nedávno jsem řešil opravu stěračů světlometů, tak se podělím o výsledek, třeba to někomu pomůže.
Pokud se vám stěrače zastavují někde v dráze a sjedou dolů až po vypnutí klíčku (je třeba počkat pár minut) mám řešení.
Problém způsobuje tepelná pojistka, která brání poškození motoru stěrače při zablokovaném ramínku (mráz, bordel atd). Skrze pojistku prochází proud, který jí ohřeje, čímž stoupá její odpor a jakmile odpor vroste na určitou mez stěrač se zastaví. V tomto stavu stále prochází malý proud, nehrozí zničení motoru, ale pojistka je stále ohřatá, proto se stěrač nevrátí. Když vypnete klíček, přestane téct proud, pojistkla vychladne a sterač dojede při opětovném zapnutí klíčku zpět.
Pojistku najdete přímo v mechanismu motorku. Je tedy nutné jej vyndat. u V70 I rok 97 to jde celkem snadno. Strana u řidiče mi problém nečinila, stačí odšroubovat světlomet a pak už motorek jde ven. Je třeba trošku zabrat překáží tam malej plastík, ale jde bez poškození odtáhnout. U spolujezdce je situace podstatně horší. Je tam kabelovej svazek motoru, musel jsem odšroubovat polovinu "brejlí" a velmi je vyhnout ven, druhý člověk potom vydoloval motorek.
Po rozebraní motorku najdete pojistku nad motorkem, je to taková malá čtvercová destička, která je vsazena mezi dva měděné drátky špičkou dolů. Oprava spočívá ve výměně pojistky nebo jejím odstranění (viz níže). Já jsem pojistku vyndal, protože jsem zatím nesehnal jinou.
Pokud pojistku vyndáte je třeba počítat s tím, že pokud se stěrač zablokuje hrozí riziko poškození motorku. Na zimu, bych tedy sterač raději odpojil, nebo je s tím třeba počítat.
Pokud narazím, kde pojistku sehnat dám vědět. Pokud to někdo ví, uvítám pomoc.
Doufám, že toto někomu pomůže