Model: S80 D5 AWD Executive
MY: 2011 (05.01.2011)
Výkon: 151 kW
Prevodovka: 6-st. automat
Dátum kúpy: 08.02.2016
Nájazd pri kúpe: 142 750 km
Ďalšia výbava:
- adaptívny tempomat + systém zabraňujízi zrážke (od 30 km/h)
- natáčacie xenonové svetlá
- BLIS
- hlídač jazdného pruhu
- premuim sound
- ventilované sedačky s masážou
- zábavný systém pre zadné sedačky (DVD)
- nastaviteľné tlmiče
- strešné okno
Neviem, čo z tejto ďalšej výbavy bolo, alebo nebolo súčasťou Executive, takže som vypísal také zaujímavé veci, ktoré stoja za zmienku. Moje požiadavky na výbavu boli skromné, chcel som tempomat kvoli dlhým trasám po diaľnici a inak som nemal predstavu, pretože predtým som žiadne "lepšie" auto nemal.
Čo som jazdil predtým:
- Mazda 6 2.0i 104 kW, 2005
- Mazda 3 2.0i 110 kW, 2004
- Octávia 1.6, asi 75 kW?, asi 2005? (služobka)
- Nissan Almera, Micra, Mazda MX3, Peugeot 206, atd...
Moje požiadavky boli:
- večšie a pohodlné auto (min. stredná trieda, min. veľkosť ako bola Mazda6)
- slušný výkon, ideálne 6-valec
- benzín vs. nafta, nemal som jasnú preferenciu, záležalo, čo sa objaví na trhu ojetin
- vyberal som koncom r. 2015, vek max. 8 rokov, takže od r.2007, ideálne mladšie
- jasná história auta, overiteľný servis, ideálne z ČR
- nájazd som moc neriešil, bolo mi jasné, že auto tohoto typu bude mať tak okolo 200t., to si nikto nekupuje, aby stálo v garáži
- rozpočet 350-400 tisíc, záležalo, koľko dostanem za Mazdu
- a nakoniec som chcel, aby to bola nejaká "lepšia" značka, pretože som tak nejak veril, že je šanca, že to auto bude poctivo postavené, spoľahlivé a robustné (BMW, MB, Audi, Lexus...)
Aby som to skrátil, po asi 3 mesiacoch skúmania inzerátov na tipcars a podobne, po pár prehliadkach roznych áut, som naraz "objavil" Volvo, konkrétne moje požiadavky spňoval model S80, S60, prípadně V(XC), ale ja som preferoval sedan. No a tak, keď sa objavila ponuka jednej S80 tu na fóre, tak som neváhal, urobil jazdu, overil históriu a za krátky čas bolo auto moje. Rozpočet som dodržal s rezervou, MY je 2011 a nájazd v pohode 142 tisíc.
Nájazd teraz (06.02.2017): 197 000 km
Splnilo auto moje predstavy? Stručne: Ano, lepšie auto som doteraz nemal.
Čo najviac oceňujem? Automatické prevodovku (ako som doteraz bez toho mohol byť?), adaptívny tempomat, systém zabraňujúcu zrážke, pohodlné sedačky, v lete ventiláciu sedačiek. Ostatné prvky výbavy sú fajn, ale tie predtým vymenované sú podstatné a veľmi užitočné.
Servisné náklady:
- pravidelný servis: cca. 45 000 KČ (150t - olej a filtre motor, 180t - rozvody, olej AT, olej a filtre motor, predné brzdy)
- závady, resp. nepravidelný servis: cca. 22 000 KČ (prasklý remeň poháňajúci alternátor - odťah auta + výmena remeňa, geometria, vadný motorek sedačky spolujazdca - výmena , prasklá hadica od turba - výmena)
- Polestar: 30 000 KČ (zvýšenie výkonu na 165 kW)
Tu len jednu poznámku. Paradoxne je Volvo prvé auto, ktoré ma nechalo stáť (prasklý remeň od alternátoru) a musel som to riešiť odťahom. Druhá situácia bola tá prasklá hadica od turba. Sice auto išlo, ale výkon slabý a do kopca na diaľnici max. 80. Ale doležité bolo jednanie servisu. V oboch prípadoch som sa im dovolal, aj keď bol sviatok, resp. piatok večer. Technik mal pohotovosť, auto som zhodil u nich na parkovisku, kľúče nechal u ochranky a na druhý deň mi volali, že auto je hotové a možem si po neho prísť. Druhý prípad, v piatok večer domluva, že v pondelok sa zastavím. V pondelok ráno som sa zastavil, auto na diagnostiku, po polhodine info o závade, za ďalšiu hodinku auto hotové a frčal som domov. Jednanie servisu Auto Kurtz naprosto príkladné.
Priemerná spotreba za rok a cca. 55 000 km: 7,54 l/100 km
Jazdím vetšinou diaľnice (CZ-DE), kľudným tempom okolo 130-140 km/h, v Nemecku potom v týždni krátké trasy studeným autom z/do práce, mimo toho občas v ČR okresky a mesto. Myslím, že spotreba v norme a som spokojný.
Takže čo na záver? V súčasnosti sa blížim k 200t km a pokiaľ sa pracovná situácia nezmení, za 3 roky budem mať odhadom takých 350t km na tacho. Predpokladám a dúfam, že pokiaľ auto budem pravidelne servisovať, že mi bez večších problémov bude slúžiť ako doposiaľ. Vďaka všetkám ktorí to prečítali až sem do konca, pozerám, že to je skoro neverending story. Tak snaď to malo nejaký význam a možno niekto si tam nájde užitočné informácie.
Po roku a pol pridávam ďalšie údaje,ak to niekoho zaujíma.
Nájazd po roku a pol (10.8.2017): 212 000 km
Tentokrát mám nižší nájazd, už toľko pracovne necestujem, za pol roka len cca. 15.000 km.
Servisné náklady:
- pravidelný servis: cca. 13 000 KČ (210t - olej a filtre motor, zadné brzdy)
- závady, resp. nepravidelný servis: cca. 1 000 KČ (prasklý disk - rovnanie na sústruhu). S tímto je spojený aj nákup 2 nových zimných pneu (defekt), ale tie by som kupoval aj tak, pretože už boli skoro kaput.
Priemerná spotreba za rok a cca. 55 000 km: 7,56 l/100 km
Ďalšie info po dvoch rokoch prevádzky.
Nájazd po dvoch rokoch (23.2.2018): 227 000 km
Za posledný polrok zase len cca. 15.000 km, pracovne už toľko nejazdím.
Servisné náklady:
- pravidelný servis nebol, takže nič
- závady, resp. nepravidelný servis: cca. 19.000 KČ a sice vnútorné spetné zrkadlo bolo už od doby, čo som auto kúpil nejaké matné a šedivé - výmena za nové a už aj ukazuje smer kompasu (asi 10.500 KČ), ďalej odišla po 7 rokoch baterka, takže výmena za necelých 4.000 KČ a nakoniec som konečne kúpil zásterky proti bordelu za cca. 4.500 - cena aj s montážou a zároveň výmena jedne žiarovky.
Spotreba sa po 2 rokoch a najazdených cca. 85.000 km drží na tých 7,6 l/100, dá sa aj tesne nad 7, ale teraz jazdím aj kratšie trasy a aj mesto, resp. okolie, takže to je potom okolo 8 l/100.
Pokiaľ by niekoho zaujímalo, tak povinné ručenie platím 6.300 KČ a je to aj s pripoistením čelného skla na 25.000 KČ. Predtým som mal AXA za podobnú cenu, ale nová ponuka bola na vyše 7.000 KČ, tak som hľadal niečo lepšie. A druhá vec, v AXA som zaplatil za výmenu čelného skla 1000 KČ naviac za to, že som si ho nechal vymeniť v autorizáku a ešte mi neuznali nejaké veci... Pokiaľ by som využil ich zmluvného partnera, neplatil by som nič. Ale keď chodím do autorizáku, tak predsa nepojdem na výmenu skla k nejakému garážistovi

Info po 2 a pol roku prevádzky.
Nájazd 14.8.2018: 242 000 km, to znamená od kúpy auta v 02/2016 som najazdil presne 100 000 km

Servisné náklady:
- pravidelný veľký servis po 240 000 km - cca. 27.000 KČ
V rámci tohoto servisu bola výmena oleja v motore + všetky filtry, výmena oleja v automate a výmena olejov v diferenciále, haldexe, úhlovke systému AWD. Toto nie je predpísané, ale urobil som to pre istotu. Ďalej bol menený nejaký remeň a nechal som si vyčistiť kožený interiér a vyčistiť klimatizáciu.
Spotreba sa drží na tých 7,6 a dá sa aj nižšie, ak sa snažím. Stále u mňa pretrváva veľmi dobrý pocit z auta a takisto z autorizovaného servisu kam chodím, Auto Kurtz Vestec u Prahy.