V lednu jsem prodal S80. P3 mne prostě neuchvátila tak, jak jsem si myslel. Nejvíce se mi na ní líbil motor, naopak co mě doslova štvalo a na co jsem si nedokázal zvyknout, byla přístrojová deska a její nevybavenost (zejména budík chlazení). TFT za řešení nepovažuju, za mě osobně je TFT panel hnusný a k autu se nehodící. Nakonec jsem došel k názoru, že nechci dávat peníze do auta, které mě jenom vozí z bodu A do bodu B bez špetky nadšení a zábavy, to si na takové využití můžu místo S80 pořídit mnohem levnější povoz, a S80 šla do světa.
Ve stejné době jsem se rozhodl dát do kupy Šediváka. Nejradši jsem jezdil v 940, od jara do podzimu si můžu užívat 760, řízení mne prostě v krabici bavilo a na špatné počasí (zimu) můžu používat rodinnou oktávku, která stejně slouží jako levný pracovní otloukánek a většinou postává a čeká na špinavou práci. Rozhodl jsem se tedy konečně opravit některou ze svých krabic, nechtěl jsem kupovat čtvrtou krabici a mít pořád tři nepojízdné, byť jsem dost váhal nad nabídkou od známého na pěknou 940 s redblockem B230FB. Taky mi dlouho ležela v hlavě červená 740 se zadřeným B234, na bazoši byla snad tři měsíce, dobrý motor se válel v Praze a stačilo by jej přehodit. Ale pořád by to neřešilo to, že bych měl „zbytečně" čtyři krabice a hlavně, na srazech bych měl neustále na talíři, jak jsem nakonec přišel k rozumu a přešel od PRV k Redblocku...
K dostání už byly díly, co jsem za covidu a těsně po něm nemohl sehnat, vyčistil jsem motor, nasadil hlavy, rozložil, vyčistil a složil ventilový mechanismus, nasadil rozvody a zkusil, zda olej teče všude, kde má. Udělal jsem si takový bazmek na vrtačku, abych mohl roztočit olejové čerpadlo. Poté jsem nastrojil motor, provizorně opravil vstup kickdown lanka do převodovky (nový jsem nedohledal, vedou ho pouze na redblocky) a motor vložil do auta. Tady přišel první zádrhel, zapomněl jsem na motor dát trubku chlazení, obcházející levou řadu válců. S motorem v autě prostě nejde nasadit. Zaimprovizoval jsem s topenářskými potřebami, motor jsme ven znovu tahat nechtěli a v dílnách mi náhradu odmítli svařit. Mimo to ta trubka v dvakrát dobrém stavu nebyla a nikde jsem novou skladem nedohledal.
Nastrojení proběhlo celkem úspěšně, motor se i povedlo na chvíli nastartovat a běží pěkně. Nicméně má to ještě několik „much" k vychytání:
- nepřenáší se signál z převodovky o poloze P a N, tím nejde nastartovat. Musím startovat drátem a hledám krpu v kabelech
- chladič netěsní v olejové časti, asi budu muset koupit nový
- skrz špatné ukostření mi shořel alternátor, byť byl zapojený stejně jako před demontáží auta. Zkusím vyřešit přes nová pomocná ukostření alternátor - blok a alternátor - kastle. Jak na sviňu ale Bosch přerušil výrobu 100A alternátorů, budu muset nechat opravit starý a sehnat jiný jetý do zálohy
- těsnění pravého ventilového víka je špatné, kape přes něj olej na výfukový svod
- torpédo bylo rozpraskané. Vůbec se mi nedaří najít náhradu na tento ročník a obávám se, že budu muset stvořit nějaký svépomocný bastl
- předělávám hydraulické vedení chlazení převodovky z trubek na hadice, přichycené k pravému nosníku. Jednak napojení trubek na chladič je celkem hovadské, jednak se opakovanou demontáží a montáží poškodila šroubení na chladiči a jednak mě vysloveně sere, že se toto potrubí musít rozpojovat při každé práci na alternátoru - ten jinak nelze demontovat a potrubí překáží i při práci na kabelech za alternátorem.
Sraz v Písečné jsem se 760 bohužel nestihl, rád bych stihnul podzimní sraz na Želivce, tedy pokud na něj pojedu (zatím to není jisté). Posledních několik týdnů jsem na 760 téměř nepokročil skrz vytížení v zaměstnání a vleklé zdravotní potíže. Doufám, že přes prázdniny se to zlomí a B280F konečně po čtyřech a půl letech vyjede i jinak, než na tyči za traktorem.
Mimo to se na jaře povedlo debordelizovat stodolu a udělat tam betonovou podlahu. Při té příležitosti jsem si všechna auta dotáhl na jedno místo a už je tak mám všechna pod vlastní střechou. Vešla se tam akorát i se Zilem. V budoucnu si chci udělat v druhé půlce stodoly i dílenský kout s vybavením na opravu aut, v garáži je okolo rozebraného auta málo prostoru.
Když už byl Zil venku, udělali jsme teď před jeho konečným zaparkováním i pár jízd pro caparty. Čtyřletí a podobně -letí caparti si teď prý doma hrávají na hasiče, tak si mohli udělat na louce pár kol s opravdovou stříkačkou. Jízdu s poslední skupinou jsme sice museli zkrátit - praskl výměník pomocného chlazení na chladícím okruhu (který navíc v Československu ani nebýval zapojen), ale zas děcka měla zážitek z nouzové opravy pomocí kukuřice a Zil pak domů dojel se ctí sám a bez dalších potíží.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.