267.000km
mohlo by to být psáno pod heslem když se nedaří...
Jak už jsem zmínil v některém jiném tématu zde, trápilo mě poklepávání od přední nápravy a byl jsem odhodlán udělal na předních tlumičích horní uložení s ložiskem.
Tím si ale před nedávnem neúspěšně prošel uživatel Munga a tak jsem zjišťoval co a jak dál...
Dozvěděl jsem se od pár lidí že na vině může být i tlumič, ačkoli není vyteklý, tak může mít vůle a klepat.
A tak padla volba to udělat všechno (uložení s ložisky, tlumiče, prachovky, dorazy a gumy mezi tlumič a pružinu a mezi pružinu a horní uložení), původní zůstanou jen pružiny když budou tedy v pohodě.
Ale když už udělám předek, tak udělám i zadek... volba padlo na tlumiče a horní uložení... Vše objednáno...
Tlumiče Sachs, dorazy a prachovky KYB, ložiska SKF, horní uložení přední Lemforder, horní uložení zadní Monroe.
Od kolegy v práci jsem si půjčil stahováky domácí výroby... nevypadají na to, ale fakt jsou dobrý.
Začal jsem pravým předním kolem, šlo to dobře, tlumič venku během chvilky, pružina stažena v pohodě, sestava také rozebrána během chvilky, pružina přehozena na druhou sestavu a vrácení do auta... prostě dokonalost.
Druhý den jsem se pustil do druhé strany.
Opět vyndání tlumiče během chvilky, pružina také stažena... problém nastal při povolování středové matice... absolutně nešla povolit a na řadu přišla flexa a destruktivní rozborka s cílem zachránit jediné - pružinu... to se povedlo a tak pružina přehozena opět na druhou sestavu, následovalo vrácení do auta.
A pak jsem se všimnul že je kloub poloosy u převodovky nějaký divný, vyosený a při otáčení v něm lupalo.
Takže bylo jasné že s tímto jsem nemohl jezdit a muselo se to stát při výměně tlumiče.
Dále jsem chtěl shodit čep ramene z těhlice, to se mi absolutně nepovedlo a tak jsem musel opět sundat tlumič z těhlice a povolit poloosu a vyndat ji z těhlice.
Dále vypuštění oleje převodovky a vyndání poloosy ven z auta. Po sundání manžety se to rozpadlo a vypadla na mě klec ložiska a šest kuliček.
Následující čtyři hodiny jsem nakonec úspěšně skládal kloub zpátky dohromady, následovalo vrácení do převodovky, opatrně do těhlice a nasazení na tlumič, nalití oleje a bylo druhé kolo konečně hotové.
Pak jsem se ještě vrátil pro jistotu na pravou stranu jestli se tam něco s poloosou nestalo taky, ale naštěstí to tam bylo v pořádku...
No nic a jdeme na zadek, už když jsem sundal kolo, tak ten tlumič vypadal masivnější než ty co jsem koupil.
Proběhla demontáž starého tlumiče.
Namontoval jsem nový a během pár minut tam zase vrátil ten starý a ten tam už zůstane.
Během těch pár minut jsem totiž zjistil že moje auto nemá na zadku standartní tlumiče, ale nivomaty.
Pro standartní tlumiče bych musel vyměnit ještě pružiny za standartní, pak by to šlo aplikovat. Ale na to kašlu, klepání šlo ze předku.
Po projížďce to duté tupé klepání zmizelo, takže účel splněn... Alespoň něco...
A zadní uložení a tlumiče vrátím eshopu ve 14 denní lhůtě pro vrácení.
Chybama se člověk učí...
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.