ECM si pak shodí Catalyst Readiness kód z 1 do 0. A tahle "nula" je to, co se prvně dnes kontroluje na emisích (takový selftest všech základních emisních funkcí - pokud jsou všechny správně shozeny do 0, nemusí se ani nic dál kontrolovat).
Ovšem kde je hrana mezi "hodně" a "málo", sám nevím - protože na V8 mi to houpe "hodně" až tak, že ten zmíněný readiness kód nespadne ani po 200km. Vždy záleží, jak tohle celé výrobce nastavil. Na podzím jsem jel na ME s trošku staženým zadkem. Ale nakonec z toho žádný problém nebyl, mašina viděla stále Catalyst Readiness 1čku, takže se pokračovalo s doplňkovým měřením aktuálních hodnot CO (mají být hodně nízké - vše má být zoxidováno na CO2) - a tady byl výsledek pozitivní - katy i po 230tkm jako za mlada - neměřitelné koncentrace.