mám asi měsíc V70 D5 2002/2003 s automatem (najeto skutečných 322.000km) a pořád si na sebe zvykáme. Dneska cestou do práce ráno jsem se všimnul, že se autu moc nechce do kopce akcelerovat, že otáčky jedou nahoru, ale auto nezrychluje - občas mám ten dojem i při požadavku na ostřejší akceleraci i po rovině.
Zkusil jsem to teď nasimulovat cestou do většího kopce a dočkal jsem se toho, že se rozsvítila hláška MOTOR WART. ERFORDERL. (MOTOR WARTUNG ERFORDERLICH - motor vyžaduje kontrolu) a auto ještě víc ztratilo výkon. Žádný trojúhelník se nerozsvítil, jen tohle hlášení (nevím, jestli v tu chvíli funguje tempomat, nezkoušel jsem - vím, že se tu psalo o spojkovém čidle, ale kde ho na automatu vzít a nekrást

Podle men by to mohlo vypadat to na ucpaný DPF, kdy se auto při větším výkonu přidusí - akorát že tohle auto ho z fabriky nemá, je to přivezené z Němec, kde ho původní majitel nechal dodělat, měl by tam být HJS City-Filter. Vzhledem k tomu, kolik tahle sranda stojí (cca 900EUR), mám důvodné podezření, že to je ten důvod, proč auto původní majitel prodával, protože jinak je v perfektním stavu.
Teoreticky - pokud někdo demontuje "náplň" toho filtru (pixla by podle výrobce měla být rozebíratelná a kapsle vyčistitelná horkou WAPkou), měla by tahle závada zmizet - teda pokud si to vykládám správně, že se auto v zátěžových režimech dusí.
Průšvih je, že s tím potřebuju v pátek odpoledne celkem neodvolatelně vyjet - a čeká mě cesta na Budějky a Votičák s plně naloženým autem, tedy přesně ten režim, který to teď nemá rádo.
Zdá se tenhle mechanismus závady někomu stejně pravděpodobný, jako mně, nebo jdu po úplně špatné stopě? Nevím, jestli to zvládnu do nějakého autorizáku nebo do T6R, většinou se tam objedávám aspoň týden předem, ale nějaký "výfukáři" by se v mém okolí najít mohli a ti by snad mohli tu patronu vysochat.
Díky.
Bit