Zvykl jsem si na pětiválec a dobrá zpráva je, že I v atmosferické verzi hezky zní a má dobrou pružnost.
Pořídil jsem myslím hodně nadprůměrně zachovalé auto od Staiger (Štěrboholy), v netypické pastelové červené a dost základní výbavě Momentum, rok 2006.
Než jsem auto koupil prohledával jsem si tady na fóru různé zkušenosti s ním a dobrá zpráva (snad) je, že moc negativního jsem tu nenašel. Atmosferický motor B2544S ( mám verzi 103kw) působí I zní jako nový, žádný únik oleje apod, a automat (Aisin AW 55...) řadí hladce a celkem se vyloženě k naladění auta hodí.
Naštvaly mě zatím 2 věci : První věc je řidičova sedačka. Tahle opravdu prvotřídně pohodlná sedačka ( I v porovnání s Recarem ve Focusu ST) prostě při průjezdu zatáčkou (zejména) povrzává. Je to tu popsaná "klasika" jak jsem zjistil, a taky včera jsem jí porozebral, namazal vazelínou šrouby, pár mist prostříkl WDčkem a zatím teda nevyndal komplet. Vypadá že to po namazání bude ted lepší. Je to ostuda, protože jinak auto nemá žádné jiné pazvuky ani vůle v podvozku a je moc pěkně odhlučněné.
Druhá je zvláštní zadrnčení (max. 1s) po nastartování v momentě kdy motor chytne. Ale jen teplý, ideálně cca. 30min. po jízdě další start. Jinak motor běží krásně hladce a I studený má po ustálení otáček tichý volnoběh.
Dám sem nějaké fotky a poreferuju o údržbě, zkušenostech atd.
Servis udělali ještě u Staiger před koupí, trochu mě překvapilo jen použití oleje 0W-30 , intuitivně bych volil 5W-30, ale Volvo má (I podle Cebia) věrohodných 98tkm, tak asi tahle viskozita bude asi OK. V 75 dělali v Adusum průplach oleje v automatu, což je dobře, otázka snad použili správnou ATF. Podle toho co jsem četl je dobré měnit ATF každých 60tkm. (v servisním plánu to ofiko není).
A nad čím bádám je výměna rozvodové sady. Km jsou věrohodné a auto má necelých 8let. Co byste doporučili? Udělat to hned a nebo rok dva pojezdit a vyměnit v těch cca. 10letech stáří auta? Moc km ročně to asi nenajede, tak těch 10tkm/rok.
Budu rád I za další postřehy Volvistů s touhle motorizací a převodvkou.
mějte se , Petr