Tátovi po sedmi letech dojíždění do Prahy ukázkově dosluhuje Felda na plyn. Je to 90km tam a pak stejný úsek zpátky, po dálnici. Provozní náklady Felicie byly dlouhou dobu čistě 1,2Kč na 1km (phm+spotřebáky).
Už nějakou dobu se mu snažím najít alternativu a teď už to začíná být akutní.
Objel jsem spoustu aut, některá i vypadala nadějně. Rozmýšlel jsem se nad vším, k čemu mám důvěru. (Opravdová Volva do roku cca 2005) Byl jsem se i podívat na opravdu hezkou 960II s manuálem, byli jsme rozhodnutí ke koupi, ale nakonec to táta zazdil, že to ještě bude muset počkat. Ještě jednou se omlouvám uživateli ms231.

Po čase vzniknul nápad tátovi opravit 960ku, kterou jsem si koupil začátkem roku s tím, že jí nechám opravit já a budu jí vesele užívat. Pak jsem ale dostal nabídku ke koupi vymazlený devítky a tahle rozbitá od té doby stojí. To se teď tak nějak řeší, ale když jsem si ještě jednou spočítal náklady na phm, motá se to kolem 1,7Kč na 1km při spotřebě 14 litrů a ceně plynu 12kč/l. Což už je teda trochu víc, než by bylo snesitelné.
Chtěl bych tedy od Vás zkušenějších poradit s výběrem ideálního přesunovadla. Rozpočet na tuhle srandu je kolem 70 000Kč,-, kýžené náklady na phm do 1,5Kč/km. Mělo by to mít klimatizaci, rádio a tempomat. (tempomat není nutností, navíc pokaždé jde dodělat, ne?) Cesta je složená z 62,5km po dálnici a 27,5km v kopečcích po okresce. Když to bude relax (ne jako ve Feldě - to je adrenalin), nebude vadit tatínkovi jezdit kolem 110km/h.
Předem asi zamítnu auto čistě na benzín. U Dieselu si nejsem jistý. Když by to auto žralo 6, bylo by to snesitelné. Kdyby 7, už by to bylo moc.

První možností je tedy nechat opravit 960ku. Má vyměněnou převodovku i motor, který by měl prý jít opravit. Motor sám o sobě by se dal sehnat a i s výměnou by to mělo stát kolem 20tis Kč. Plus je tam už plyn, s novou bombou. Brzdy mám originály na předek schovaný, víc závad se dozvíme až později. No a doufat, že spotřeba bude do dvanácti litrů. https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?f=7&t=55780
Další je teda ten dýzl. Hodně se mi líbí tahle V70 120kW, na kterou se byl podívat Urvanej. To by se asi řešilo leasingem. Ale otázka je ta spotřeba, co jsem tak vypozoroval tak tahle motorizace (myslím bez DPF) s manuálem a bez haldexu by měla mít nejmenší spotřebu. Každopádně moc hezký auto, ale kdy čekat, že se ozve dvouhmota? Kdy začnou téct vstřiky? Hvízdat turbo? Byl bych rád, kdyby se o tom někdo zmínil.

No a jako třetí možnost bych viděl koupit tohle auto: http://www.t6r.cz/cs/volvo-bazar/volvo-s40-1-6_i98 a zplynovat. Ale to už je přes rozpočet (jako ještě by to šlo). A hlavně si teda nejsem jistý poloVolvem (majitelé prominou

Budu rád za každou radu.

Děkuju!