A je tu mráz a ukazuje se, že mám zřejmě nějaký slepý nebo hluchý nebo kdovíjaký odběr... Protože baterie je rok stará, super kvalitní řada od Varty, vysoké kapacity – a stejně byla po týdnu stání a po dvou dnech mrazu úplně mrtvá...
Poraďte prosím:
1. Kdo mi spolehlivě změří, popř. eliminuje odběr proudu při stání auta? Podezírám rádio, ale to už bylo před časem řešeno a nějak "přepojeno"...
2. Jakou nabíječku (typ, cena, parametry) koupit? (Už mne přestává bavit jezdit pro ni ke tchánovi...)
1. autoelektrikář, hledej na internetu. Marra taky umí poměřit, vyřešit.
2. naprosto spolehlivá a kvalitní nabíječka z LIDLU. Tu a tam jí mají v nabídce. 500kč.
taky mam nabijecku z Lidlu. Zda se OK. S jeji pomoci jsem vymackl posledni kousky zivota ze stare baterky. Nevim jak dlouho vydrzi (od resuscitace uz skoro rok) a tak mam v zaloze nachystanou novou baterku. Nabijecku tedy muzu taky doporucit.
Tak Vám pěkně děkuji. Lidl je dobrý tip. A s autem pak holt zavolám Marrovi, protože u autoelektrikáře už jsem před cca 2 lety byl... a jak to dopadlo...
Běžně velký odběry dělaji tři věci.
Alarm
Radio
Centrál
(u mě je to jednotka LPG)
Změřit to neni problém, najít už trochu jo a odstranit už uplně jo, podle toho kde a co to je.
Minulej tejden sem poletoval kolem jedný bilý krabice jak jelito a jelikož závada nebyla trvalého charakteru, tak se samozřejmě neprojevila, ale příjemných 5h s multimetrem v ruce
Nicméně od tý doby auto, zdá se, funguje spolehlivě (protože vozí náhradní baterii v kufru).
1- zkontroluj si hladinu elektrolytu v akumulátoru
2- podívej se, jestli ti někde nezůstává "viset" nějaký koncák od světýlka (kastlík před spolujezdcem, kufr a pod....)
3- Jestli pojedeš do Lidlu - podívej se mi jestli tam mají ještě tento kompresůrek a jestli má cenu za něj utrácet peníze - potřebuji něco na občasné dofukování pneu u mého letadélka
Lachtan píše:1- zkontroluj si hladinu elektrolytu v akumulátoru
2- podívej se, jestli ti někde nezůstává "viset" nějaký koncák od světýlka (kastlík před spolujezdcem, kufr a pod....)
3- Jestli pojedeš do Lidlu - podívej se mi jestli tam mají ještě tento kompresůrek a jestli má cenu za něj utrácet peníze - potřebuji něco na občasné dofukování pneu u mého letadélka
Díky za tipy, ale mám několik "jobů", takže hrabat se ještě v autě, to už bych vůbec nespal...
Na kompres. se Ti rád podívám. Ale teď "stůňu", takže tam hned tak nepojedu... No, snad ještě tento týden ano. Pak napíšu.
Ahoj, oživuji toto téma, jelikož se blíží zima a jedno auto navíc, který pojede jen občas.
Mám čekat na zázračnou nabíječku z LIDLu anebo má např. smysl tato?
Od nabíječky očekávám, aby uměla standaradně dobíjet, případně mít udržovací schopnost a taky, aby v případě nutnosti dokázala natlačit do baterky co nejvíce za nejkratší dobu.
Díky za rady a případné typy.
Dosud používám tuto (ELEKTRA BECKUM B1012), ale poslední roky se chová divně - nabíjí jen chviličku a pak přestane
Tvoje stará nabíječka má asi v háji teplotní vratnou pojistku, stojí cca 80 korun. Pokud si ji chceš nechat, tak ji nechej opravit. Je to ještě poctivý stroj s trafem a měděnýma drátama.
Lidl je ok, čajna je kolotoč...
Pokud potřebuješ rychle nabít baterku, tak si kup startovací kabely, nebo toto https://www.battery-import.cz/fst-novinka-v-sortimentu-2/nabijecka-fairstone-abc-1230d--12v--30a/
Díky za odpověď.
Tam bude asi jiná zrada, spíš to vypadá, že si nabíječka myslí, že je baterka nabitá - připojím k baterce, která mizerně točí motorem, tak půl minuty ukazuje nabíjecí proud pod 3A a za půl minuty padne téměř na nulu - je ale pravda, že když ji takhle napojenou nechám např. přes noc, tak baterku nabije...
Tvoje nabíječka si rozhodně nic nemyslí . Je to jen proudový zdroj s přepínáním miň/víc.
Vybitou, ale zdravou baterku musí nabíječka hodiny nabíjet svým maximálím proudem.
Chyba může být i v baterce (vysoký vnitřní odpor). Projevuje se to pomalým startováním a při nabíjení přesně tím, co popisuješ výše.
Jestli je chyba v baterce nebo nabíječce nelze bez záměny s určitě dobrou nabíječkou nebo baterií určit. Snad jen spojit svorky do zkratu - pokud se přepálí pojistka, je nabíječka asi dobrá...