Ale CO TAM DÁT PRO DOSAŽENÍ NEJLEPŠÍCH JÍZDNÍCH VLASTNOSTÍ??? Na vzhled v tomto případě sere pes. (chybí smajlík) :!: To bych tam dal ty 17'', kdybych šel po estetice. Ale koneckonců, podle mě, když se vyberou pěkný disky (poklice), jsou na tom autě i 15'' pěkný (viz současný vzhled Grahama Greena, aniž bych se chtěl utěšovat, mně se to opravdu líbí).
Takže abych se dostal k věci: 15'', nebo 16''??? A jakou šířku? A jakou pneumatiku použít?
Nikdy jsem s koly neexperimentoval, na starých škodovkách, se kterýma jsem jezdil, se prostě bralo, co tam bylo. Takže to znám jen teoreticky. Jestli to dobře chápu, větší průměr disku vylepší pouze vzhled a naopak sníží pohodlí kvůli nižší pneu. Širší kolo líp sedí v zatáčkách, ale víc plave na vodě, má větší tření na suchu a hůř se vyrovná s nerovnostmi. A nižší profil pneumatiky zase jen zhorší komfort, je to pouze daň většímu disku, a tedy zase estetice.
Takže závěr: Když pominu vzhled, mám v létě jezdit na nějakých 195/xx/15, nebo na 205/xx/16? Jaký rozměr bude optimální? Momentálně mám 195/asi 65, nejsem si jistý/15. V zatáčkách to na můj styl jízdy sedí dostatečně, zatímco nějaké větší zhoršení komfortu bych celkem nerad, jezdím docela často po okreskách typu válečné pole.
P.S.: Daj se vůbec sehnat na 850 litý 15''. Který novější Volva mají kompatibilní kola k 850?