Stejně to budou mít i V70. Tahle "nemoc" bude problémem pro všechny S80 a rádi za to vyhazují z STK.
Podle servisu lze uložení stabilizátoru vyměnit pouze s celým stabilizátorem - tzn. investice 7 000 za stabilizátor + 3 000 práce (musí se sundat výfuk a lanovody).
Hledal jsem různé varianty - jednou z nich je video návod od českého "automechanika", který vůli vymezí pomocí železné podložky - ale to mi nepřijde jako dobrý nápad, když tam má být gumové uložení. Další variantou je koupit stabík z vrakoviště (určitě lze natrefit na pěkný kus, mě se podařilo za 1000Kč sehnat kus z auta co mělo najeto 180 000). Tady je ovšem problém, že se musít stejně sundavat všechno okolo, protože stabilizátor má tak speciální tvar, že ho tam prostě nelze nandat normálně

Poslední variantou, kterou jsem zvolil já, je výměna samotného uložení. Některé firmy již pochopily potřebu běžných lidí a proto samotné uložení začali vyrábět. Já zvolil značku TEDGUM (má celkem dobré reference).
ODKAZ: https://www.motointegrator.cz/produkty/778119-lozisko-stabilizatoru-ted-gum-00747641
Je potřeba si změřit průměr Vašeho stabilizátoru - u mě je to 19mm, druhá verze je 23mm.
Obě gumy pak přišly i s poštou asi za 550Kč.
VÝMĚNA:
Nejprve je potřeba povolit samotné kovové uložení (šroub a protimatka) na obou stranách a stabilizátor tak prověsit. Pak musíme pouzdro "rozlousknout" je to na pertlu, stačí mezi pouzdro a držák strčit plochý šroubovák a pomalým polokrouživým pohybem dostat od sebe.
Pak nám zbyde gumové uložení na tyči stabilizátoru (ta je tam navulkanizovaná), takže počítejte s tím, že dostat jí dolů není úplně sranda. Já použil odlamovací nůž a pilku - nejlepší je řezat přímo u tyčky. Na dočištění použijte smirkový papír (100). Viz obrázek č. 1
Tu nejhorší část máme za sebou, přichází řada na nové uložení. Gumu je potřeba naříznout na vrchní straně tak abychom mohli uložení nasadit (ze začátku jsem se bál že se to bude rozjíždět ale kovové pouzdro to stáhne tak, že nemá šanci se to rozjet. Dělají to tak i v intercars.cz, u kterých si tu výměnu můžete sjednat na pěkný peníze

Pak gumové uložení vložíme zpět do pouzdra. Viz obrázek č. 2
Pak otočíme uložení s pouzdrem směrem k držáku na karoserii a začíná fáze usazování

Výsledek vidíte na obrázku č. 3
Co se týče rozdílu - nic mi neklepe na zadní nápravě a auto lépe sedí na silnici (hlavně v zatáčkách) - takže výměnu doporučuju. Celkový čas výměny mi zabral cca. 2 hodiny. Nevím jak dlouho gumy vydrží ale další výměna už bude hračka, protože se nebude muset nic vyřezávat.
Ještě mě pro můj dobrý pocit čeká obroušení a natření celého stabilizátoru na černo.
Doufám, že tenhle návod někomu pomůže. Klidně piště. Peťa.