killer píše:take jsem si vsiml ze se rucicce moc zvedat nechce
ale cca po ujeti 30km pri -11°C chybelo rucicce 1 dilek do svisle polohy, kde se pak bez problemu drzela topeni topi paradne takze menit termostat je zbytecne
ale je pravda ze od minulych zim mne toto nedelalo
ze by letos vice mrzlo
Nejsem mechanik, ale provozní teplotu má mít motor i z jiných důvodů než jen aby ti dobře topilo topení
_________________ Octavia SCOUT TDI, MY2011, Fabia II HB 1,4TDI (51kW - chip na 67kW) MY2007 a Aprilia ETV 1000 Caponord MY 2003 Bylo: modrá V70R II, 300 koní, AWD, 6ti st. manuál, r.v. 2003, LPG Prins VSI
Johnny55 píše:Mam podobny problem...
V lete sa teplota motora sprava normalne...Ale prisiel maly mraz cca -3 az -12 a mal som len na 2. palicke...
Problem bol v tom ze mam auto z talianska, a chladic je dimenzovany na vyssie teploty a nie na mraz...Nie a nie ohriat. Vsunul som medzi chladic a IC tesniaci papier a vsetko ide ako ma....Taky isty problem ma aj kamos s fiatom, povod IT...
Nevravim ze to bude tato zavada ale pred kupou termostatu by som zvazil aj tuto moznost...
Tak to máš právě termostat rozbitý. Buď nedovírá nebo zůstal otevřený. Teplá voda se totiž do chladiče nemá dostat dokud nedosáhne otevírací teploty u termostatu. Ten se následně otevře a pustí vodu přes chladič. Když teplota klesne tak se termostat zase zavře a voda cirkuluje jen přes tzv. malý okruh. To, že máš větší chladič je dobré akorát pro léto, kdy nebudeš mít problém s chlazením. Ten tvůj kámoš má stejný problém.
Apropo: Dneska jsem to zrovna sledoval, ráno -8°C nastartoval jsem, pustil ofuk předního skla a výhřev zadního a šel oškrábat auto. Když jsem se rozjížděl tak byl teploměr na první čárce a vypnul jsem ofuk předního skla. Po ujetí asi 5-ti kilometrů za dobu cca 7 minut rychlostí mezi 40 a 80 km/h dolezla ručička na své místo uprostřed a tam zůstala po celou dobu co jsem najezdil asi 170 km. Celou dobu topení na AUTO. Myslím, že takhle nějak to má fungovat, když nepočítám lidi s nezávislým topením.
Já taky můžu potvrdit že teplota motoru se mi chová tak jak má. Tedka jsem hodně trajdal po městě, topeni na auto, někdy hodně ofuk okna ale za těch deset minut byla teplota tak jak ma byt a ručička se ani nehne. A tak samo když jsem jel do Přerova nebo Olmiku.
_________________ Volvo... automobily s duší.
S60 12/2003 2,5T B5254T2 M56 370kKm black and white.
raolsa - mne sa ale rychlo ohreje tak na 2 palicky a potom ked boli mrazy tak sa mi teplota nedostala na tu prevadzkovu tplotu vobec...Teraz si myslim ze to ide ako ma. Podla mna termostat fungule, ako vravim oreje sa rychlo cca 3-5km na prvu az druhu palicku, potom asi 20-30km na prevadzkovu...Myslim si bola chyba v tom chladici...Ale vravim, skontrolujem aj ten termostat...inak dakujem
Tie chladice mam za sebou. Myslim ze od masky je prvy chladic klimy, IC a chladic kvapaliny a nakoniec ventilator....je medzi nimi oodstup cca 1cm
johnny - ina verzia chladiaceho celeho systemu pre it a zvysok sveta?
tomu osobne prilis neverim.
ak sa teda bavime o tej 2.0T, co mas v podpise..
"ako vravim oreje sa rychlo cca 3-5km na prvu az druhu palicku, potom asi 20-30km na prevadzkovu."
hm - ja mam na V70R - po prvu ciarku cca po 500 metroch a na prevadzkovu tak 3 kilometre(podotykam, ze plyn za studena len hladim a netocim nad 2500). sipim u teba zlo.
_________________ '01 C70 T5 cabrio - B5234T3, M56LK 176 kW #601 - signal red /// '06 V70 D5 AWD - D5244T4, M66 AWD 136 kW #459 - dawn blue pearl /// '06 S60 D5 - D5244T4, M66 136 kW #459 - dawn blue pearl '08 XC90 V8 AWD Sport - B8444S, AWTF-80 SC 232 kW #612 - passion red /// '03 S60 T5 - B5234T3, AW55-50SN 184 kW #449 - mistral green metallic ex: '84 760 GLE TD; '90 940 GLE; '96 850 2.5 20V; '91 440 1.8 K; '98 V70 R AWD; '97 850 R; '00 V70 R AWD, '87 740 GL, '97 850 GLE, '04 S60 R AWD, '98 V70 XC AWD Cross Country, '99 V70 XC AWD Cross Country, '99 S70 2.5 20V, '00 V70 XC AWD Cross Country, '04 XC90 2,5T AWD
Johnny55 píše:raolsa - mne sa ale rychlo ohreje tak na 2 palicky a potom ked boli mrazy tak sa mi teplota nedostala na tu prevadzkovu tplotu vobec...Teraz si myslim ze to ide ako ma. Podla mna termostat fungule, ako vravim oreje sa rychlo cca 3-5km na prvu az druhu palicku, potom asi 20-30km na prevadzkovu...Myslim si bola chyba v tom chladici...Ale vravim, skontrolujem aj ten termostat...inak dakujem
Tie chladice mam za sebou. Myslim ze od masky je prvy chladic klimy, IC a chladic kvapaliny a nakoniec ventilator....je medzi nimi oodstup cca 1cm
Ještě je taky možný, že termostat už je "unavený" a otvírá místo při 90°C třeba při 60°C. Musel by jsi ho vyndat a vyzkoušet - vzít teploměr s dostatečnou stupnicí a termostat dát do hrnce a "uvařit". Pak by jsi viděl při jaké teplotě se otevře. Teda jestli je zavřený.
Wickey - u nas policia "lacno" nakupila LR defender z teplejsich krajin a tiez nie a nie zohriat. Takze zrejme sa vyrabaju auta na normalne tepla, vyssie teploty alebo tuhsie zimy...podla mna.
Johnny55 píše:Wickey - u nas policia "lacno" nakupila LR defender z teplejsich krajin a tiez nie a nie zohriat. Takze zrejme sa vyrabaju auta na normalne tepla, vyssie teploty alebo tuhsie zimy...podla mna.
Hej, na extremne zimy je dobry VAZ, ZIL a podobne, dokonca uz v standardnej vybave
Ziadne "zimne" alebo "letne" volvo nie je.
Ak sa voda pomaly ohrieva, jednoznacne to znamena problem s termostatom alebo cidlom teploty motora. Ale kludne si davajte karton za chladic, ked chcete. Len potom nesomrite ze volvo vela zere, ze sa v oleji nachadza benzin alebo vela kondenzovanej vody, ze motory su "vybehane", ze odchadzaju turba ...
(mimochodom aj ja v zime pouzivam "decku" na chladic, ale z uplne inych dovodov...)
_________________ Volvo S70 2,5T, B5254T, '98 najeto cca 160 tis km
_________________ bylo-nebylo: skoda, Trabant, Dacia 1300, Lada 1300, Fiat Croma turbo i.e., Lancia k 2.0t 162 kw, Ford, CLK,
je LR Evoque, sen a představu dalšího vozu mám, ale garáž je malá :(
Ne. Dlhe roky som jazdil v trabante, vzdy som v zime vymrzol a od vtedy v kazdom aute kurim ako divy uz od 0 st. C. Podobny syndrom ma aj moj foter, ktory sice v trabante nesedel 20 rokov, ale tiez ma v aute saunu...
Decku mam najma koli minimalizacii sirenia slanej hmly a bordelu do motoroveho priestoru.
_________________ Volvo S70 2,5T, B5254T, '98 najeto cca 160 tis km
po vymene termostatu "som teply" za 3 minutky, proste to treba vymenit a uvidi sa.
- predtym sa motor pomerne dlho zohrieval a mimo mesto pri velkom ofuku padala teplota
nebo ti prestal fungovat prihrev motoru (bufik)... mne po zasahu volvo servisu, kdy jsem chtel prihrivani motoru upgradnout pomoci SW v palubnim PC na nezavisle topeni prestal bufik fungovat uplne a take se mi to ohreje az tak po 30km v teplote okolo 0°C... a pokud zvolim volnejsi styl jizdy, kdy to nehonim jak nadmutou kozu, tak mi teplota z provozni dokaze chvilema i padat na 2 - 3 carky.... zkus zkontrolovat i toto
Vzdy je to v 90% termostatem. Ja jsem ho menil taky, proste se sprajcne nebo zustane pootevreny a chladici kapalina furt cirkuluje prez chladic a proste v tehlech stupnich se to neohreje. Takze nebat se, koupit origo termik stoji par korun tusim me stal koelm 500Kc za 10min to mas vymeneny a po starostech. Nemluvim o tom kdyz se takto blbe ohriva motor ze to taky stoji za prd.
_________________ Byla V50 D5, 2008, Momentum 132KW (D5244T8), nádherný auto.
Byla S60 2.3 T5 , R5 20V ,(B5234T3) 184Kw, vyborna vybava a luxus.
Byla V40 2.0T rk.v. 1999 (B4204T) , kuze, vyhrev, aut.klima GALERIE
jedine co by tu mohlo mít suvislost s IT původem-termostaty se výrabějí s rúznejma tepotníma hodnotama. Co vím,tak existuje 82°C a 95°C-může otevírat dřív a motor už to nestihne dohřát...
Mám tiež podobný problém, včera sme kúpili S60 rok 2002, D5 motor, a ako sme sa vracali domov, bolo asi -3 st, teplota medzi štvrť a polkou stupnice a kúrilo to veľmi slabo, až po 30 či 40 km jazdy som mal v kabíne ako tak príjemne a motor mal teplotu MAX 1 dielik od polky smerom dole... majitel hovoril, že sa to horšie hreje, že by to videl na termostat, karton pred chladič dostane tak, či onak , ale chcel by som, aby sa to hrialo normálne...
_________________ S80, rok 2004, D5 120kW, A5, tmavo modrá metalíza
S60, rok 2003, D5 120kW, A5, vínovo červená metalíza
EX : S70 2.5 TDi, 103 kW, rok 1998, M5