Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda si někdo doma vyměňujete olej s "chytrou" elektronickou měrkou oleje. (bez diagnostiky) Vyměnit olej je jednoduché, jenomže teď je ta horší část, jak je to s měrkou. Někde jsem četl že se musí vypuštěný olej odměřit do nádobky a dolít tam stejné množství oleje a přes diagnostiku to zkalibrovat ( jenomže nemám diagnostiku). Předem děkuji všem za vaše postřehy a rady.
Jedná se o V60 D4 2.0 133kw 2014
Jakub Svoboda píše: 14 čer 2022 21:55
Evidentně máš motor VEA s označením D420Txx takže zde je náplň 5,2L takže toto i nalej a finito.
To jsem si taky myslel ale údajně se to prej musí zkalibrovat aby to čidlo ukazovalo zpravnou hladinu. Prej to může ukazovat nějak špatně. Jde mi jenom o to, ať mi to neukazuje že je tam oleje dost ale ve skutečnosti ho tam bude málo.
pokud by motor bral olej (což u VEA nebude nic zvláštního) - tak dle tvého postupu např. vyleješ 4l oleje a 4l oleje naleješ zpátky. Nakonec to zkalibruješ diagnostikou a ta ti bude tvrdit, že ty 4l jsou správně? i když má být 5.2l? Nějak mi to nedává smysl .
Postup co píše Jakub mi přijde v případě chybějící diagnostiky lepší. Ještě s tím nemám zkušenost, ale myslím, že diagnostikou nebude probíhat kalibrace, ale změření hladiny - stejně, jako v případě klasický měrky.
Naposledy upravil(a) THOmasoj dne 15 čer 2022 20:53, celkem upraveno 1 x.
Dobře, děkuji všem za rady! No mě právě naposled měnil olej švagr, který má doma malou dílnu a právě jsme nad tím přemýšleli jako vy.
Právě to s tou kalibrací mi říkal mechanik co k němu jezdím, že to právě nedoporučuje měnit bez diagnostiky. Že se to údajně musí zapsat i do řídící jednotky, to že je tam nový olej kvůli dpf filtru. Takže děkuji všem za rady! Ať to všem jezdí!
Jakub Svoboda píše: 15 čer 2022 21:59
To co píšeš si pleteš s olejem v automatu, tam se opravdu dělá " reset výměny oleje "
Nevim, takhle mi to říkal ten servisak . Právě jsem se raději chtěl zeptat vás zkušenějších abych neudělal víc škody než užitku. Moc vám děkuji za rady, teď jsem o dost klidnější, tak si to vyměním sám.
A nemyslel servisák jenom "auto" kalibraci senzoru po doplnění? viz. příručka:
Poznámka:
Systém nedokáže přímo detekovat změny, pokud se olej doplňuje nebo vypouští. Aby bylo měření hladiny oleje správné, vozidlo musí ujet přibližně 30 km a musí stát 5 minut s vypnutým motorem na rovném terénu.
_________________ V70 D3 110kw MY2016 | ST2 + EGR Off by D5T5 127kw
No jako sorry, ale už reset výměny baterie mi přišel jako totální chujovina a ještě tohle?
Ale můžeme si za to sami, asi, když kupujeme auta, kde si ani žárovku sám nevyměníš