Setrvačník, jak již vypovídá název, se snaží svojí hmotou setrvávat v pohybu, aby pohlcoval nerovnoměrný chod motoru. Nerovnoměrný, protože mámě čtyři doby a pracovní je jen jedna. Čili standartně je to zjednodušeně jenom hmotné kolo na kterém je spojková lamela. Jenže někomu to je málo a tak tady máme setrvačník dvouhmotový, který má navíc takovou zajímavou vlastnost, že jeho konce se dokáží vůči sobě o pár desítek stupňů otočit (pro představu: motor stojí ale spojková lamela se může pootočit o těch pár stupňů). Můj názor je, že myšlenka je to výborná, funkční to je a technicky stupidně jednoduchá věc. Prostě místo jednoho kola máme kola dvě, která se mohou nezávisle pootočit o pár desítek stupňů díky pružinám, které nám tlumí chod, nepravidelnosti, a pravě tyto pružiny nám dělají tu vůli (chtělo by to nákres toho mechanismu uvnitř, ale to myslím není pro tento druh článku nutné). Tak proč sakra musí stát na moji S60 ( kterou ještě nemám) nový setrvačník 25000Kč??? Hold protože jsou vyráběny tak aby nešly rozebrat (aspon těch několik co jsem viděl). Je to jednoducha věc, ve které se mohou maximalně unavit pružiny nebo prasknout, většinou tam je jen kluzne ložisko ktere se nemůže vysypat. Samozřejmě že když vam praskne tělo, čili kotouč samotny tak papa. Myslim že by nebyl problem je vyrabět tak, aby bylo možno je rozebrat a opotřebovany dil vyměnit.
Ale, je zde záchrana v podobě sad, která se montuje místo dvouhmoťáku, je to normální setrvačník, lamela ložisko, přítlačňák, stojí to pár šupů a máte po starostech. Na volvo jsem nenašel (aspon jsem si nebyl jist jestli je to ono pač za 7000Kč je to jakesi levne) ale třeba na oktávku to vyšlo za 8500Kč celá sada! Navíc Volvo má výhodu v 5V motorech, které mají plynulejší chod.
Nechtěl jsem rozebírat šílené detaily a rýpat se v technických popisech, jenom doufám že si někdo udělá obrázek co to je, k čemu, kolik to stojí a ať i ví, že je zde i mnohem levnější náhrada která je plně funkční. Pokud uvážíte že melu kraviny a je to mimo mísu tak to klidně smažte, nerad bych někoho mystifikoval.