O víkendu jsme prožili prodloužený víkend na horách v Karolínce. Na samotě u lesa, 8 km od civilizace. Odjezd byl už ve Zlíně krásně bílý.
odjezd.jpg
Před odjezdem jsme věděli, že budou kruté mrazy, předpověď říkala -22°C.
forecast.jpg
A já blb si nedotankoval plnou nádrž a zůstala jen čtvrtina zimní nafty. Později jsem zjsitil, že tato zamrzá mezi -17°C až -20°C.
Cesta na horu byla po pěkně protáhle silnici s vrstvou ujetého sněhu, tak se dalo i trochu zablbnout. Posledních cca 300 metrů lesní cestou krpálem navrch s jednou vracečkou a jsme u chaty. No je tu moooc krásně a kolem nás nikde nikdo.
chata.jpg
IMG_0574.JPG
Večer nám padá teplota tak, ajk meterologové předpovídali.
22.jpg
V sobotu ráno v 8:00 nám teplota spadla ještě více, tak to nám meterologové trochu neodhadli, večer předpokládám, že teplota začínala trojkou.
IMG_0577.JPG
V tuto chvíli máme radost, jak je tu krásně mrazivo a jak není potřeba nic škrábat stačí fouknout a sníh jde z auta pryč.
IMG_0598.JPG
Celé osazenstvo jsme se dohodli, že jedeme lyžovat. Ok nakopnu bufík, začne vrčet, teplý vzduch z výfuku, tak začnu ládovat auto. Po chvíli se bufík vypnul. Tak nakopnu znovu, bufik vrčí, ale letí jen studený vzduch a vypne se. Říkám si, no nic, asi slabá baterie, tak to vyplo. Čemu se divit v těch mrazech, tak pojedeme holt v nevyhřátém voze. Donosím šestery lyže do auta zavřu, jdeme se obléci.
Dojdu k autu a startuju, nic, nic, nic, nic, nic, nic. Ok bereme kabely na start, nabíjíme 10 minut baterku a startujeme, nic, nic, nic, nic, nic. Co je...? Tak mě napadá, že to baterkou nebude, že točí pěkně. Ale pro č studený vzduch z bufíku? Zamrzlá nafta? Tak rozjíždím pátrání co s tím. Zbylých 5 osob na nic nečeká a sedá do Fabie 1,2 TSI na brnk chytají a s úsměvem jedou lyžovat. Já létám po kopcích a hledám signaál a volám hajnému, 3M3, Jarkovi Křižanovi. Všude potvrzení nafta zamrzlá, rozehřát nebo lépe do teplé garáže. Ale jak se kurňa dostat dolů. sem vyjede 4kolka či auto s řetězy. No nic, vždyť mám havarijko s asistencí. Takže volám PinďoviBC, jaké že to je číslo na Českou pojišťovnu. Volám asistenčku, předávám info. Rádi pro vás dojedeme, ale zamrzlá nafta je výluka z pojištění. Ok co to bude tedy stát, se ptám? Počítejte do 4 000 Kč odtah do nejbližšího servisu a tam se na to podívají v pondělí. To je pro mě pozdě, ale co už. tak říkám, ok jak se ke mně dostanete, jsme nad Karolínkou v horách, kde vyjede a sveze mě buď traktor nebo nějaké terénní vozidlo. Odpověď, no to asistenčka nemá, dojede klasický náklaďák. A jak se sem dostane, to bude tahat ještě ho. No může to zkusit a když ne, tak bohužel, ale zaplatit to musíte. Tak se loučím. Jdu do nejbližší chaty s místním starousedlíkem a žádám pomoc. Pán ochotně volá do servisů okolo, tam to neberou nebo nás vyhodí, starostka taky nepomůže, autodopravci taky nic, běžní lidé taky nic. A proč, protože vše v Karolínce zamrzlo a kdo má teplou garáž, už rozmrazuje jiná auta. No nic, volám na dobrovolné hasiče, ti ochotně že přijedou a rozmrazíme horkovzduškou. ZA hodinu dorazí a rozmražujeme, trvá to hodinu, ale auto chytne. Vysmátý jak nikdy mu dávám 200 Kč na cigarety, ikdyž je nechtěl a odjíždím z kopce na benzinku natankovat naftu a přidat aditiva. Jenže po 1 km, nouzák, pak to zdechlo. start, ujedu 200 m, chcíplo to, start ujedu 150 m, takto se to pakoval snad 200x a poposkakoval jsem snad po 15 metrech. Se divím, že to baterka dala. Doskáču na beznzinku, dám aditiva a plnou. Zkouším starty a nic. Call Jarkovi Křižanovi, zkus vypustit bordel z paliváče. Ok vypouštím snad litr a postupně startuji, nic se neděje. Takže filt je ucpaný. Tak volám tentokrát Martinovioplovi. je ode mne cca 60 km, třeba pomůže, paliváč doveze. Ač nachcpíán, telefon bere a je ochotný pomoci. Několik pokusů, přidáváme trochu benzínu do nádrže, zkoušíme starty, vytahujeme pojistku od pumpy a stále nic. Nakonec Martin sděluje, že i když přijede, paliváč to nemusí vyřešit, ať se rozmyslím. Tak to nechávám být a jdu pátrat po barácích, kdo mi uschová auto. Naštěstí po chvíli naleznu servis, kde je sice přes noc plno, ale v 9:00 je pán ochotný mi tam auto nechat. Takže sestra přijíždí s Fabii domů a potupně táhne Volvo do 500 m vzdáleného servisu, kam ho jedeme na druhý den ráno zatlačit. Ráno je k mému překvapené v garáži jen 6C, ale auta, která tma byla přes noc už spokojeně vrčí venku. Pán zatápí v kotli a domluva, že ve 14:00 si pro auto přijdu. Když přijdu ve 14:00, je pořád 6C v garáži, pánovi vyhasl kotel. Ale auto chytán brnk, tak odjíždím, po 150 m, to zase chcípne, tak se vracím zpět. Domluva, že pán pořádně zatopí a já si přijdu v 16:00. Přišel jsem v 16:30, 15C v garáži, auto chytá, pohodově 15 min vrčí a vyrážím na svah pro zbytek osob. Auto jede a dojede až do Zlína.
Na druhý den jsem rozhodnutý u Jarka nechat vyměnit filtr. Ráno start v -19C ok, malého odvezu do školky, pak to spadne do nouzáku a do skákám opět několika starty do práce a tam necháme auto u ředitele v garáži. Takže opět se to ucpalo. Filtr už tedy měním sám.
garáž.jpg
Vypuštěná nafta s parafínem
humus.jpg
A tady máme ten krásný filtr, tak proč to kurňa nejelo
filtr.jpg
Auto nakopneme, necháme vrčet, zkouším bufík, ten je zablokovaný, tak musím nechat ještě odblokovat. následuje 30 km projížďka, vše ok. Pakruju u baráku, a ráno startuji v -14C, auto chytá, rozvezu děti, manželku i sebe do práce a auto i po 20 km jede, takže hurá, máme věřím vyhráno.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.