Airbus380 píše: 10 úno 2026 23:15
Úplně stejný kousek má kamarád. Jen jiná barva. Měl jsem půjčeno na 14 dní a dokonale vyzkoušel, to auto mě fakt bavilo. Zvuk prostě V8, nádhera. S lehkou nohou ta spotřeba byla fajn, když víš pod kapotou to stádo. Ozvučení BaO super. Pohodlné sedačky. Celkově to auto je fakt hodně fajn. Ideální dálniční polikač kilometrů. Co mě fascinovalo, že ta panorama jde otevřít jen ventilací. No a při té síle s tím manuálem stačilo dát za jedna a pak rovnou šest a nic neřešit. Jen ten servis no... To je trošku peklo.
Ano, není to žadný extra sporťák ale spíš pohodlné, silné GT na fajn cestování. Ano, panorama je pouze výklopná, dle dobových info, designer Walter DeSilva tvrdil, že s vysunutou panoramou vně auta by to nebylo hezké. Soudobý Passat CC to má stejně.
No a ten servis....je to jako u každého auta staršího 15let především o předchozí údržbě. Ale paradoxně to není nic hroznýho, drahý je to vždy a jen když to zanedbává předchozí majitel. Jinak ta auta nemají fatální závady. Největší strašák jsou tady rozvody, ale uděláš je za životnost auta jednou a už to zas nikdy neřešíš. Přední víceprvková náprava to samé.
Laurel:
Motory 3,2 V6 FSi, 4,2 V8 FSi a 5,2 V10 FSi jsou modulární motory podobně jako Whiteblock u Volva. Pouze se přidávají válce. Báchorka o tom, že 5,2 V10 je motor z Lamba je všude už tisíckrát vyvrácená, společných dílů je tam asi 5. Samozřejmě když někdo řekne, že má v S6 motor z Lamborghini, zní to líp
Jinak všechny tyto motory lehce trpí na spotřebu oleje pokud se jezdí longlife intervaly, ale dost často se to dá řešit docela jednoduše třeba BG a nepředstavovat si spotřeby oleje jako u VEA nebo 2.0TSi. Pokud to žere olej hodně tak je to tak max 1L oleje na 5000Km.
Hodně tyto motory trpí na karbnonování sacích kanálů, motory pak mají citelně nižší výkon. Některé verze pak trpí na poruchy klapek v sání krátký/dlouhý okruh.
Rozvody většinou vydrží 250-300tis km, v závislosti na tom, jak se k tomu kdo choval a jak měnil olej. Při výměně rozvodů musí alespoň převodovka ven ale ideální je vyndat celý motor. Rozvody vyjdou cca na 40-50tis Kč s prací mimo autorizák. Pozná se podle toho, že to chrastí ze zadní části motoru.
V automatu bych se jen u 3.2 vyhnul přednímu náhonu. 3,2 automat a přední náhon je jediná kombinace co má CVT Multitronic.
Jezdil jsem s 3,2FSi Quattro v A4 B8 s Tiptronicem a bylo to moc příjemný auto co dokázalo jezdit za 8L.
Ad. Motory 3.2FSi skončili s MY09/10. Nahradil ho pak 3.0TFSi který je při správné udržbě hodně zajímavý motor. A velmi lehce upravitelný na výkony kolem 400Hp.