Čaute, riešim otázku SW optimalizácie môjho Volva a rád by som sa opýtal na reálne skúsenosti majiteľov, ideálne s rovnakým alebo veľmi podobným autom/motorom.
Auto:
Volvo XC60 D5 AWD, MY2014
motor: 2.4 D5 R5, D5244T15
výkon: 158 kW/440 Nm
prevodovka: 6-stupňový automat Aisin Geartronic TF-80SC AWD
nájazd: cca 230 000 km
DPF/EGR: aktívne, nechcem vypínať emisné systémy
Auto sa podľa mňa nespráva chybovo ani zle, skôr typicky „volvácky“ — komfortne, pokojne, uhladene. Viem, že XC60 je ťažšie AWD SUV, má hydrodynamický automat a celé auto je naladené viac na plynulosť, komfort, emisie a spotrebu než na ostrú reakciu. Zároveň však cítim, že motor je oproti papierovým hodnotám 158 kW/440 Nm dosť "utlmený".
Podobne to podľa mňa hodnotili aj recenzenti z Auto.cz, ktorí pri XC60 D5 kritizovali hlavne pomalší prejav automatu a to, že motor subjektívne nepôsobí tak presvedčivo, ako by čísla naznačovali. S tým sa viem stotožniť. Auto nejde zle, ale celkovo pôsobí miestami zbytočne "lenivo/flegmaticky".
Typický príklad: pri pokojnej jazde obcou okolo 55 km/h býva zaradený 5. prevodový stupeň a motor ide cca 1300 ot./min. Chápem, že to je skôr otázka kalibrácie automatu/TCM než samotného motora. Pri jemnom plyne je to OK, ale keď chcem zrýchliť, auto pôsobí až príliš "komfortne" a musí sa viac prebudiť plynom alebo podradením.
Auto používam bežne, plynulo, niekedy trochu svižnejšie. Spotrebu mám približne 8,4 – 8,7 l/100 km, čo mi pri XC60 D5 AWD automat príde v poriadku. Auto je servisované pravidelne, motorový olej mením po cca 15 000 km, palivový systém preventívne udržiavam/aditivujem a DPF/EGR chcem ponechať plne funkčné. Nejde mi teda o riešenie zanedbaného auta alebo vypínanie emisných systémov, ale o optimalizáciu prejavu.
Nechcem z auta robiť športové SUV, nechcem dymivý stage, nechcem DPF/EGR off a nechcem naháňať maximálne čísla. Ide mi skôr o civilnú optimalizáciu prejavu:
- lepšia pružnosť v bežných rýchlostiach
- lepšia reakcia na plyn
- ochotnejší nástup z nižších/stredných otáčok
- lepšie predbiehanie a akcelerácia cca 70–140 km/h
- hladký priebeh krútiaceho momentu
- spotreba pri rovnakej jazde ideálne nezhoršená, prípadné mierne zlepšenie beriem ako bonus
- zachovanie životnosti motora, turba, vstrekov, DPF a automatu
Pozeral som dve hlavné cesty:
1. Oficiálny Polestar / Polestar Engineered
Pre moje auto by to malo byť približne:
158kW → 169kW a
440Nm → 470Nm
Cena okolo 1400€.
Plusy vidím v tom, že je to oficiálna Volvo/Polestar úprava, čisté OEM riešenie, najmenšie riziko, DPF/EGR ostávajú tak, ako majú, a je to asi najlepšie obhájiteľné z hľadiska oficiality.
Mínus je cena a relatívne malý nárast. Vnímam to skôr ako univerzálnu OEM kalibráciu než individuálne ladenie podľa konkrétneho auta. Za cca 1400€ mi to príde veľmi drahé oproti tomu že mi to pridá "len" +11 kW a +30 Nm, najmä ak to zásadne nezmení správanie automatu, podtáčanie v nízkych otáčkach alebo spotrebu.
2. Individuálne/konzervatívne ladenie na brzde
Tu nechcem žiadne extrémy typu 190+ kW a 520+ Nm.
Skôr si predstavujem niečo rozumné okolo:
170–175kW a
470–490Nm
Ceny, ktoré som zatiaľ videl pri takýchto úpravách, sa pohybujú približne okolo 500–700€, podľa firmy a rozsahu merania.
Hlavne by mi išlo o hladký priebeh, pružnosť a bezpečný, priamejší a plynulejší nástup krútiaceho momentu, nie o maximálne číslo v grafe.
Zmysel by mi to dávalo len vtedy, ak by firma vedela spraviť diagnostiku pred/po, ideálne meranie na brzde, logovanie dôležitých hodnôt a jasne povedať, či upravuje iba ECM/motor, alebo vie nejako riešiť aj TCM/Aisin TF-80SC.
Preto sa chcem opýtať:
1. Má tu niekto XC60 D5 AWD Geartronic s týmto alebo veľmi podobným motorom po oficiálnej Polestar úprave alebo po individuálnom ladení na brzde? Čo sa reálne zmenilo — pružnosť, reakcia plynu, radenie, spotreba, celkový prejav?
2. Oplatil sa vám Polestar vzhľadom na cenu? Je to citeľné, alebo skôr len také "jemné" vylepšenie?
3. Ovplyvnil Polestar nejako správanie automatu Aisin, alebo radenie ostalo v podstate rovnaké?
4. Má niekto skúsenosť s individuálnym ladením pri D5 2.4/D5244Txx so zachovaným DPF/EGR? Aké hodnoty ste zvolili a ako sa auto správa dlhodobo?
5. Zlepšilo individuálne ladenie aj správanie v nízkych otáčkach, alebo len pridalo viac krútiaceho momentu a automat stále radí rovnako?
6. Ako sa po úprave zmenila spotreba a frekvencia regenerácií DPF?
7. Aké hodnoty krútiaceho momentu považujete pri Aisin TF-80SC AWD za rozumné, ak človek nechce zbytočne skracovať životnosť prevodovky?
8. Máte odporúčanie na firmu na SK, ktorá má reálnu skúsenosť s Volvami D5 a nie iba univerzálny „stage 1“ prístup?
Nechcem riešiť všeobecnú debatu „chip áno/nie“, skôr ma zaujímajú reálne skúsenosti majiteľov s týmto motorom, prevodovkou a typom auta. Auto mi vyhovuje, len by som rád trochu zjemnil tú sériovú utlmenosť a získal prirodzenejší, pružnejší prejav bez toho, aby som išiel na úkor spoľahlivosti.
Ďakujem za každý vecný postreh.
Polestar vs. individuálne ladenie, reálne skúsenosti? XC60 D5 D5244T15 AWD Geartronic
- Autor
- Zpráva
-
- Vůz: XC60 D5 AWD Summum+Inscription 158kW
Polestar vs. individuálne ladenie, reálne skúsenosti? XC60 D5 D5244T15 AWD Geartronic
TF-80SC Geartronic · Haldex V · Dynamic Chassis
Rich Java Metallic · Premium Sound · ACC · BLIS · Parking Heater
230 000km · 2. majiteľ · západné SK
--
Volvo XC60 D5 AWD Summum + Inscription Individual
MY2014/2013 · D5244T15 D5 R5 2.4D · 158kW/440Nm
TF-80SC Geartronic · Haldex V · Dynamic Chassis
Rich Java Metallic · Premium Sound · ACC · BLIS · Parking Heater
230 000km · 2. majiteľ · západné SK