Otázka, na kterou neznám odpověď

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
ren
Vůz: XC60 D5 AWD 158 kW MY2012

Příspěvek od ren »

Supéér, děkuju moc. Budu totiž dělat takový projekt, který je sice v rozporu s předpisy, ale mohl by ušetřit nějakou kačku na topení. Mám ve sklepě starý plynový atmosférák a ten, jak známo, potřebuje brát z místnosti vzduch. Za normálních okolností to obstarávala otevřená větračka ve vedlejší místnosti, ale to znamená, že v zimě kotel tahá mrazivý vzduch křížem přes celý sklep, ve sklepě je kosa a ochlazuje se i podlaha místností nad sklepem. Hned vedle kotle je tříkomorový komín, jedna komora je vyvložkovaná na plyn, do druhé vede digestoř, třetí je volná. Z volné komory vydloubnu dvířka a místo nich tam dám kryt a do něj elektricky ovádanou klapku která se bude otvírat jenom když bude hořet hořák. No a kdybych ty dvířka při otvírání zkurvil (dvacet let to nikdo neotevřel) a systém klapky se neosvědčil, budu potřebovat nová dvířka, abych to uvedl do původního stavu.

Tod2
Vůz: S80 D5244T 120kW AT MY06

Příspěvek od Tod2 »

to asi není nejlepší tahat v zimě čerstvý vzduch komínem dolů...
to bych raději udělal nasávání trubkou přes místnost stěnou ven

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Příspěvek od Romulusw »

Máme dva plynový atmosféráky v baráku (jeden v patře a jeden ve sklepě) ten sklepní si bere vzduch různými netěsnostmi v oknech celého sklepa a kočičími dvířky v dílně.

Sklep je u baráku 80 let starého trochu vlhčí a v době topné sezony se "kotlovou ventilací" krásně vysuší. Že by tam bylo výrazně chladněji jsme nepozorovali, takže za mě - moc si s tím nelámat hlavu :D

ren

Příspěvek od ren »

@Tod2, proč by to nebyl dobrý nápad, studeným komínem jde vzduch dolů v pohodě, teplým nahoru. Místnost s kotlem je pod úrovní terénu, tam nasávání přes zeď neudělám...
@Romulusw, jako jo, ten kotel by si i vzduch různými netěsnostmi bral, ale bohužel ty netěsnosti jsou i mezi kuchyní a sklepem kde je kotel a ve chvíli kdy se v kuchyni zapne digestoř a ve sklepě není otevřená větračka, otočí to tah v komíně a bezpečnostní čidlo vypne kotel. To řízení přisávání el. klapkou mi přišlo jako nejelegantnější, pak by šlo asi taky udělat blokaci aby nenaběhl kotel když běží digestoř.

Romulusw

Příspěvek od Romulusw »

Jasně, my tam máme dvoje dveře a mezi nima je vstupní chodba s dalšíma kočičíma dvířkama :D

Ta digestoř to komplikuje.

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Vždyt se vyrabi i komíny s pruduchem na privetrani, takze je to naprosto OK.

Tod2
Vůz: S80 D5244T 120kW AT MY06

Příspěvek od Tod2 »

za mne, pokud to není uzavřený systém přímo do kotle, tak je to zbytečné a nechal bych to přes místnost

ms231
Vůz: V60 2018 T3

Příspěvek od ms231 »

Pokud řešíš tepelný ztráty, nebudeš víc tepla odebírat tou cestou komínem skrz celý barák?

ren

Příspěvek od ren »

Na tom něco je, pak by stačilo dát klapku na stávající větračku a nechat běhat vzduch křížem přes sklep jenom když hoří kotel a možná by to vyšlo na stejno.

Jarda.JM
Vůz: XC70 D5 AWD 2003

Příspěvek od Jarda.JM »

Přisávání vzduchu pro kotel nějakou speciální "dírou" mi přijde poněkud kontraproduktivní. Většinou má barák tolik netěsností, že toho netřeba. Kdežto nějaké to mírné provětrání netěsnostmi je přímo žádoucí. Ať už jde o rosení oken, nebo výměnu vzduchu v obytných místnostech.

Když jsem stavěl barák a instaloval kotel, příliš nekvaltujíc, stihly se 2x změnit pravidla. Projektant naplánoval, pak poprvé přišel ouřada a řekl: "Uff uff, takhle to nepůjde, ale dalo by se to vyřešit tak, že se sem dají dveře a ve zdi se udělá jeden otvor velikosti xx dole a druhý otvor velikosti yy nahoře. Pak by to šlo. Jinak by se musely prorazit otvory do obvodové zdi, tudíž ven.
Tak jsem uposlechnul.
Za tři roky přišel jiný ouřada a: "Uff uff, takhle to být nemůže. Ty dveře musí pryč. Tak jsem je vysadil a dodnes jsou tam opřený o kus dál o stěnu.

Žádný otvory ven (tedy rozuměj přisávací) nemám. Někdy při startu kotle, je to 40 roků starý Dakon, takže při zapálení je to prda jako malej výbuch, někdy to trochu zalomcuje zavřenými dveřmi do dalšího patra, ale vzduchu je dost.

Jo, a klapku mám co uzavírá komín. Takže když kotel nehoří, klapka je zavřená. Sepne temostat, klapka se motoricky servem otevře, po dojetí do krajní polohy sepne mikrospínač a kotel zapálí.
Když kotel vypne, klapka se zavře.

ren

Příspěvek od ren »

@Jarda.JM, díky moc za reakci, jestli ti kotel bouchá při startu, nech seřídit armaturu, není to sranda a zjevně máš nastavený moc velký startovací tlak. Anebo jestli si troufneš, najdi si datasheet armatury a seřiď si ho sám, taky jsem to dělal, ale mám výhodu, že si mám kde půjčit na to určené přístroje včetně profi "čuchače" na únik plynu.
Zajímá mě ta komínová klapka, tuším, že nějaká byla součástí turbo nástavce u turbo kotlů, máš turbo, anebo klasický komín? Kdo tu klapku vyrobil, má nějaké označení? Díky moc předem.

ms231
Vůz: V60 2018 T3

Příspěvek od ms231 »

Vzduchotěsný dům - nutnost přisávání kotle.
Digestoř vyvedená do exteriéru - nutnost přisávání (ideálně uzavřený okruh přisávání - kotel - komín).

Mokrý sklep, potřeba vysoušení - může být přisávání přes sklep, ale za cenu tepelných ztrát (ale jsou to dva procesy - vysoušení + topení, když je člověk sloučí, nebudou řízeny ideálně).
Mokrý dům, potřeba vysoušení - přisávání přes dům, poznámka jako výše.

renovo zadání je snížit tepelné ztráty skrz sklep do podlahy vytápěného interiéru. Ideální řešení - propálit díru ven a dovést vzduch trubkou až ke kotli nějakou rourou, ideálně zateplenou.
Třeba https://www.ventilatory.cz/potrubi-kruhove-ohebne-s-izolaci-do-140-c-o-100-mm-delka-5000-mm-x12560

Pokud ren chce dělat ještě něco jiného - třeba vysoušet sklep nebo vytápěný interiér, tak to musí říct. Pak bude i optimální řešení jiné. Kdo co jak má doma, je jedno. Každý dům je jiný, jinak kvalitní v různých ohledech.

Jarda.JM

Příspěvek od Jarda.JM »

Jak jsem řek 40 let Dakon 35kW, litina. Zapaluje se věčným plamínkem. Nedá se na tom skoro nic nastavovat. Tuším jen množství plynu proudící do kotle při otevřeném el.mag. ventilu. Sepne temostat, sepne ventil plynu, až se plyn dostane k plamínku, zapálí se kotel. Žádný jiskřiště, žádný postupný zvyšování dávky. Záleží na tom, jak to v tom prostoru zrovna zavíří a na dalších deseti podmínkách, které neovlivním.

Ta klapka je výrobek nějakého klempíře, mohl bych se pokusit dohledat bližší údaje, ale protože je tam už nejmíň 20 roků (spíše 30), tak stejně nic k tomu nebude aktuální.
Prostě plechovej válec, který se vloží do "roury" ke komínu. Uvnitř otočná klapka ovládaná malým motorkem s převodovkou, dva koncové mikrospínače a nezbytná elektronika. Dva dráty od kotle, které vedou původně k elmag. ventilu se připojí do toho udělátka a jiné dva dráty z udělátka se natáhnou k ventilu.
Maká tu už tak dlouho, že si ani nevzpomenu. Jenom zpočátku mě to vypeklo. Jako každý správný technik jsem nečetl návod a klapku otočil tak, že mi voda kondenzující v komíně stékala do "elektroniky". Po třetí poruše jsem to pochopil a pootočil a je to.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Ženě u Xsary kuny totálně rozcupovali "deku" co je zespodu na kapotě. A protože origo deka už se nedá koupit a Xsary trpí na teplo od motoru a pak se loupe na kapotě lak, tak bych to chtěl něčím zalepit.
Poraďte nějaký ten teplo izolační materiál co tam dát. Ideálně samolepící. Nemělo by to být moc těžké, aby kapotu unesla plynová vzpěra.

powl
Vůz: V70 II D5 136kw

Příspěvek od powl »

Giew
Vůz: S80 2.5T 08', M66, D5T5 Stage 2 170kW

Příspěvek od Giew »

Raolsa: https://www.ahifi.cz/comfortmat-skyline.html
Bude to i asi o půl kila na metr lehčí než to, co psal powl. Porovnej si parametry a rozhodni se. Ja tam mám skyline, ale kde to šlo pod tím ještě comfortmat d2. Ten by pro tu tepelnou izolaci už neměl hrát takovou roli.
Černej S80 D5 136kW 2007

powl
Vůz: V70 II D5 136kw

Příspěvek od powl »

neco to vazi, to je pravda...kdyztak se dela i slabsi https://www.carmedia.cz/ctk-acoustic-16-1.6-mm-tlumici-material/

Romulusw

Příspěvek od Romulusw »

Jarda.JM píše: 16 zář 2022 09:47 Sepne temostat, sepne ventil plynu, až se plyn dostane k plamínku, zapálí se kotel. Žádný jiskřiště, žádný postupný zvyšování dávky. Záleží na tom, jak to v tom prostoru zrovna zavíří a na dalších deseti podmínkách, které neovlivním.

Možná upravit trubičku věčného plamínku lépe k hořáku, aby to po sepnutí chytlo dříve a nebyl čas k vytvoření směsi pro "blafnutí"

THOmasoj
Sponzor fóra
Vůz: V60 T3 2.0 VEA 17'

Příspěvek od THOmasoj »

nemají tyhle materiály tlumící zvuk nevýhodu ve vyšší tepelný vodivosti? Nějaká "pěna" s reflexní fólií by mohla být lepší volba, něco na způsob reflexních fólií za topení (https://www.kutilstvi.cz/reflexni--izolacni-pas-za-radiatory-a-pro-povrchovou-upravu-tepelnych-izolaci. Tedy pokud to utlumení nebude raolsa brát jako výhodu.

Giew
Vůz: S80 2.5T 08', M66, D5T5 Stage 2 170kW

Příspěvek od Giew »

Naopak, mají mj. i tepelně isolační funkci, i když primární je ta zvukově isolační.
Černej S80 D5 136kW 2007

Jarda.JM

Příspěvek od Jarda.JM »

Romulusw píše: 16 zář 2022 10:27
Jarda.JM píše: 16 zář 2022 09:47 Sepne temostat, sepne ventil plynu, až se plyn dostane k plamínku, zapálí se kotel. Žádný jiskřiště, žádný postupný zvyšování dávky. Záleží na tom, jak to v tom prostoru zrovna zavíří a na dalších deseti podmínkách, které neovlivním.
Možná upravit trubičku věčného plamínku lépe k hořáku, aby to po sepnutí chytlo dříve a nebyl čas k vytvoření směsi pro "blafnutí"
S věčným plamínkem se moc hýbat nedá. Musí fajrovat na termočlánek, jinak zhasne. Hořák je po celé délce přední hrany kotle umístěný naprosto na tvrdo (čtvercová profil s cca 6-8 (nechce si mi to jít počítat) tryskami.

Ono to většinou chytne kultivovaně. Jenom někdy se sejdou nepříznivé okolnosti a tak to "trochu" vybafne. Je fakt, že když jsem viděl novější kotel se zapalováním jiskřištěm a pozvolným "rozjezdem", tak jsem docela čubrněl. :shock:

Ovšem je taky fakt, že když majitelé těchto zázraků slyší, že můj Dakon jede s minimální údržbou už skoro 40 roků, tak lapají po dechu zase oni. =@

dumi.cz
Moderátor
Vůz: V70 '97 B5254T@192PSI Black | 850 '95

Příspěvek od dumi.cz »

Spocti si kolik sezere ten.vecnej plaminek.

Nezda se to, ale je to hodne znat
850 '96 D5252T combi - Daisy

Jarda.JM

Příspěvek od Jarda.JM »

Tuším, že už jsem to někdy zkoušel. Zapomněl jsem přes léto sfouknout a bylo to odhadem pár stovek.
V zimě mi to až tak nevadí, stejně se ta spotřeba přemění v teplo a topím o to míň a na léto ho vypínám, takže to nebolí.

Pro srovnání s elektrikou... asi tolik co nepoužívané spotřebiče v pohotovostním režimu.
Naposledy upravil(a) Jarda.JM dne 16 zář 2022 13:27, celkem upraveno 1 x.

dumi.cz
Moderátor
Vůz: V70 '97 B5254T@192PSI Black | 850 '95

Příspěvek od dumi.cz »

Ja mel bojler na plyn a ten plaminek sezral klidne 0,5m3 denne, coz mi prislo jako dost :-D
850 '96 D5252T combi - Daisy

Jarda.JM

Příspěvek od Jarda.JM »

Už si to nepamatuju přesně, možná bych dohledal, ale vycházelo to na nějakou destinu, či dvě m3 plynu za den.

Zpět na „o všem možném :-)“