čau přátelé...
já, jakožto autoamatér a nemechanik se chci zeptat, jak se chovat k turbu a co pro něj můžu udělat, aby mě jen tak rychle neopustilo? Samozřejmě mám na mysli turbo na moji D5 ale určitě se to dá globalizovat.
Co vím, tak nechat vychladnout po zátěži....víc nevím nic
dík
Naposledy upravil(a) hajnej dne 24 črc 2009 11:55, celkem upraveno 1 x.
tak v první řadě bych řekl, že je to o motorovym oleji, lej tam to co tam patří jak udává výrobce (viskozita,specifikace) a za druhý při studenejch startech chvíli počkat než se olej dostane do všech koutů a pak při jízdě plynule zrychlovat - tak jezdim já. pokavad to pracuje tak jak má, tak to neřešim. víc nevim.
2 hayney: v autě máš turbo s variabilní geometrií lopatek, takže další zásada je nejezdit klobouka s podtočeným motorem, jinak ti zatuhnou lopatky nebo jejich ovládání a bude ti to padat do nouzovýho režimu. Prostě když se motor ohřeje, tak se nebát to aspoň jednou za čas prošlápnout.....
dali píše:2 hayney: v autě máš turbo s variabilní geometrií lopatek, takže další zásada je nejezdit klobouka s podtočeným motorem, jinak ti zatuhnou lopatky nebo jejich ovládání a bude ti to padat do nouzovýho režimu. Prostě když se motor ohřeje, tak se nebát to aspoň jednou za čas prošlápnout.....
myslím, že tahle rada mě potěšila a můžu říct, že se tak často děje
jak poznám, že mi začíná odcházet turbo? slyšel jsem, že se dá jaksi přetěsnit nebo co, aby třeba fungovalo jako za mlada. Budu rád za podobné poznatky....a případná repase turba???
díky
dali píše:2 hayney: v autě máš turbo s variabilní geometrií lopatek, takže další zásada je nejezdit klobouka s podtočeným motorem, jinak ti zatuhnou lopatky nebo jejich ovládání a bude ti to padat do nouzovýho režimu. Prostě když se motor ohřeje, tak se nebát to aspoň jednou za čas prošlápnout.....
dali, podtočeným motorem je myšleno pod cca 2000?
_________________ XC90 I D5 , 147kW, 2011, D5244T18, AT, silver, černá kůže
bylo: V70 II D5, 120kW, 2002, D5244T, man., platinum green, béžový interiér, kůže, ALU Canaveral... pěkně ošvédovanej kočár!
lookass_V70 píše:
dali, podtočeným motorem je myšleno pod cca 2000?
Nevím konkrétně u tvýho motoru - dost by ti měl napovědět graf průbehu výkonu a točivýho momentu.. Nejhorší případi jezdí tak, že turbo ani nezatáhne ...odhadem do 1500ot u tvýho motoru. Při 2000 už máš turbo roztočený, ale kvůli tý variabilní geometrii bych tomu určitě aspoň jednou za čas došláp přes 3000 a dál.... Spotřebě to určitě neprospěje, ale pořád menší zlo než řešit zatuhlý ovládání....
Riešením je aut.prevodovka,ja neviem,čo je to podtočený motor.RJ mi nedovolí ani v manuálnom režime znížiť otáčky motora
pod únosnú mieru(napr. pri rýchlosti 40km/h tam päťku nedám).
Zase na druhú stranu je s automatom vyššia spotreba a ani servis prevodovky nie je lacný
_________________ S 60 D5 Move,D5244T,AW55-50/51SN, r.v 2005 Čierny
S60 2,4i Kinetic,B5244S,AW55-50/51SN, r.v.2005 Zlatý galéria