vymena brzdove kapaliny P2 samodomo?

všeobecné dotazy na domácí opravy...
Pravidla fóra
Vážení uživatelé tato sekce je určena pouze pro dotazy všeobecné, které nejdou zařadit k příslušnému typu auta.
Například: Jak nalakovat plecháče a podobně. Ostatní pište podle typových řad tam kam patří.
  • Autor
  • Zpráva
koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

Příspěvek od koch »

po nedavne vymene loziska na 02 S60 a po zjisteni v jakem stavu jsou brzdove hadicky radsi ani nebrzdim :D
v planu je tedy vymena brzdovych hadicek a s tim souvisejici vymena brzdove kapaliny...
prosim o diskusi a zarucene a nejlepsi zpusoby, jak kapalinu vymenit... pouzivate na vymenu nejake pripravky? nebo slape manzelka :D ? samospad?
jako nasel jsem hadicky za smesne stokoruny, jsem od prirody podeziravy, jsou nejake hadicky, ktere nebrat? jo a v manualu se pise o kapaline DOT 4++, predpokladam, ze to druhe plus je tiskova chyba, nebo?

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

Obyč brzdový hadice stojí opravdu pár korun a fungují OK, jen životnost je nic moc, většinou po cca 3-4 letech jsou opět na výměnu.
Osobně dávám už jen opletený hadice HEL, stojí trochu víc, ale jsou už na furt. Navíc je potom brzda lépe dávkovatelná a pedál není takové bláto.
Dělám to po staru, jeden šlape (většinou bratr) a druhej povoluje. Pak zajedu někam na kluzký povrch (štěrk, kočičí hlavy apod.), pořádně probrzdím ABS a pak odvzdušním ještě jednou.
Kapalinu nejlíp nějakou DOT 4 pro stabilizační systémy (ESP), třeba ATE SL.6 nebo Ravenol DOT 4 LV.

mlgviktorko
Vůz: S60 D5 160kw, BMW E36 323ti, E36 318ti

Příspěvek od mlgviktorko »

Tak dokud se do ABS nedostane žádný vzduch třeba vyprázdněním nádobky při našlapávání, tak v tom není žádný problém. Našlapat, pustit, našlapat pustit, dolít... :D Já dávám všude Brembo a zatím jsou ok. Spíš než abych dával 400 za kus jako u ATE, tak bych šel do pancéř. jak píše Jirka.

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Příspěvek od Romulusw »

Ono to jde jen v jednom. Mi se zrouna stalo na minecraftu, že mi prorezla trubička od téčka k levému zadnímu kolu, když sem zaparkoval na chalupě na trávě a za dva dny to vykapalo. Při snaze odjet, jsem šlápnul na brzdu a krásně jsem si zavzdušnil celý předek (obě prasátka na každé straně).

Sundal jsem kola, dolil plnou nádobku, povolil všechny čtyři předení odvzdušňováky. Ze dvou to začalo téct samospádem, ty jsem utáhnul a ty další dva jsem nechal povolené jen aby to trochu teklo při šlápnutí. Normálně jsem našlapal až to začalo téct (ono se to nezavzdušní, protože ten tlak to ven pustí, ale ten vzduch se zpátky tou malou škvírou při puštění pedálu nedostane).

Ten zadek jsem zaslepil na vstupu hadice od kastle do téčka hliníkovou zátkou a do Modřan budu muset dojet jen s předkem, protože tady nic na to nemám a ten zadek je tam stejně skoro na prd. Brzdí to skoro stejně a při těch mých "traktorových" rychlostech se to ani nepozná :D

Dnes by měly dorazit z allegra nové Cu trubky a spojky, tak to o víkendu dám do kupy.

mlgviktorko
Vůz: S60 D5 160kw, BMW E36 323ti, E36 318ti

Příspěvek od mlgviktorko »

Jo, taky jsem dělal vždycky sám a v poho. Dám tam metrovou hadičku, ty bubliny se už zpátky nevrací a hezky vidím jak na tom jsem.

Majkl1
Vůz: XC70 D3 AWD manuál (D5244T17)

Příspěvek od Majkl1 »

Protože jsem na to většinou sám a mám doma těch aut víc, tak jsem si zrovna nedávno koupil tu tlakovou nádobu na odvzdušňování. Cena pár stovek a práce s tím je zcela luxusní.

koch

Příspěvek od koch »

muzu poprosit odkaz na tu tlakovou nadobu?

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Majkl1

Příspěvek od Majkl1 »

Použito zatím jen 3x, ale bez problému: https://www.atools.cz/sada-na-odvzdusneni-brzd-vymenu-brzdove-kapaliny/

Jediné, co jsem upravil, byla výměna hadičky k odpadní nádobce za průhlednou. Nevím proč, ale pšonek tam dal téměř neprůhlednou, což je k prdu.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Já mám upravené starší víčko s rychlospojkou a foukám do toho kompresorem asi 0,5 bar. Taky to funguje. :D

Urvanej
Moderátor

Příspěvek od Urvanej »

To má ale nevýhodu, že musíš dolejvat... tydle sady si samy dopouští a tak nemusíš odtlakovat, dolejt a zase natlakovat.

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

To je pravda, ale stejně se musím přesouvat k dalšímu kolu, tak to cestou doleju.
Tu sadovou nádobu musíš taky dotlakovávat pumpičkou, případně si nafoukat kolo. :D

Urvanej
Moderátor

Příspěvek od Urvanej »

jojo, vemu rezervu, vypustim jí na 0,5bar, připojim a pak jí musim zase dofouknout :-D ale to je jen lenost si to na ten kompresor předělat :-D

Majkl1

Příspěvek od Majkl1 »

U té sady foukám na 0,1 -0,15 (navíc nemám koule :D ) a vydrží to na cca 0.5L kapaliny, což je na dvě kola úplně v klidu. Nádoba je na 3L a odpadní odhadem na litr.

koch

Příspěvek od koch »

a nebo jeste svedska pumpa :D ale ta by se z principu musela zapojit na opacny konec
libi se mi docela Urvaneho nadobka s pripojenim na ventilek

Urvanej
Moderátor

Příspěvek od Urvanej »

Švédská pumpa je ta druhá, podtlaková verze, a tu nechceš (na brzdy). :-D

Ravan
Vůz: Volvo 940, 2.3 Redblock 1990

Příspěvek od Ravan »

Za sebe ještě doporučím si projít postup třeba v servisní příručce :-) Dělali jsme nedávno s kolegou doma Thalii a v příručce bylo kterým kolem se má začít a kterým končit, je to nějak dle délky brzdové trubičky? :-)

+ u vozidla s ABS a OBDII podporou nám pomohla diagnostika, že otevírala ABS ventily a ABS kostka to nějak tlakovala :-)

A ta sada na odvzdušnění brzd je taky fajn :) Že to nestříká všude okolo :-D

michal_0077
Vůz: V70 II

Příspěvek od michal_0077 »

tak pokud se jen ovzdušňuje tak postup pořád stejný jako na Š MB1000. Nebo pomocí dnešních sad to člověk udělá i sám bez šlapání druhé osoby.
Sranda začne když z nějakého důvodu vlítne vzduch do kostky ABS. Jelikož nevím o tom, jak by se tam pustila přes diagnostiku pumpa ABS (jak ma VW), tak začíná sranda se zvednutým autem se všema kolama ve vzduchu několika opakujícími se pokusy to odvzdušnit - hon na bublinu

dumi.cz
Moderátor
Vůz: V70 '97 B5254T@192PSI Black | 850 '95

Příspěvek od dumi.cz »

a tam se dava dot4? ne dot 5.1? jeslti se nepletu tak DOT5 je do aut s ESPckem ne?

Moc se v tom nevyznam, tak se rad dovzdelam, cekam me to totiz na P2 a 850 taky :) diky

koch

Příspěvek od koch »

ja bych asi zustal u 4(+)

Zeb

Příspěvek od Zeb »

Taky se sem s dovoleni pricpu… jde nejak v domacich podminkach (bez PC, jen zakladni naradi pro vymenu brzdove kapaliny) vymenit brzdovou kapalinu i ve spojce?

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Na to PC vůbec nepotřebuješ, prostě jenom šlapeš, nebo tlakuješ a vypouštíš. Akorát při šlapání musíš pedál zvedat zpátky, sám se nevrátí.

dumi.cz
Moderátor
Vůz: V70 '97 B5254T@192PSI Black | 850 '95

Příspěvek od dumi.cz »

ne doporucovali (uz nevim kdo) dat tu 5tku bez ty ESP. jeste tu nam nejaky neotevreny baleni, tak nevim jeslti kupovat tu 4rku. BTW ma original zavreny baleni nejakou trvanlivost? vim, ze otevrney je problem kvuli vlhkosti, ale zavreny?

Urvanej
Moderátor

Příspěvek od Urvanej »

Dej tam, co tam bylo. Brzdovky jsou jako kapaliny do chladiče, nesmí se smíchat. Ale na rozdíl od chladiče se vyplachujou pěkně blbě.

jirkaTDI
Vůz: V70 II D5 120kw 2004

Příspěvek od jirkaTDI »

DOT 5 je silikonová, to vůbec. Jinak DOT 5.1 je volně mísitelná s DOT 4 a lze ji použít, kdyz člověk potřebuje nutné utratit více peněz :D pro běžného uživatele ale oproti kapalinám, co jsem psal výše, nepředstavuje žádnou výhodu.
Zavzdusnena kostka ABS taky není problém, viz co píšu nahoře. Už jsem několikrát odvzdusnoval úplně prázdný systém s ABS a vždy se to povedlo, jen se to muselo dělat na víckrát podle potřeby.

Zpět na „Jak co opravit???“