1. část - příprava na test
2. část - zpomalené záběry nárazu
3. část - po srážce
Související článek
http://www.alltommotor.se/artiklar/nyhe ... 945-1.9939
Někde by tam prý měl být i v angličtině, ale nenašel jsem

Hlavně opět poslali prcka těsně vedle motoru Volva.tomasss píše:Takze klasickej vysledek - ve volvu ma poranenou nohu, v prckovi ma nohy sice v perfektnim poradku, ale ma to hacek - ma zlomenej vaz nebo aspon pekelne poranenou krcni pater...
Přesně tak. Navíc opět neprobrali, jak by dopadli ti vzadu a na místě spolujezdce. Toyota opět odletěla do strany, což je to nejhorší, co se může stát. Ale přijde mi, že tentokrát z toho Volvo vyšlo líp než s Modusem. Respektive Toyota dostala taky pěkně zabrat (viz zlomený A sloupek). Kdyby to Volvo dostalo na motor, tak je Toyota nasračky.... Na druhou stranu v tom článku píšou, že Volvo bylo toho času nejbezpečnější auto a jeho souputníci by dopadli mnohem hůř, což je bez debaty. A taky je pravda, že na poli bezpečnosti se za poslední léta fakt udělalo hodně, zvlášť u malých aut. Třeba při nárazu do stromu, pokud by nešel přes motor, je ta Toyota bez debaty bezpečnější. Jednak je lehčí, takže má menší kinetickou energii, druhak má tužší kabinu.martinopel píše:Hlavně opět poslali prcka těsně vedle motoru Volva.
No obávám se ,že právě pi nárazu do stromu vy v toyotě dopadli mnohem hůř než ve Volvu.hroch32 píše: Přesně tak. Navíc opět neprobrali, jak by dopadli ti vzadu a na místě spolujezdce. Toyota opět odletěla do strany, což je to nejhorší, co se může stát. Ale přijde mi, že tentokrát z toho Volvo vyšlo líp než s Modusem. Respektive Toyota dostala taky pěkně zabrat (viz zlomený A sloupek). Kdyby to Volvo dostalo na motor, tak je Toyota nasračky.... Na druhou stranu v tom článku píšou, že Volvo bylo toho času nejbezpečnější auto a jeho souputníci by dopadli mnohem hůř, což je bez debaty. A taky je pravda, že na poli bezpečnosti se za poslední léta fakt udělalo hodně, zvlášť u malých aut. Třeba při nárazu do stromu, pokud by nešel přes motor, je ta Toyota bez debaty bezpečnější. Jednak je lehčí, takže má menší kinetickou energii, druhak má tužší kabinu.
Konečný závěr tedy je: nechtěl bych sedět ani v jednom!!!
Asi hodně záleží, kam by to koupili – pokud na čumec a +- doprostřed, tak není co řešit, Volvo by to pobralo daleko líp. Pokud ale "na světlo", tak by výsledek mohl být pro Toyotu lepší, neb Volvo by se do toho opřelo celou vahou, která je o poznání větší. Ale znovu by na tom ve Volvu byli líp ti, kteří by nebyli právě v deformované části (zase kvůli přetížení). Docela by mě zajímalo, jak by si vedli při bočním nárazu. Toyota má sice pevnější kabinu, jenže já tam mám kolena na volantu a ve dveřích, u Volva mám kolem prostor (navíc, nemají některé 9xx už i SIPS?). Takže ono je to těžké posuzovat. Nejlepší je nesedět ani v jednom.martinopel píše:No obávám se ,že právě pi nárazu do stromu vy v toyotě dopadli mnohem hůř než ve Volvu.
Takže ta rotace není problém, třeba z hlediska páteře?doktor píše:vetšina čelních nárazů je podle mé zkušenosti na světlo a vetšina aut se zrotuje.
Výhodu oproti čelnímu nárazu na střed bych viděl v tom, že se dosti velká část kinetické energie zachová na rotaci a další odhození auta v původním směru jízdy.
Pri přímem čelním střetu ve velké rychlosti bývájí častokrát tou obrovskou decelerační energií velice vážná vnitřní poranění i když třeba lidi nemusí být tolik zranění navenek.
příklad: často se utrhne/natrhne spolujezdci slezina ( od pásu), u řidiče zase játra,
u obou dvou zase řezné rány do krku od pásu,
utržená aorta anebo srdce = konečná
Zvláštní, já právě někde slyšel/četl, že problém je právě ta rotace, při které se trhají orgány. I by mi to z hlediska fyziky přišlo logické, ale zase praxe je praxe (navíc moje Fy je tragédie...).doktor píše:vetšina čelních nárazů je podle mé zkušenosti na světlo a vetšina aut se zrotuje.
Výhodu oproti čelnímu nárazu na střed bych viděl v tom, že se dosti velká část kinetické energie zachová na rotaci a další odhození auta v původním směru jízdy.
Pri přímem čelním střetu ve velké rychlosti bývájí častokrát tou obrovskou decelerační energií velice vážná vnitřní poranění i když třeba lidi nemusí být tolik zranění navenek.
příklad: často se utrhne/natrhne spolujezdci slezina ( od pásu), u řidiče zase játra,
u obou dvou zase řezné rány do krku od pásu,
utržená aorta anebo srdce = konečná
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé