EGR off - skusenosti - ísť do toho alebo nie?

jak si doma vyladit motor apod.
  • Autor
  • Zpráva
Vapik
Vůz: Volvo XC90 V8 + LPG 2005

Příspěvek od Vapik »

Díky 👍🏻

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Temnohorec : já to zvažuji až moc dlouho. Jezdím 20km v zimě s bufíkem po městě a když koukám na car scaner tak ideální provozní teplota je až ke konci cesty i když teplota na topeni je hned. 120kw mi také stačí, ale se zvíšeným výkonem by měla převodovka řadit klidněji a rezerva při předjíždění tak proč ne.
V minulém autě focus jsem náhodně sundal sání a dirka jen centimetr. Karbon je zlo.
Vapík : dík za vysvětlení. Já tedy myslel že pro dpf to bude s off horší že ten motor reciklací něco sežere.
To pomalejši zahřáti motoru jsem čekal, ale překvapilo mne jak tu bylo řečeno že je to tak viz kolegové znatelné .Ale mám bufíka tak proč ne.
Začal bych tím že kouknu jak to v sání vlastně vypadá - ideálně mrknout sondou. Teda žadnou nemam , ale bude dúvod si ji koupit :D
Ta z lidlu strčím to tam někudy jednoduše? Takhle od oka se to do díry vahy vzduchu spíš nevejde.
Já se k motoru tak za měsíc uz snad nakloním, ale potřeboval bych to tam strčit co nejjednodušeji.
Edit : těch 20km je opravdu krátká trasa.

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

Jak bys chtěl dávat sondu přes váhu vzduchu, co pak turbo a intercooler? :D Stačí sundat sací koleno mezi EGR a sáním do motoru a jsi tam.
20 km trasa je za mě s bufíkem úplně v poho. Na provozní teplotě jsi s bufem za 2 km. Problém nejsou ty km, problém je to město, nízká zátěž a volnoběh. Diesel je happy, když pracuje v zátěži ve středních a vyšších otáčkách - dálnice, tahání vleku apod.
Osobně bych ale EGR nezaslepoval. Emise NOx je to nejhorší, co diesel produkuje. Na zdraví lidí to není nic moc, Vapík to popsal dobře.

Jsem teda největší pokrytec, protože na mým prvním TDI byla hned první úprava EGR+KAT off. A na Volvu je momentálně taky EGR off, ale budu ho dávat zpět ON, jen musím sehnat funkční kus. Poslední dobou mi ale emise nějak už nejsou jedno. Po městě se snažím jezdit hlavně benzínem Euro 4 (kde mám navíc kat z EU6). Když jedu náhodou Volvem a vyhazuju kluka u školy, tak si připadám hrozně, jak vrah dětí :o snažím se tam moc nevrkat a pak rychle zmizet. Ty rodiče, co tam nechávají v zimě vrčet na volnoběh studenou dvojkovou oktávku bych nejradši propleskl, ten smrad je fakt na poblití :bad:

gordonfreeman80
Vůz: V70 2,4 D5, 120 kW; 2004; manuál

Příspěvek od gordonfreeman80 »

Já mám u mýho dědečka egr-off a záslepku ale opravdu se necítím provinile protože nejezdím autem do práce ( od toho je bus, že :) ), a když už s tím do werku jedu tak to je 17 km a oxidů moc nevypustím, jinak jezdíme jen na větší dálky na výlety.
Jinak ohledně délky ohřátí motoru to trvá asi tak o 5 minut déle, což neřeším ( bufík nemám, je to itálie ). Koleno sání nebylo nijak extrémně zarostlé, cca. 5 mm nános...jinak děda jezdí pořád stejně...dobře na svůj věk :) . Za mně klidně egr klidně vypnout ;)

Munga

Příspěvek od Munga »

jirkaTDI : ja sací koleno ještě nesundám ale k váze se již ohnu. Je pravda že raději měsíc počkám až lépe srostu než vymýšlet kraviny. Ty emise Nox to je opravdu tskový rozdíl? Já u dieselu pokládám za zlo karciogenní částice z nefunkčního dpf, ale tohle jsem nějak nezaznamenal. Púsobi to přímo lokálně na člověka nebo obecně na klima?
Někdy jso z dieselú cítit kyselý smrad, ale nekouří. Je to ono?

Tod2
Vůz: S80 D5244T 120kW AT MY06

Příspěvek od Tod2 »

kyselý smrad je spíš prémiová aditivovaná nafta, VIF...

Vapik
Vůz: Volvo XC90 V8 + LPG 2005

Příspěvek od Vapik »

NOx působí přímo na člověka, který je poblíž, takže EGR je opravdu hlavně o zdraví. To zaslepování egru vůbec nedává smysl, většina lidí zde na fóru servisuje aut více než nadprůměrně, tak si myslím, že udržet tuhle fičuru při životě není zas tak náročné.

Majkl1
Vůz: XC70 D3 AWD manuál (D5244T17)

Příspěvek od Majkl1 »

Munga píše: 23 dub 2026 06:10 Já u dieselu pokládám za zlo karciogenní částice z nefunkčního dpf
Někde jsem zaznamenal, že ono to s DFP nemus být až tak černobílé, jak se tvrdí. Psali tam, že snad i lepší euro 0, kdy z výfuku létaly velké částice. Ty se sice dostávaly do plic a tam působily podobně jak kouření u kuřáka. Ale u novějších aut (CR) a obzvlášť pak s DPF lezou z komína tak malé částice, které se bez problému dostávají i přes buněčnou membránu a to je prý mnohem horší. Asi jako s radiací - když to není vidět, neznamená to, že je to zdravější.
Osobně si myslím, že tanečky kolem EGR a DPF jsou z hlavní části politika, s další byznys a až někde vzadu v koutě se krčí ekologie. Obdobně jako u emisních povolenek. Z toho důvodu se všude uvádí "A", ale už se nezmiňuje "B". Oněch "B" ve vztahu k EGR, DPF mluvících proti ekologii bych mohl uvést více, ale pro tuto diskuzi to není podstatné.

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

NOx, resp. primárně NO2 má takový ten ostrý štiplavý zápach, dráždí to sliznice, můžou z toho být respirační obtíže, astma, alergie, rakovina...

Jinak EGR sání moc nezanáší, pokud se auto pravidelně protahuje (jak se říká, platíš za celý otáčkoměr, používej celý otáčkoměr :D ), jsou v pořádku vstřiky, je funkční PCV systém (nebo se dá ještě podpořit přídavným catch-tank) a turba nepouští moc oleje. Nesmí být v sání moc mastnoty, aby se na to ty částice nechytaly a když je dostatečná rychlost proudění (otáčky motoru), tak taky ne.

S tím DPF to úplně jednoduchý není. U EU4 motorů to má spíš kosmetický dopad (není vidět kouř), než zdravotní, ale alespoň to třeba trochu snižuje prašnost ve městě. U EU5 nějaký přínos už asi bude, ale tam se ty nejmenší částice stále moc neřešily, ani na ně nebyla uzpůsobena měřící technika. U EU6 už zdravotní přínos bude skoro jistě, tam se už řeší i počet částic a velikost do jednoho mikrometru. Částice pod jeden mikron tam asi nějaké budou, ale většina z nich shoří v katalyzátoru. U těch, co se dostanou do vzduchu a mohou procházet buněčnou stěnou jsou zdravotní rizika zatím neznámé.

Nicméně bude pro všechny lepší, když po městě budeme raději potkávat spíš BEV+HEV+nepřímovstřikové benzíny, než diesely :D

Munga

Příspěvek od Munga »

To zlo je vyřezané/nefunkčni dpf.
Dříve zjednodušeně auto zahulilo a velké saze člověk i vychrchlal jenže to špatně vpadalo ,ale malinké saze z moderních vstřikovačú opravdu putuji do plicních sklípkú a dale do těla. A ty jsou velmi karciogenní.
Čet jsem studii že drtivou většinu emisí dnes zpúsobuje vlastně malá část vozú se špatno kouřivostí . Pokud by se tyto vozidla vyřadila z provozu což by šlo prakticky okamžité. Pokud by k tomu byla vúle tak by byl splněn emisní plán na mnoho let dopředu a hned.
Proč se tedy nejde po tom co je často poznat i při jízdě a prokazatelně nás ohrožuje? Někdy si říkám že ochrana zdravi lidí je až to poslední co někoho zajímá.
A šlo by to podpořit třeba možnosti koupě dpf za výrobni cenu po xx km místo nutnosti kdejakého asistenta co otravuje ať má člověk možnost provozovat i starší auto kde je nové dpf rovno ceně vozu a on ho vymlátí.
S EV souhlas jen škoda že městské dostupné EV moc nejsou.

jergus.balaz
Vůz: V40CC 2013 D3

Příspěvek od jergus.balaz »

Trochu pomimo: pár krát ráno cestou do firmy ma predbehol mladý chalan na VW Golf Mk4 TDicko. Pri predbiehaní zapol asi zadymovanie alá T72, ten dymovy a čuchovy efekt je fakt epický 🤔

Munga

Příspěvek od Munga »

Co čištění sání chemii. Má to efekt? Snad v D5t5 ti i dělají v rámci vypínáni egr. Občas na to v diskuzi narazím, ale ne jak to bylo před a po.

temnohorec
Vůz: V60 D3 2.0l 120kw MY2012

Příspěvek od temnohorec »

No takže po dlhšom rozmýšľaní som zatiaľ dospel k záveru že EGRko nebudem dávať vypnúť ( aspoň zatiaľ ). Mal som už tak či tak plánovaný servis tak som to dal rovno vyčistiť. Ukazoval mi mechanik fotky ako mali dole cele sanie, hadice + egr samotné a bol tam neskutočný nános bordelu, prakticky to bolo cca priechodné len tak na max 70%. Myslim si však že dosť z tohoto bolo vytvorene ešte predchádzajúcim majiteľom a určite za dobu kedy auto vlastnil toto menené alebo čistené nebolo (za cca 200tis km)

Kontrolka motora ktorá bola, teda vyskakovala kvôli tomu že sa škrtiaca klapka v egrku pravdepodobne nedokázala vždy úplne uzatvoriť.

Auto po servise zatiaľ behá krásne, tak ešte to budem sledovať ale myslim si že minimálne na nejaký čas by malo byt vystarané.

Čo sa týka tej trasy tiež súhlasím s jirkaTDI že tých 20 km predkladaných nejakými dlhšími trasami /vyletmi a pod. sa mi nejaví až tak zlé, zvlášť aj s tým že auto je garážované takže motor sa vždy pomerne rýchlo dostane na prevádzkovú teplotu respektíve neštartuje sa vonku pri mínusových teplotách. Ale chápem že ideál pre dízel to nie je, každopádne podobne ako Munga momentálne alebo v blízkej budúcnosti by som to auto úplne meniť nechcel.

Tarkin
Vůz: Volvo V60 D5 AWD R-Design 178kW/480Nm

Příspěvek od Tarkin »

Na své D5 151@178KW mám i EGR OFF, motor topí stejně špatně jako se zapnutým (v zimě se kolikrát nedostane přes 60 stupňů), DPF najede na celý cyklus nepatrně méně kilometrů, je tedy potřeba ho častěji regenerovat, jinak jsem si ničeho nevšiml.

Zpět na „Jak co vyladit???“