Ahoj,
jen rekapitulace provedených oprav než se chyba našla. Cena oprav byla dosti velká
Jinak jsem navštívil jak autorizované tak i neautorizované servisy.
Autu neustále kolísaly otáčky, někdy až na hranici 100 ot, blikala celá palubka / hláška chyba motoru na palubním PC /, střílelo to do výfuku, nešlo startovat po zahřátí a delší jízdě. Vadilo velké teplo, ale i vlhko, deštivo /mlhy /. Jinak při normální jízdě vše fungovalo, tempomat nevypínal a jelo to v pohodě. Problém byl přechodový stav z jízdy na volnoběh a vlastní volnoběh.
Na začátku, když se problém objevil tak se vyčistila škrtící klapka, to nepomohlo vč. její SW. Následovalo
postupné měnění dílů, neustále to psalo chyby na váze vzduchu a chyba SW jednotky / byl tam Chip /
Výměna intercoleru, výměna svíček, odvětrání klikové skříně, několikrát se tlakovalo sací potrubí,
proměřily se kabely a chování auta bylo pořád stejné jen menší zlepšení. Následně se provedla výměna
škrtící klapky, váhy vzduchu, znovu tlakování sacího potrubí, znova přeměření el. Jinak díly jsou nové.
Přehrál se kompletně SW v autě - chyba SW jednotky odstraněna, ale auto se chovalo stejně blbě.
Po pokusu prodat auto na ND a to se nepovedlo, znovu jsem poptal servis. Neustále tam byla chyba
ECM-120C Air mass - Signal too high. Servis prošel znova veškeré komponenty a rozhodl, že je to řídící
jednotka auta. Ta se vyměnila. Po necelém měsíci ježdění se auto chovalo docela v klidu. Jak přišlo
deštivé počasí a vlhko, auto znova začalo dělat chyby jako na začátku. Znova do servisu, reklamace / u předchozích opravách byla také /. Zjistilo se, že předchozí servis dal jinou váhu vzduchu, než byla na faktuře, uznal
chybu a dodal správnou. Ta se vyměnila, jenže moc to nepomohlo. Postupně jsem to konzultoval s Márrou a jeho kolegy / moc pomohly, velké dík / poskytli rady, nápady i nářadí na výměny. Půjčil mi i vlastní váhu i já jednu koupil na vrakovišti, stejně nepomohlo.
Servis dále řešil reklamaci a poptal Help-line v Německu. Problém byl v tom, že nebylo referenční auto po porovnání.
Nakonec pomohl Dali a tím to moc děkuji za ochotu porovnat moje a jeho V70 T5, 191 kW. Načetli jsme hodnoty na váze a škrtící klapce. Některé díly jsme přehodily, jen moje se pořád chovalo jinak. Dalším, který byl ochoten pomoc a věnovat mi část svého času byl Bamboootscha co má S60 T5 , 191 kW. Jeho auto jsme také načetli a porovnali.
Moje auto mělo podlimitní on-line hodnotu váhy vzduchu cca 8,5 kg/h / má být cca 12kg/h / a chybu psalo vysoká hodnota váhy vzduchu.
Dále jsem měj na volnoběh 850 ot, / jinak mám 650 ot /, váha měla 19,5 kg/h a škrtící klapka měla 0 nebo 0.39 %
Porovnaná auto měla váhu vzduchu cca 10,5 kg/h, 650 ot a škrtící klapku 2.25 %
Občas se objevila u mě chyba silenoidu na výfukové vačce.
Veškeré informace jsem předal do servisu, PDF - stránky s měřením, foto z VIDY.
Auto prošlo pře vánocemi, kompletní kontrolou. Rozvody - nastavení, časování, natlakování sacího potrubí, kontrola škrtící klapky, odvětrání klikové skříně atd. Po kompletním sestavení se objevila chyba na dvou ventilech. Jsou to mechanické membrány, které přepouštějí vzduch v rámci sání jedním směrem / mají na sobě šipku /. Jednou za čas přepouštěly i na opak. Je to systém hadiček s ventilky / viz foto /. Napojení před turbem, do sání za škrtící klapku a snad do uhlíkového filtru. Po výměně 23. 12. 2013 auto jezdí bez problémů, otáčky jsou v pořádku a hodnoty se srovnaly. Musím přiznat, že jsem dával autu termín do nového roku a pak hurá na vrakoviště.
Je opraveno, jezdí.
Je to velká zkušenost se servisy, měnit, měnit a nemyslet. Jedním zásahem servisu jsem přišel o Chip HEICO

a nemuselo to být. Jen jeden servis se snažil, myslel a opravil - Volvo Kurtz a hlavně p. Kurtz starší, který se mi hodně věnoval.
A dále dík ..::Philip::.. , který to se mnou neustále řešil a podporoval.
Přeji všem hodně bezpečných volvo kilometrů v novém roce.
David
Když bude te potřebovat je k dispozici - Diagnostika VIDA-DICE-DEJVICE Praha
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.