ja chladim do podlahovy vetsinu leta. dole s podlahovou je krasnych 22,5-23. bez chlazeni bych byl nekde na 26 mozna vejs. musi to bezet trvale, jakmile se to pusti pozde uz se to skoro neda dohnat.
pod 18C na vode nejdu.
nahore v podkrovi jsem k TC pripojil dva podstropni fancoily a v baraku nadherne
Vetrak na podlahu tomu muze hodne pomoct. ale aby se ti nezacala rosit
Je pdavda že i když jsem zase přidal na 18C tak dnes teplota drží. Musim to zapínat dříve. Ten vršek je problematický, ale moc mne nenapadá jak dodělat stropní fancoil. Protáhnout trubku z horního rozvaděče na púdu či na stěnu by šlo, ale na stávajícím rozvaděči mám napojenu podlahovku a musel bych mít logicky větší co? Ale ten se stejně nevejde..
zalezi jak to mas napojene, v zasade staci odbocka (Tkus) a obehovka navic. Ale jka rikam, zalezi na hydraulice. kdyz posles schema, tak ti muzu navrhnout pripadne reseni.
To jsou cenné poznatky, řeším rekonstrukci a budu taky topit/chladit do podlahovky tepelkem.
Ještě budu mit výměník na rekuperaci k předchlazení vzduchu.
Ale zajímá mě jiná věc. Máte podlahovku i v ložnici a dětských pokojích? Já to tak původně mel mít, ale ze zkušenosti z hotelů jsem to rozmyslel a dal bych radiátory. Hlavně v tom děcáku chci přes den teplo a v noci chladno v zimě a to s tou podlahovkou úplně nejde udělat.
TČ bude topit do 1000 l akumulacky spolu s krbovymi kamny s výměníkem. Do podlahy půjde redukovana teplota a do žebříků v koupelnach a radiátorů v loznicich půjde full teplota z akumulacky.
Má to třeba nekdo podobně, nebo je to uplna kravina?
Za me je to blbost, akorat si zvednes potrebnou teplotu topny vody a zhorsis COP. osobne bych TC nechal topit mimo nadrz primo do okruhu (nejefektivnejsi) a nadrz natapel tim krbem a pripadne pak topil z ni, ale tc natapet 1000L je zbytecny.
S tou podlahou, a detskym pokojem, jako da se, ale musis prestat topit odpoledne a zacit topit v noci, proste to ma setrvacnost, ale samo neni to tak, ze to vypnes a je 17 stupnu....
Teplotu na kterou bude topit TČ bych nedával nijak závratnou, cca 35-max 40°C. Zbytek by kdyžtak dotopil krb, z toho půjde 90°C voda s přehledem.
Radiátory bych dal s velkou plochou, aby makaly i na nízký teplotě případně.
Když je TČ napřímo, tak mi přijde škoda, že musí valit často. Když bude natápět nádobu do zásoby, tak může jet na spotu za levno. Nebo když budou velký mrazy, tak ho budu šetřit a těch 1000 l na pár dní vydrží, případně dotopím krbem.
no pokud mas starej fixspeed tak jo, ale pokud beres invertor, coz predpokladam, ze jo, tak tam je mnohme lepsi trvalej provoz na 50% (priklad) nez treba 2 hodiny na 100% a dve hodiny off. prerusovanej provoz bude vzdycky drazsi. takze ten spot rozdil musi byt vetsi.
TC a MaR me zivi, rad zodpovim pripadne dotazy, pokud chce vyuzivat rozdilu cen a zapoctes rozdil v ucinnosti provozu pri ruznem vykonu, tak pokud bych si to delal ja pro sebe, udelal bych moznost topit nadobu i topit bypass na primo. jestli je misto.
Jasný, bude to invertor, split, ještě s R410a. Moc děkuji, připomínky beru na vědomí, minimálně ta možnost topit na přímo mi přijde, že by se neměla opomenout. Místa na to bude hafo.
dumi.cz píše: 28 čer 2026 20:48
Za me je to blbost, akorat si zvednes potrebnou teplotu topny vody a zhorsis COP. osobne bych TC nechal topit mimo nadrz primo do okruhu (nejefektivnejsi) a nadrz natapel tim krbem a pripadne pak topil z ni, ale tc natapet 1000L je zbytecny.
S tou podlahou, a detskym pokojem, jako da se, ale musis prestat topit odpoledne a zacit topit v noci, proste to ma setrvacnost, ale samo neni to tak, ze to vypnes a je 17 stupnu....
zdar za mě souhlasím a podepisuju v plným rozsahu... tepelkem topím rovnou do podlahy tak abych měl v baráku cca 21C (což je pocitově od podlahy na mě OK) a málokdy v zimě jde teplota vody v okruhu nad 28C když bylo hodně pod nulou třeba minus 13C tak tak topí tak na 31-32 C vodu, tedy netuším co bych dělal s dalšími 1000L vody a hlavně ono to tepelko to nějak pozná že bude zima nebo teplo třeba za 2 dny...
Díky, to jsem přesně potřeboval slyšet, abych nevytvořil něco, s čím se budu trápit. Nějakou akumulačku potřebuju, protože mám mraky dřeva a chci v obýváku krb, prostě to mám rád. A zároveň jako zálohu, kdyby TČ kikslo. Ale zapálit krb, když do toho jede podlaha, tak je tam za chvíli na chcípnutí takže to musí být krb, který topí hlavně do vody a co s tou vodou potom, žejo
Hlavně si poloz trubky v podlaze dostatečně hustě, budeš tam pouštět nižší teplotu tj lepsí COP a lépe si vyladiš teplotu. Prakticky celou zimu mi jde do trubek 25 -28C a v domě mám 23C.
Krbová kamna samostatná bez nutnosti El - kdyby se něco stalo tak múžeš provozovat nonstop. Ty kamna vybrat s co nejmenším výkonem které se dají koupit a s větší akumulací kúli přehřívání . V pokoji s kamnama vedro je ,ale proč si v zimě nevyhřát zdama kosti a je to pěkný koukat do plamenú. Tč díky kamnúm zapínám skoro až v zimě a na jaře naopak. Vzduch mi berou zevnitř protože to odvlhči interiér a lépe proudi vzduch. Má to i nějaké nevýhody, ale se vzduchem venku mi to méně vyhovovalo.
Základ je aby do podlahovky šla co nejnižši teplota a pak to máš finančně i zdravotně paradní.
Přidáno za 5 minut 9 sekund:
dumi.cz píše: 28 čer 2026 20:17
zalezi jak to mas napojene, v zasade staci odbocka (Tkus) a obehovka navic. Ale jka rikam, zalezi na hydraulice. kdyz posles schema, tak ti muzu navrhnout pripadne reseni.
To bych moc rád . Pošlu do SZ. Tak jak to mám na topeni tak funguje paradne, ale na chlazeni uz ne a ani nemám představu co s tím. Do SZ nebo sem ať se třeba někdo inspiruje? Díky
Jakub Svoboda píše: 28 čer 2026 22:29
Jinak akumulaci k tepelku ideál 500L, aby se neutavilo a jelo v rozumném režimu.
To platilo v dobe fixspeedu, u invertoru je aku teto velikosti, kvuli behu cerpadla, zbytecna. Max treba 120L ne kvuli akumulaci, ale kvuli hydraulickemu vyrovnani prutoku.
Jj. Ten invertor si krásně jede a reguluje. Moje TČ nibe vnitřni jednotka má i se
zásobníkem na vodu komplet velikost ledničky a nikdy se nestalo že by to nestíhalo. Naopak se setkávám že lidi daji ,,pro jistotu'' tč s větším výkonem nebo akumulačky a pak jim to dělá jenom problémy.
A kdyby udeřily nějaké mimořádné extrémy tak na to stači ty nejmensi samostatná kamna.
Ja teda nechladím do podlahy, mám kapiláry v strope. Je to tak-tak, skôr to akože udržuje akceptovateľnú teplotu okolo 24-25°C.
Včera som zo zaujímavosti meral osobným bezkontaktným teplomerom a stena mala cca 25°C strop 23°C. Uvažujem či by tomu nepomohol nejaký nízkootáčkový ventilátor, ktorý by premiešaval chladný vzduch pod stropom s ostatkom.
Paradoxne v podkroví sú tie teploty príjemnejšie ako dole asi to bude menším objemom vzduchu a kapilárami v šikminách, teda bližšie než vo výške stropu.
Senzory na rosný bod nemám, na výstupe z TČ mi ide bežne voda 17°C a za 3 roky som nezaregistroval jediný problém s kondenzaciou.
Inak tým istým samozrejme aj v zime kúrim a to má snáď ešte menší problém ako to chladenie v lete. V podlahe mám kapiláry len v kúpeľniach a vo vstupnej chodbe kde mám dlažbu.
Ale trochu späť k téme, teraz som sa bavil s jednou babou z dediny a vravela mi, že oni chladia podlahovkou a že ok. Len teda neviem ako to majú vyladené.
Naposledy upravil(a) Gondil dne 29 čer 2026 12:14, celkem upraveno 1 x.
Mě se ventilátor u podlahy osvědčil. Teplota rycle klesla skoro o 2C ale chladny vzduch teče dolú tak nemyslím že by byl u stropu takovy efekt. Pro podlahovky ten větrák pomúže
Ahojte, jak máte na P2 řešený držák na telefon pro navigaci ? Já ho dával na klimapanel pod gumu na tužku. Ale poslední dobou se mi tam hrozně přehřívá. Potřeboval bych ho do nějakého držáku ať je v luftu.
Na Alze jich je dost, ale něco co funguje a nepadá ? Rada se hodí ať nemusím laborovat...
Asi budu muset přehodnotit upevnění přísavkou na čelní sklo. Gůgl straší pokutami. Výklady zákona se dost různí. Celkem logická mi přijde možnost na skle tak, aby nebylo zasaženo tzv. zorné pole řidiče. Jenže to je na posouzení dost individuální, kdy brání výhledu a kdy ne.
Když jedu někam, kde navi budu 100% potřebovat a nejsem schopen bez ní jet, mám první na skle a záložní, kterou dávám do "fuchtle" pro CD na rádiu.
Přidáno za 12 minut 49 sekund:
Mám jeden starší držák, který nepoužívám, ale s ním je šance vyhovět zákonu. Přísavka je na skle, ale na držáku je cca 15-20cm "husího krku" a na něm teprve držák. Navigace tak leží na palubovce a rozhodně nebrání výhledu. Samotná přísavka taky nic nezakrývá. Žel to upevnění je dost "gumové" a tím skoro nepoužitelné. Nicméně zpevněním toho "husího krku" by šlo problém vyřešit...
Umístění (díky pozici CD slotu) a možnost rychlého vložení i odebrání telefonu jedním pohybem jedné ruky u mě těžce vítězí nad znepřístupněním CD, které stejně nevyužívám. Ale cenově to dost poskočilo (koupeno 2,5 roku zpět za 649,-). Nicméně používám jej denně.
Za mě také jak padlo výše, jednoznačně Brodit základna a na to pak už nějaký obyč držák za pár korun. Mají to dobře vymyšlené, nikde žádné pitomé přísavky nebo lepení, je to pevné a ergonomicky na dobrém místě. Sice je to pětikilo za kus plastu, ale stojí to za to.