Otázka, na kterou neznám odpověď
- Autor
- Zpráva
-
- Sponzor fóra
- Vůz: S60 2,4T B5244 T3 01' 147kW
Nic legálního nefunguje... Poradil bych rum ale na ATB nelze, pak konopí (99% že budeš spát) - ne každý může/chce.
-
- Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify
Mám dojem, že zákaz alkoholu na ATB je obecně mýtus a prcek na spaní by neměl vadit.
Samozřejmě odborná veřejnost to z pochopitelných důvodů doporučovat nebude.
Možná zkusit něco s melatoninem. Je to volné a mohlo by to trochu fungovat.
Samozřejmě odborná veřejnost to z pochopitelných důvodů doporučovat nebude.
Možná zkusit něco s melatoninem. Je to volné a mohlo by to trochu fungovat.
-
- Moderátor
- Vůz: V70 '97 B5254T@192PSI Black | 850 '95
cim doma pred spanim svitis a jak?
850 '96 D5252T combi - Daisy
V70 '97 B5254T@192PSI Black - Vlk
850 `95 B5252S - Prezident
850 `96 B5252S WAGON A/T Webasto - Myslivec
-
- Vůz: neVolva
Možná by to chtělo svoje vlastní téma.
Já se s (ne)spaním trápím dlouhodobě (10+ let). Nemám ani problém usnout, ale spíš se cca tak za 4-5 hodin vzbudím a od té doby je kvalita spánku špatná, pořád se budím a nemůžu spát. Když bych teda rovnou vstal, tak jsem v pohodě, ale třeba za 5 hodin to na mě dolehne a jsem unavený celý den. Chodím spát v 10 nejpozději, tak do 1-2 ráno spím ok a od té doby velké špatné. Mám denní rutinu a před spaním taky čtu, žádný alkohol a podobně. Modré světlo a podobně považují za urban legend, protože nikdy nepozoroval rozdíl a neměl jsem nikdy problém usnout přes den (viz melatonin, který u mě nemá na nic vliv). Třeba tak jednou za týden se vyspím dobře, ale nevypozoroval jsem v tom žádný vzorec. Problém je, že jakmile se v noci kdykoliv vzbudím, tak mi hlava začně okamžitě přemýšlet a nemůžu už usnout, případně třeba půl hodiny ležím než zase usnu a tak dokola.
Zkusil jsem
https://www.lekarna.cz/allnature-spanek-bylinny-extrakt-60-cps./ Možná jsem trochu pozoroval efekt nebo pouze placebo. Určitě jsem nespal jak zabitý a krásně až do rána, zlepšení max o 10%
Teď asi týden zkouším https://www.lekarna.cz/clinical-melatonin-forte-original-100-100-tablet-zdarma/
Zatím jsem nepozoroval žádný efekt. Zkoušel jsem 1/4, 1/2 a včera celou tabletku a nepozorují změnu k lepšímu, možná dokonce větší únavu přes den...
Nechci nic, co by mě nepřirozeně na noc uměle vyplo, protože tělo nejvíc potřebuje normálně spát a projít si všechny fáze.
PS. Jo, když jsem si dal při nachlazení 50 kapek Fenistylu, tak spím lépe.
Já se s (ne)spaním trápím dlouhodobě (10+ let). Nemám ani problém usnout, ale spíš se cca tak za 4-5 hodin vzbudím a od té doby je kvalita spánku špatná, pořád se budím a nemůžu spát. Když bych teda rovnou vstal, tak jsem v pohodě, ale třeba za 5 hodin to na mě dolehne a jsem unavený celý den. Chodím spát v 10 nejpozději, tak do 1-2 ráno spím ok a od té doby velké špatné. Mám denní rutinu a před spaním taky čtu, žádný alkohol a podobně. Modré světlo a podobně považují za urban legend, protože nikdy nepozoroval rozdíl a neměl jsem nikdy problém usnout přes den (viz melatonin, který u mě nemá na nic vliv). Třeba tak jednou za týden se vyspím dobře, ale nevypozoroval jsem v tom žádný vzorec. Problém je, že jakmile se v noci kdykoliv vzbudím, tak mi hlava začně okamžitě přemýšlet a nemůžu už usnout, případně třeba půl hodiny ležím než zase usnu a tak dokola.
Zkusil jsem
https://www.lekarna.cz/allnature-spanek-bylinny-extrakt-60-cps./ Možná jsem trochu pozoroval efekt nebo pouze placebo. Určitě jsem nespal jak zabitý a krásně až do rána, zlepšení max o 10%
Teď asi týden zkouším https://www.lekarna.cz/clinical-melatonin-forte-original-100-100-tablet-zdarma/
Zatím jsem nepozoroval žádný efekt. Zkoušel jsem 1/4, 1/2 a včera celou tabletku a nepozorují změnu k lepšímu, možná dokonce větší únavu přes den...
Nechci nic, co by mě nepřirozeně na noc uměle vyplo, protože tělo nejvíc potřebuje normálně spát a projít si všechny fáze.
PS. Jo, když jsem si dal při nachlazení 50 kapek Fenistylu, tak spím lépe.
P5008 2.0HDi 110kw | TM3 SR+ 225kW |
Bylo: S40 D4192T3 85kW M56 '04 | C70 Coupé B5234T3 176kW M56 '02 | V40 D4192T3 85kW M56 '01 | S80II D5244T4 136kW TF-80SC '07 |
VIDA | DiagBox |
-
Občas se mi to taky stane. U starších lidí je to běžné. Tak jednou, nebo 2x do měsíce. S úplňkem to nemá souvislost)
Většinou, když usnu kolem desáté (proto se snažím chodit o půl noci) probudím se ve 3 a nejde to usnout. Hlavou se honí stále do kola nějaké myšlenky související s nějakou povinností, problémem, nebo
komplikací, která je třeba v budoucnosti blízké, nebo i vzdálené vyřešit.
Pro tyto případy mám stilnox a vezmu si čtvrtku (hrozně blbě se to dělí, je to malé, tak si ukousnu půlku z poloviny) rozkoušu ji na prach (je to hořké, ale dá se to snést) a po chvíli, kdy je to již rozpuštěné, spolknu.
Debilní myšlenky mizí a usínám do 20ti minut. Vstanu v sedm a nevím, že jsem si něco vzal.
Pozor, účinná látka zolpidem je návyková a je to na předpis. Lékař by měl podat informace a většinou se předepisuje půlka při nespavosti. Podle mně je i to moc. Já funguju spolehlivě na čtvrtku.
Jo a když mám bezalkoholové období, tak spím mnohem lépe
Většinou, když usnu kolem desáté (proto se snažím chodit o půl noci) probudím se ve 3 a nejde to usnout. Hlavou se honí stále do kola nějaké myšlenky související s nějakou povinností, problémem, nebo
komplikací, která je třeba v budoucnosti blízké, nebo i vzdálené vyřešit.
Pro tyto případy mám stilnox a vezmu si čtvrtku (hrozně blbě se to dělí, je to malé, tak si ukousnu půlku z poloviny) rozkoušu ji na prach (je to hořké, ale dá se to snést) a po chvíli, kdy je to již rozpuštěné, spolknu.
Debilní myšlenky mizí a usínám do 20ti minut. Vstanu v sedm a nevím, že jsem si něco vzal.
Pozor, účinná látka zolpidem je návyková a je to na předpis. Lékař by měl podat informace a většinou se předepisuje půlka při nespavosti. Podle mně je i to moc. Já funguju spolehlivě na čtvrtku.
Jo a když mám bezalkoholové období, tak spím mnohem lépe

-
- Vůz: XC70 D5 2008
Večer lampy, oldschool halogen / žárovky. Monitor / TV minimálně a když už tak na PC s f.luxem a staženou modrou složkou.
LEDky jen přes den.
Alkohol + ATB to záleží. Jde "jen" o větší zátež na játra... ale to není řešení, já sice po 2 pivech sice usnu, ale kvalita spánku je ta tam...
Aktuálně to mám tak, že jdu spát kolem 22h, když zaberu, tak kolem půlnoci jsem vzhůru a začnu se převalovat. Dneska jsem usl relativně hned - pustil jsem si zvuky deště, ale v 00:30 vzhůru a "skoro na vstávání", tak jsem se chvíli válel, pak to nevydržel a šel si dát teplé mléko a potom jsem usnul a vstával 6:30 o něco lépe vyspaný jak dřív.
Doufám, že je to spojeno s tou nemocí a tím, že nejsem prostě ok. Ono i VST (variabilita srdečního tepu, garminy...) jde teď do zadele a to tak že úplně jsem na hodnotách, kde jsem byl naposled půl roku zpět, když jsem celej den chlastal a pak se z toho 2 dny léčil.

PS: když do noci gemblím na PC, tak je mi jasný, že kvalita spánku nemusí být ok, ale paradoxně mi to předtím nedělalo žádný problém.
K prodeji (s bolestí u srdíčka) do dobrých rukou:
V70XC MY00 2,4T AWD A/T @ Kde mám to křídlo?!
Fobie 1.2 HTP, 80tkm, po důchodci!
VIDA k dispozici - Blansko, Brno, Olomouc
MX-30 @ 145 eletrických poníku... než jim dojde šťáva...
MX-5 1.6 81kW@ pokud z toho teče olej, znamená to, že to má olej...
XC70 MY08 D5 AWD M/T @ 225 ořů v plné síle!
-
-
To je bohužel neprůstřelný argument !
Jak jsem nemocnej, nemůžu sportovat, to taky má vliv, ale tohle je fakt děs. Přemýšlím jestli jsem víc zničenej nespánkem a nebo bacilem.

Jak jsem nemocnej, nemůžu sportovat, to taky má vliv, ale tohle je fakt děs. Přemýšlím jestli jsem víc zničenej nespánkem a nebo bacilem.
-
- Vůz: neVolva
No hlavně internet je plný zaručených receptů, co udělat, aby se dobře spalo... od lidí, kteří nemají problém, takže si myslí, že nemají problém, protože dělají něco dobře a musí se o to podělit 

P5008 2.0HDi 110kw | TM3 SR+ 225kW |
Bylo: S40 D4192T3 85kW M56 '04 | C70 Coupé B5234T3 176kW M56 '02 | V40 D4192T3 85kW M56 '01 | S80II D5244T4 136kW TF-80SC '07 |
VIDA | DiagBox |
-
- Vůz: V70 II D5 136kw
tvl mam to ted taky...meli jsme cela rodina chripku apython.p píše: 19 úno 2025 08:47 Nemáte náhodou někdo nějakou babskou radu na zlepšení spánku? Tejden je mi na nic, takže jsem nakonec stejně skončil s ATB, ale co mě vytáčí nejvíc je nekvalita spánku... Hodinu před spánkem nečumím na TV, čtu si, pak jdu na půl hodinky ještě vyvenčit fenku a pak spát. Kolikrát se mi stane, že hnedka usnu, ale do hodiny jsem vzhůru a převaluju se... přes den se snažím nespat, jen se tak flákám a válím doma...
Jakože doktorce jsem to říkal a pokud se to do pátku nezlepší, tak si nechám něco napsat, protože víc než bolest v krku a zahlenění nosohltanu mě ničí to nevyspání.
PS: Zatím mě pomohlo teplé mléko s medem, ale to zase není úplně ono na ty hleny.![]()
Díky za jakýkoliv postřeh.
mne solo se podarilo tyden na to dostat anginu. Dostal jsem atb, ty uz mam dobrany a uplne rozhazenej rytmus. Odpoledne po praci jsem KO a jdu si lehnout, jsem
fakt po ty nemoci jak moucha, jenze pak se vzbudim kolem devaty vecer a cucim az do pul ctvrty...
Já si dávám max dvacet, fakt si nastavím budík a déle nespím, páč bych pak byl úplně rozhozenej.
Dneska si pustím audiknihu a když už nic, tak aspoň budu poslouchat a vzdělávat se.
Labanos: Ano, tak to je.

Dneska si pustím audiknihu a když už nic, tak aspoň budu poslouchat a vzdělávat se.
Labanos: Ano, tak to je.
-
- Vůz: V70 II D5 MY 03, stage II, EGR off
-
No, to je fakt. Jenže to má malé minus, i tak se člověk nevyspí. 
-
- Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010
Neřešili jste někdo klimatizaci do bytu? Chtěl bych Multisplit cca 3.5 kW + 2.5 kW, venkovní jednotka na balkon. Potřebuji kvůli sousedům nízkou hladinu hluku, takže spíše nějakého renomovaného výrobce (Toshiba, Daikin). Přemýšlel jsem i udělat to svépomocí a pak to nechat zprovoznit, ale asi i kvůli záruce to není dobrý nápad. Kdybyste měli nějaký tip na výrobce / dodavatele dejte prosím vědět 

-
- Vůz: V60 MY19 D3 110kW
Mám už asi 10 let klimatizaci Sinclair, venkovní jednotku mám instalovanou na lodžii v paneláku pod stropem. Její výkon je 2,75 kW, udávaná hlučnost 42 dB. Přes den v běžném denním ruchu okolo domu neslyšitelná, večer v 23 hod. když si stoupnu na chodník naproti jednotce (bydlím v 1. patře), tak se musím na chvíli zaposlouchat, aby šlo slyšet mírné ševelení. Nikdy si nikdo nepřišel stěžovat na hluk. A klimosku stejně vypiname někdy okolo té 23 hodiny, když chodíme spát. V našich klimatických podmínkách jsme ani po celou dobu neměli potřebu ji mít puštěnou přes noc.
V60 II, MY 2019, D3, 110kW, motor D4204T16, Inscription
Galerie: https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?t=80299
Minulá Volva: https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?t=29327
-
Díky, dobrá reference. Já bych potřeboval 5.2 kW, tam Sinclairy jsou kolem 54 dB, ale našel jsem právě s lehkým příplatkem další kolem 47 dB. Zatím se tak rozkoukávám, ale velmi vážně o tom uvažuju. Malý byt, okna na jih, v létě mobilní klima a to je spíš na prd, byť to vychladí 
EDIT: prostě město je betonová džungle

EDIT: prostě město je betonová džungle

-
- Vůz: Volvo V70 II 2.4D 2007
Poraďte prosím odzkoušené lepidlo na těsnění dveří.
Google mi našel:
- https://www.autokelly.cz/Product/AC-H090/4729683 na bázi asfaltu
- potom pár o dost dražších, těm bych se rád vyhnul
- chemoprén https://www.alza.cz/hobby/pattex-chemopren-extrem-50-ml-d6324284.htm
Potřebuji přilepit pár míst kde je těsnění zdeformované, tedy plošně spíš menší místa, ale díky dlouhodobé deformaci je potřeba nyní dost velká přídržná síla.
Google mi našel:
- https://www.autokelly.cz/Product/AC-H090/4729683 na bázi asfaltu

- potom pár o dost dražších, těm bych se rád vyhnul
- chemoprén https://www.alza.cz/hobby/pattex-chemopren-extrem-50-ml-d6324284.htm
Potřebuji přilepit pár míst kde je těsnění zdeformované, tedy plošně spíš menší místa, ale díky dlouhodobé deformaci je potřeba nyní dost velká přídržná síla.
-
- Moderátor
Otazka na znalce lepidel a lepeni.
Mam plastovou listu patych dveri ze suzuki Ingis. Je pridelana nasledujicim zpusobem. Sroub s hlavou s tisicihranem jen narazen v te plastove liste a asi zlepenej. Problem je ze misto kde ta hlava drzi ma neni zrovna silny, je tam proste vylisovanej kruh s cca 1mm tlustou stenou a v tom je ten tisicihran. Nic moc, Logicky ta stejna toho kruhu povolila a tisicihran vypadl a lista upadla.
Jak to nejlip zalepit? problem je, ze ta lista slouzi k otvirani kufru, takze je na to vyvijena celkem slusna sila pri zvedani tech patych dveri
Long story short: jak zalepit kovovej tisicihran do celkem tenkyho plastu?
Mam plastovou listu patych dveri ze suzuki Ingis. Je pridelana nasledujicim zpusobem. Sroub s hlavou s tisicihranem jen narazen v te plastove liste a asi zlepenej. Problem je ze misto kde ta hlava drzi ma neni zrovna silny, je tam proste vylisovanej kruh s cca 1mm tlustou stenou a v tom je ten tisicihran. Nic moc, Logicky ta stejna toho kruhu povolila a tisicihran vypadl a lista upadla.
Jak to nejlip zalepit? problem je, ze ta lista slouzi k otvirani kufru, takze je na to vyvijena celkem slusna sila pri zvedani tech patych dveri

Long story short: jak zalepit kovovej tisicihran do celkem tenkyho plastu?

-
- Vůz: XC70 D5 AWD 2003
Lepím, lepíš, lepíme...
Tak to je otázka.
1. Nevím proč, ale nejlíp lepil ševcovskej pop, co měl náš ševc v třílitrový pixle, upatlaný vrchem spodem. Vrazil do něj kus dřeva ulomenýho někde v křoví, zamíchal, trochu otřel, přilepil co třeba a fakt to drželo.
Zkoušel jsem hodně věcí lepit moderní náhražkou "chemoprénem", "alkaprénem" a možná i jinými. Už nikdy jsem neviděl podobnou kvalitu lepeného spoje. Takže asi tak.
2. Druhý nejlepší lepidlo ze starších ročníků byl jeden z prvních vteřiňáků co snad vyrábělo družstvo Chemoplast. Na Tranzitu nám upadávalo těsnění ve dveřích, kecali jsme se známým, ten jenom tak mimochodem vytáhnul z kapsy vteřiňák, kápnul na těsnění a to už (pravděpodobně) nikdy neupadlo.
3. Úplně nejlepší "novodobý" (taky už je 15 let) lepidlo předváděl na jarmarku nějaký kejklíř. Stálo ranec, ale on naživo během pár sekund slepil úplně všecko. Neodolal jsem a jedno si koupil. Bylo tak drahý,že jsem s ním skoro nic nelepil z úsporných důvodů. Co jsem ale slepil to opravdu drželo.
A teď babo raď!
Ta varianta 3 asi fakt hodně dobrá. Když jsem to zkoušel vygůglit, tak na mě vypadl odkaz na nějaký "molekulový" (nebo snad molekulární) či jak nazvaný lep. Vypadalo to jako klasický vteřiňák.
Klasický vteřiňák je příliš tvrdý a tak nelze popužít na pružné spoje. Neslepí (pokud to není omylem) většinu umělých hmot. Ten pouťový zázrak slepil mechovou podrážku a nebylo síly, která by ten spoj porušila. Přitom slepil sklo, kovy... kdybych to neviděl na vlastní oči a nemohl si spoj prověřit, nikdy bych nevěřil.
Co moc nedoporučuju klasický vteřiňák, ani chemoprén... pro případy v předchozích dotazech.
Co doporučuju v každém případě je co nejlíp očistit lepené plochy. Mechanicky od různých drobků, zbytků lepidla, zvětralých povrchů atd... příliš hladké povrchy zdrsnit např. smirkem, či škrábáním a nakonec odmastit.
Z novodobých lepidel mě fascinovalo silikonové lepidlo na těsnění motorů.
Potřeboval jsem slepit pěnový silikon. Lepidlo dodané výrobcem se po vytvrzení slouplo. Chemoprén rovněž. Tvrdý lepidla nedržely a nevyhovovaly, protože bylo třeba aby spoj zůstal "gumový". Klasický silikon taky nic. To silikonové těsnění drželo jak čert, zůstalo měkké a drží tam už 10 let.
Určitě existují průmyslová lepidla, která dokáží zázraky. Ve firmě měli v konstrukci lepidlo kterým lepili přetržené řemínky na staré magneťáky. (To byly ty přístroje na záznam zvuku na magnetickou pásku...)
Z těch úplně nejnovějších:
Modeláři lepí na modelech pneumatiky na disky a že drží...
Takže hledat a zkoušet.
Přidáno za 24 minut 41 sekund:
Zvolil jsem zlatou střední cestu, t.j. ani šmejd, ani echt gold.
Svépomocí doporučuji udělat přípravu. Tím nic neztratíš.
Na první dvě klimy jsem si "kozy" povařil a osadil sám a jsem navýsost spokojen. Na tu třetí jsem už ztratil chuť do práce a kdy jdu kolem, vždy mě napadne flexa, majzl, kus jeklu, svářečka a celý to "upevnění" vnější jednotky znova.
Příprava elektroinstalace taky může být přínosem. Hoši vrtali dobře a rychle. To jo. Měli jsme kliku. Minuli se se svazkem kabelů od FVE o pár centimetrů. Kdyby ho trefili, tak nevím. Prostě našinec má čas chvilku přemýšlet, montážník času moc nemá a hlavně netuší co máš doma pod omítkou, nebo na druhé staně zdi.
Co se hluku týče, tak nevím. Někdy mám pocit, že něco slyším, někdy se to ztráci na pozadí (velice tiché nové) lednice. Bude to dost sázka do loterie. Jednoznačně je třeba vyřešit aerodynamický hluk - překážky u výstupu, ale i na vstupu. Měkké silentbloky a jejich správná montáž zase sníží hladinu hluku způsobenou vibracemi. Ač z bezprostřední blízkosti a ani dotekem na vnější jednotku se nezdá být nic v nepořádku, tak za zdí při startu klimy cítit (spíše slyšet) velice mírné dunění, jako když po vzdálené ulici projíždí těžký stroj.
Tak to je otázka.
1. Nevím proč, ale nejlíp lepil ševcovskej pop, co měl náš ševc v třílitrový pixle, upatlaný vrchem spodem. Vrazil do něj kus dřeva ulomenýho někde v křoví, zamíchal, trochu otřel, přilepil co třeba a fakt to drželo.
Zkoušel jsem hodně věcí lepit moderní náhražkou "chemoprénem", "alkaprénem" a možná i jinými. Už nikdy jsem neviděl podobnou kvalitu lepeného spoje. Takže asi tak.
2. Druhý nejlepší lepidlo ze starších ročníků byl jeden z prvních vteřiňáků co snad vyrábělo družstvo Chemoplast. Na Tranzitu nám upadávalo těsnění ve dveřích, kecali jsme se známým, ten jenom tak mimochodem vytáhnul z kapsy vteřiňák, kápnul na těsnění a to už (pravděpodobně) nikdy neupadlo.
3. Úplně nejlepší "novodobý" (taky už je 15 let) lepidlo předváděl na jarmarku nějaký kejklíř. Stálo ranec, ale on naživo během pár sekund slepil úplně všecko. Neodolal jsem a jedno si koupil. Bylo tak drahý,že jsem s ním skoro nic nelepil z úsporných důvodů. Co jsem ale slepil to opravdu drželo.
A teď babo raď!
Ta varianta 3 asi fakt hodně dobrá. Když jsem to zkoušel vygůglit, tak na mě vypadl odkaz na nějaký "molekulový" (nebo snad molekulární) či jak nazvaný lep. Vypadalo to jako klasický vteřiňák.
Klasický vteřiňák je příliš tvrdý a tak nelze popužít na pružné spoje. Neslepí (pokud to není omylem) většinu umělých hmot. Ten pouťový zázrak slepil mechovou podrážku a nebylo síly, která by ten spoj porušila. Přitom slepil sklo, kovy... kdybych to neviděl na vlastní oči a nemohl si spoj prověřit, nikdy bych nevěřil.
Co moc nedoporučuju klasický vteřiňák, ani chemoprén... pro případy v předchozích dotazech.
Co doporučuju v každém případě je co nejlíp očistit lepené plochy. Mechanicky od různých drobků, zbytků lepidla, zvětralých povrchů atd... příliš hladké povrchy zdrsnit např. smirkem, či škrábáním a nakonec odmastit.
Z novodobých lepidel mě fascinovalo silikonové lepidlo na těsnění motorů.
Potřeboval jsem slepit pěnový silikon. Lepidlo dodané výrobcem se po vytvrzení slouplo. Chemoprén rovněž. Tvrdý lepidla nedržely a nevyhovovaly, protože bylo třeba aby spoj zůstal "gumový". Klasický silikon taky nic. To silikonové těsnění drželo jak čert, zůstalo měkké a drží tam už 10 let.
Určitě existují průmyslová lepidla, která dokáží zázraky. Ve firmě měli v konstrukci lepidlo kterým lepili přetržené řemínky na staré magneťáky. (To byly ty přístroje na záznam zvuku na magnetickou pásku...)
Z těch úplně nejnovějších:
Modeláři lepí na modelech pneumatiky na disky a že drží...

Takže hledat a zkoušet.
Přidáno za 24 minut 41 sekund:
Loni jsem si nechal udělat tři samostatné klimy. Mám za sebou 3/4 roku provozu a tak pár postřehů.Tomas78 píše: 21 úno 2025 17:40 Neřešili jste někdo klimatizaci do bytu? Chtěl bych Multisplit cca 3.5 kW + 2.5 kW, venkovní jednotka na balkon. Potřebuji kvůli sousedům nízkou hladinu hluku, takže spíše nějakého renomovaného výrobce (Toshiba, Daikin). Přemýšlel jsem i udělat to svépomocí a pak to nechat zprovoznit, ale asi i kvůli záruce to není dobrý nápad. Kdybyste měli nějaký tip na výrobce / dodavatele dejte prosím vědět![]()
Zvolil jsem zlatou střední cestu, t.j. ani šmejd, ani echt gold.
Na první dvě klimy jsem si "kozy" povařil a osadil sám a jsem navýsost spokojen. Na tu třetí jsem už ztratil chuť do práce a kdy jdu kolem, vždy mě napadne flexa, majzl, kus jeklu, svářečka a celý to "upevnění" vnější jednotky znova.
Příprava elektroinstalace taky může být přínosem. Hoši vrtali dobře a rychle. To jo. Měli jsme kliku. Minuli se se svazkem kabelů od FVE o pár centimetrů. Kdyby ho trefili, tak nevím. Prostě našinec má čas chvilku přemýšlet, montážník času moc nemá a hlavně netuší co máš doma pod omítkou, nebo na druhé staně zdi.
Co se hluku týče, tak nevím. Někdy mám pocit, že něco slyším, někdy se to ztráci na pozadí (velice tiché nové) lednice. Bude to dost sázka do loterie. Jednoznačně je třeba vyřešit aerodynamický hluk - překážky u výstupu, ale i na vstupu. Měkké silentbloky a jejich správná montáž zase sníží hladinu hluku způsobenou vibracemi. Ač z bezprostřední blízkosti a ani dotekem na vnější jednotku se nezdá být nic v nepořádku, tak za zdí při startu klimy cítit (spíše slyšet) velice mírné dunění, jako když po vzdálené ulici projíždí těžký stroj.
- Sponzor fóra
- Vůz: V70II D5 2006
Mě na klidné spaní pomáhá magnesko.python.p píše: 20 úno 2025 12:16 To je bohužel neprůstřelný argument !![]()
Uklidňuje nervovou soustavu, rychle usnu, spím dobře celou noc.
Půlhoďky před spaním lupnu 2 tabletky magnéska bisglycinát (nakupuju na czechvirus) a spím jak mimino.
Když ho vysadím, 4x za noc se vzbudím, mám “divný” sny, převaluju se…
Třeba by pomohlo - pokud už ovšem neužíváš.
Nyní: Kia Ceed SW MY2025 1.5 T-GDi TOP
-
Zkusil bych tavné lepidlo. Někdy to funguje velice dobře.
Druhá možnost, pokud plast drží a není prasklý, jen se vyloupnul ten tisícihran.
Epoxy s nějakým plnidlem. V nejjednodušším případě Eprosin, jinak nejlíp lepidlo se skelným vláknem. Pokud to je možný tak v plastu udělat prostor, aby i když lepidlo nebude na plastu držet, tak aby ten tisícihran "zaklínovalo".
Pokud je spára mezi materiály větší než několik desetin mm tak určitě nelepit samotným Epoxy lepidlem, je křehké, popraská a vydrobí se časem. S plnidlem je jak "beton".
... samozřelně platí to co jsem už napsal o očištění lepených ploch...
- Moderátor
zapomnel sejm napsat, zasadni vec, dva ty uchyty jsou popraskany, az to budu mit u sebe zkusim poslat foto. Tavnyho lepidla bych se bal s ohledem na teplotu na slunci, aby neodteklo
-
"Popraskaný" žádný lepidlo neudrží, jedině něco "kosmickýho".
Je-li to nutné opravit a nelze výměnou dílu, tak pokud to dovoluje funkce a vzhled řeším podobný věci olaminováním skelnou tkaninou. Následně obroušení do přijatelného tvaru a polepení kvalitní fólií.
Je-li to nutné opravit a nelze výměnou dílu, tak pokud to dovoluje funkce a vzhled řeším podobný věci olaminováním skelnou tkaninou. Následně obroušení do přijatelného tvaru a polepení kvalitní fólií.
Ahoj,Jarda.JM píše: 23 úno 2025 19:17 Zvolil jsem zlatou střední cestu, t.j. ani šmejd, ani echt gold.
promiň včera jsem byl mimo

PS: minulý léto jsem v Praze spal 3x, byť je tam jen kadibouda, radši jsem byl na chatě v přírodě

-
- Vůz: Volvo V70 II 2.4D 2007
Z podtlaku mi už nic neuniká. Až na situaci, kdy zahýbu s vývodem vakuové pumpy.
Myslel jsem, že je to konektorem do posilovače, ale ten jsem teflonovou páskou přetěsnil a při nasazování zjistil, že je to samotným vývodem vakuové pumpy.
Ten vypadá jako součást těla pumpy, ale není. Ten vývod je tam nějak nasazený zevnitř. Zvenku s ním jde otáčet a když se nakloní, uniká podtlak (ozve se klepání oleje při sundaném víčku). Vytáhnout ale nejde.
Zatím jsem pumpu nesundaval, setkal se s tím někdo nebo alespoň jak je ta pumpa konstruovaná? Jde ten vývod sundat a dát nový/silnější o-kroužek?
Myslel jsem, že je to konektorem do posilovače, ale ten jsem teflonovou páskou přetěsnil a při nasazování zjistil, že je to samotným vývodem vakuové pumpy.
Ten vypadá jako součást těla pumpy, ale není. Ten vývod je tam nějak nasazený zevnitř. Zvenku s ním jde otáčet a když se nakloní, uniká podtlak (ozve se klepání oleje při sundaném víčku). Vytáhnout ale nejde.
Zatím jsem pumpu nesundaval, setkal se s tím někdo nebo alespoň jak je ta pumpa konstruovaná? Jde ten vývod sundat a dát nový/silnější o-kroužek?