rád bych se s Vámi ve zkratce podělil o svůj letošní trip do Švédska se svou krabicí. Rád bych přidal nějaké postřehy a zajímavosti pro případné další cestovatele.
Najeli jsme celkem 4 000km a devítka to odjela bez jediného zaškobrtnutí. Až na vyjímky jsme spali v autě do kterého jsem nechal nařezat molitan na míru. S přítelkyní nejsme žádní dlouháni a spaní v peřínách pro nás tedy bylo celkem komfortní. Sehnat místo na přespání u moře či jezera nebyl velký problém. Jediný znatelný problém byl letošní zákaz rozdělávání ohně včetně plynových vařičů atd.. To pro nás se zásobou jídla z domu nebyl zrovna ideál, ale nějak jsme se s tím popasovali. Zákaz je z důvodu obrovského sucha, které sužuje tohle léto Švédsko.
Co se země týká, tak je úžasným místem Evropy. Projeli jsme důkladně celý jih a všude bylo čisto, vše upraveno a lidé milí jako hrom. Snad všichni a kdekoliv mluví anglicky, takže se člověk domluvil všude. Pro naše platy, ale nejsou výhodou místní ceny. Vše stojí stejně jako u nás, ale ve švédských korunách, takže musíte počítat x 2,6. Moc se nám líbila Švédská města od těch menších až po hlavní město Stockholm. Pobřeží Švédska nás také velice uchvátilo.
No a největší blaho bylo pro mě volvistu ten ráj značky Volva. Průřez historií od dvojkové řady až po současnost do mě bušil 14 dní vkuse. Jedním s cílem cesty byla Torslanda u Göteborgu, kde se přímo nachazí automobilový závod s visit centrem. Zde je normálně možná i prohlídka závodu, jen jsme zrovna vychytali čas letní odstávky. Samozřejmě nesmělo chybět výživné muzeum Volva v Göteborgu.
Nepotkali jsme až na češku žijící v Itálii za naší cestu žádného čecha. Celkově tu až na vyjímky davy turistů nepotkáte. Silnice na kterých všichni dodržují předpisy byly velice udržované. Ve městech se člověk nevyhne parkovacím automatům a benzín vyjde na cca 42 kč/l. Jen já trošku bojoval s LPG, se kterým se tu člověk potká zřídka, já ale dopředu věděl kam zajet a vetšinu cesty jsem tedy odjel na LPG.
Tenkorát jsme sever vynechali kvůli tomu, že jsme si jih chtěli užít a ne ho jen projet a hnát se tisíce kilometrů na Nordkapp. Také jsme byli limitováni časem. Přírodu mám ale velice rád a určitě někdy do Švedských hor zamířím.
Takže tak náš trip, který se náramně vyvedl a mám z něj ještě dnes obrovskou radost. Přiložím pro ilustraci pár fotek níže. Třeba budeme někomu inspirací a vydá se stejným směrem.
Kdyby Vás kohokoli cokoliv zajímalo blíže či na víc, tak se neváhejte ptát.
Marek