Nerad to přiznávám, ale to auto se mi líbilo víc, než by mi bylo milý přiznat. Pryč je starý Superblb, který byl měkký, se strašnými jízdními vlastnostmi a hrající si na něco, co není.
Nový je prostě povedený auto - nehraje si na vyšší střední, ale lpí na tom, že je střední třída. Ale sakra dobrá střední třída. Dokonce se mi začal i líbit. Je pohodlný, jízdní vlastnosti skvělý, vše funguje, jak má a TwinDoor je prostě geniální nápad. Prostor na předních sedačkách je v pohodě a vzadu je místa opravdu mraky, i když nutno přiznat, že část toho prostoru je vytořena "opticky" kratším sedákem. Když jsem si "za sebe" sedl, měl jsem před kolenama cca 5 cm místa. Což je ovšem o 5 cm více než ve V70 III!

Design je věcí vkusu, ale mě se začal líbit. Na bočních fotkách z toho křičí ten kratší rozvor než by se slušel, ale naživo si toho nevšimete. Dveře jdou zavírat s lehkým klapnutím... má to i takové blbosti, jako automatické zavření oken při dešti, rádio má dotykový displej a umí číst SDHC karty, má to systém automatického podélného parkování (pro lamery a paničky), loketní opěrka i prolis ve dveřích jsou dokonale tvarované, nastavování klimy je nádherný - po obvodu maj číslice a rozsvítí se ta, na kterou to nastavíte... tolik takové nesourodé dojmy...
Všechno podstatné se dá nastavit, a to až do takových detailů, jako je intenzita světla na nohy, když se otevřou dveře. Světla maj konečně vyřešený jako u Volva nebo Fiatu, tj. trvale zapnuto a s vyndaným klíčkem auto zhasne.
Sladění DSG s motorem 2.0 TDI (103 kW) je prostě absolutně dokonalý. Měl jsem tu samou kombinaci v Touranu a tam to dělalo psí kusy. Tady to řadí líp než bych si řadil sám.
Najezdil jsem s ním asi 800 km a marně jsem se snažil přijít na něco, co je s tím autem nedobře. Vracel jsem ho s tím, že to je první Škodovka, se kterou bych byl ochoten na denní bázi jezdit. A se smutným konstatováním, že mít rozpočet 700, za který mi nabízeli tuhle konkrétní výbavu, tak by otázka nové Volvo vs. nový Superb nedopadla ve prospěch Volva.
Tak a sežerte mě. Superb je prostě dobrý auto. Kdybych ho měl kacířsky srovnat s S80 II, tak je Superb tak 80 % S80 II. A to je kurwa dobrej výsledek, řekl bych. Ostatně i cenově to tomu odpovídá

P.S. Ruku bych nedal do ohně za spolehlivost, jak to auto bude vypadat po 200 000. Ale to je jiná otázka.
P.P.S Na druhou stranu to auto neumí nic podstatného, co by ji odlišovalo od 850. Odhlučnění, jízdní komfort, výkon, výbava, vše bylo až nečekaně podobné.