XC 70 D5 2012 - klepání v motoru

Předposlední generace velkých Volv
  • Autor
  • Zpráva
d2mac
Vůz: volvo

Příspěvek od d2mac »

Zdravím všechny,

podařilo se mi ukořistit pěknou XC70 D5 2012 s 178k Km nájezdu a pravidelným servisem. Všechno je v pořádku, vše běží jak má, jede řadí svítí hraje atd.
Nicméně všímám si zvláštního občasného klepání od motoru.

Modelová situace. Nastartuji, nechám rozehřát, ťuknu po plynu, někdy zase po brzdě a začne se ozývat něco jako tukutukutukutukutukutuku a po pár sekundách to přestane. Občas to dělá déle třeba když držím jemně brzdu. Včera večer to třeba dělalo s proměnlivou intenzitou i bez brzdy. Vždy na volnoběh. Když přidám plyn tak se občas po ubrání ten zvuk přídá taky s tím že následuje rytmus otáček motoru takže klepání se přídá a zpomaluje tak jak klesají otáčky.

Nedokážu odhadnout odkud přesně zvuk jde. Každopádně to vypadá že z kraje motoru na straně řidiče. Buďto poslední válec nebo ten bazmek s hadičkama a káblema (rozdělovač?) vedle něj ?

Výkonu má dost, polestar nemá, nevibruje více než co jsem viděl u ostatních D5 a motor zní jinak naposlech zdravě, dokud se ten zvuk nepřidá.

Olej se měnil ca 6tis km zpět a převodový olej se čeká za 2000km. Před koupí byla diag bez chyb, vymazaná při poslední servisní prohlídce. Zkoušeno s vypnutou klimou.

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Pohledej, je toho tu hodně. Začíná to to klepanim hydroštelů, rezonujici trubky klimy a končí to charakteristickym zvukem D5.

volvoperformance
Vůz: Volvo

Příspěvek od volvoperformance »

A pak že nejsou Marťani :ROFL:

Macek2
Vůz: Audi A6 Allroad V6 3,0 BiTdi

Příspěvek od Macek2 »

Mám podobné auto, a něco podobné mi dělalo při studeném startu. Po velkém servisu ve 180 tkm, kdy proběhla výměna rozvodů včetně vodní pumpy, výměna plochého řemene a napínací kladky a výměna volnoběžky řemenice alternátoru auto totálně ztichlo a nyní běží naprosto sametově. Mám Polestar a při sešlápnutí plynu a vytočení na vysoký výkon je auto krásně slyšet jakoby hukot v trubkách. Při normální běžné jízdě tichoučko, včetně AT (po výměně a proplachu taktéž ve 180 tkm). Nyní 197 tkm a stav se nemění.

d2mac
Vůz: volvo

Příspěvek od d2mac »

Tak taky po servisu, vyměněný bazmek (podle popisu hned věděli) a je krásně klidno. Motor má perfektní zvuk. :) Takže momentálně největší spokojenost.

Nicméně dotaz by byl ohledně automatické převodovky.
Řadí krásně hladce, neškube. Sází 1-6 bezchybně.
Ale občas si všímám něčeho jako tvrdší razantní podřazení při nižsích rychlostech typu jedu 60, předemnou se něco děje, pustím plyn a drbne to. Někdy více někdy méně. Vše jen v případě že jedu bez plynu a auto potřebuje přeřadit ze zbytečně nízkých otáček. Podřazení kvůli předjíždění je bezchybné.
Taky se mi nedávno stalo že po nastartovaní a zařazení z N na D dost škublo a "prásklo". A to opakovaně, stále stejná intenzita. Na R ok, různé kombinace vždy škub na D. Stačilo zastavit, vypnout motor, nahodit motor a zase zařazuje D neznatelně. Stalo se to jen jednou.
Jinak ke všemu tomu olej vyměněný pár tisíc Km zpět. Adaptace se nedělala. Ve Sven Car jsou dle referencí šikovní a nemyslím si, že by byl já nevím špatný olej nebo málo nebo bůhví co. Jinak ty věci s citelným podřazením mi dělalo více aut. Jeepy, lincolny.... často dojíždím bez plynu nebo reaguju na cokoli tak že plyn prostě pustím.

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Můžeš napsat podle faktury jaký bazmek vyměnili, případně číslo dílu? Ale podle popisu mi to připadá jako zpětný ventýlek u vakuové pumpy.

Tod2
Vůz: S80 D5244T 120kW AT MY06

Příspěvek od Tod2 »

nebo volnoběžka??? :)

Zpět na „S / V60 (-16), V / XC70 III, S80 II, XC60 (-16)“