http://www.levne-autodoplnky.cz/startov ... p-402.html
dík

přesně tak, taky jsme kdykoliv nastartovali cokoli čímkoliLADA11 píše:ted sem nahazoval brachovu V70 a kabely mam 200A z OBI za 180kc a chytlo to hned...
pak jste měli kliku, že tomu "cokoliv" k nastartování stačilo pomoct málo nebo jste měli kliku, že to "čímkoliv" bylo prostě dost tlusté na daný odběr. Samozřejmě, že kleště nebudou mít styk 35mm2, ale také tohle úzké místo není dlouhé 2-3 metry, ale jen nějakou desetinu mm, takže výsledný tohoto přechodu to příliš neovlivní.petr S60 píše:...jsme kdykoliv nastartovali cokoli čímkoli ...
čím silnější tím lepší samozřejmě platí bez debat, leč strašit volváky 700A odběrem je nerozumné:)medlis píše:Sam mam homodomo kabely 35mm Cu delka 4m a musim zatukat potreboval jsem je jen jednou. Mrtveho chrochta slo nastartovat hned, nebylo treba cekat az neco natece do baterky, chytnul na prvni otoceni, kabely pochopitelne studene
Z teto zkusenosti si troufam doporucit cim silnejsi kabely, tim lepe. Vyplati se pri koupi koukat na zminovany prurez vodicu jak napsal uz Henry ve svem vycerpavajicim prispevku.
nerad to ještě otvírám, ale jediné místo, kde padlo 700A je v mém příspěvku, tak se musím ohradit:petr S60 píše:...strašit volváky 700A odběrem je nerozumné:)
strasit? probuh jen to ne, chtel jsem jenom zduraznit dulezitost prurezu vodicu a na mem prikladu predvest ze 35mm je v pohode. Ziskal jsem je zdarma a prikoupil jenom kvalitni svorky a uz se startovalopetr S60 píše:...strašit volváky 700A odběrem je nerozumné:)
henry píše:nerad to ještě otvírám, ale jediné místo, kde padlo 700A je v mém příspěvku, tak se musím ohradit:petr S60 píše:...strašit volváky 700A odběrem je nerozumné:)
a) straší je někdo tímhle odběrem? Fakt to nikde nevidím !- vidím jen příklad toho, jak bývají kvalitní kabely pro různé odběry dimenzovány, aby měl tazatel představu o tom, jak by měl kabel s určitou nálepkou ampér vypadat (tj. aby se nenechal opít kabelem s nálepkou sice 700A, ale průřezem jak ke sluchátkám k iPodu).
b) nerozumné mi přijde naopak přijde radit, že "nastartuje cokoli čímkoli" - to se mu fakt nepovede - a jestli řekneš že jo, tak tě nechám nastartovat libovolné Volvo dle tvé volby (jen s vytlučenou baterkou) napájecí 3metrovou dvoulinkou na 220V - tuším 2x pramínek Cu 0,75mm nejlépe přidržovanou na kontaktech rukou - protože nebude mít kleště
IMHO nebudou mít zdaleka ani ten 1mm2 - letí přes ně co vím vysoké napětí (= malé ztráty = nepotřebují velký průřez z principu), nebývají dělané na dlouhé vedení (obvykle do 1 metru = zase není potřeba moc materiálu) a odběr v A nebude nejspíš stát za řeč. Co si pamatuji svíčkové kablíky, tak v nich bývaly 3-4 chloupky tenoulinké mědi. Tlustou izolaci měly právě kvůli tomu vysokému napětí - aby ho dokázaly odizolovat a neprobíjely cestou (což se stejně u některých mizerných izolací stávalo zvláště po nějakém čase, když zpuchřely a navlhly - pak šla jiskra do bloku a ne do svíčky ).Honza píše:Nejvíc mě dojal jeden motorista když vytáhl kabely udělané ze svíčkového kablíku kterej má průřez asi 1mm ale 4 mm izolaci.
Svata pravda, pri bezne delce by myslim vyhovely i ty nejslabsi kabely z vyctu uvedeneho kdesi vys, jenom je potreba pri koupi dat pozor jestli je tam vevnitr doopravdy tolik medi, kolik tvrdi vyrobce, na kabely ze stanku bych se moc nespolihalpetr S60 píše:takový šméčka tady mám, s PVC bužírkou a startuju s tím v pohodě Sprintera když je extra zima, osobáky v pohodě a nidke se nic netaví, nežhaví. Taky je samozřejmě pravda, že čím silnější a kvalitnější kabely tím lepší, o tom není pochyb. Jen bych to zas tak nedramatizoval.
:mrgreen: a co na tom měl za kleště :?:Honza píše:Nejvíc mě dojal jeden motorista když vytáhl kabely udělané ze svíčkového kablíku kterej má průřez asi 1mm ale 4 mm izolaci.