Chcípání motoru D5, V70, nahodile

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
Toirtap
Vůz: V70 2,4TD, combi, 2003, V70 D5 136kW 06

Příspěvek od Toirtap »

Ahoj. Prosím o radu, popřípadě o zkušenost někoho kdo si touto závadou již prošel. V70, 2006, D5, 136 kW. Najeto 440tis Km, udržované vozidlo. Před časem se začal projevovat nešvar v podobě nahodilého chcípnutí motoru. Někdy po hodině jízdy, někdy hned po startu. Pravidlem je a to ve 100%, že bezprostředně po chcípnutí motor jen točí, ane nenaskočí. Ale po 4-5 minutách vždy krásně naskočí a já pokračuju. Problém je když se to stane někde ve městě a pod. Již byla prohledána celé elektrika, svazky, konektory, vyměněné palivové čerpadlo v nádrži za nové, filtr, .... Když motor točí a nechce naskočit motor, tak dle diagnostiky není žádný tlak na railu. Prostě tam nejde nafta. Ale jak píšu, za chvilku drc a jedu. Pokud auto jede, tak jede báječně.
Co ještě nebylo venku jsou vstřikovače a nyní chystám naklonovat jinou (stejnou) jednotku. Nicméně .... je to peklo a už mě to přestává bavit. Za případné názory předem děkuji. Zdravím.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Vstřikovače to nebudou, to by to blblo pořád.
Tlak na railu nestoupá, ani když startuješ třeba 30 sekund v kuse?
Asi bych tipoval tu jednotku, že třeba nejde napájení do vstřikovačů, nebo čidel.
Možná by to mohl dělat snímač tlaku na railu, protože když by indikoval malý tlak, tak se prostě vstřiky neotevřou -> začnou se otevírat až při určitém tlaku. Teď z hlavy si nevzpomenu jaký musí být. 150?

Toirtap

Příspěvek od Toirtap »

Ani po delším startování se tlak nezvýší. Včera to chceplo hned po nastartování asi po 2 minutách. A klasika. Startuju hned po té a nic. Počkám cca 3-5 minut a pohoda, nastartuje.
Ta čidla .... těžko říst, proč by se hned po krátké době nějak ohřála až do nefunkčnosti, ... Tu jednotku zkusím zaměnit.

Jen ještě otázka: Když nastartuju, tak motor první minuty jakoby zakopává. Vstřikovovače už jsou asi unavený za ty kilometry, ale netuším, zda mohou způsobit to chcípnutí. A tak mám domněnku, zda když vstřikovače třeba blbě rozprašují, a následně se přicpe DPF, zda přicpané DPF nemůže být také ta příčina chcípnutí. Hláška že je plný sazí někdy vyskočí, ale v místním Volvo servisu mi řekli, že to je způsobené častým chcípáním které způsobuje něco jiného, že si to jednotka myslí, ...

Tedy když je přicpané DPFko, jak se motor chová?

Díky.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Při ucpaném DPF motor běží, ale hlásí chyby tlaku turba případně EGR a nejde pořádně přidat plyn. Trochu pomůže když se odpojí čidlo tlaku na intercooleru, pak lze s autem tak nějak dojet, ale nejede to a kouří.

Toirtap

Příspěvek od Toirtap »

Tak toto mi nekouří a docela to za plynem jde. Ale asi se snaží o regeneraci. Dojel jsem po cca 20km a z koncového tlumiče výfuku zespod z takové malé dírky unikala pára jak z papiňáku nebo prostě bílý kouř, ale "voněl" :) Nebyl to kouř ale bylo to jak když uniká bílá pára z lokomotivy - podotýkám, že voda se neztrácí. Mrzlo a motor nebyl ohřátý řádně.
Koncovka není černá nějak výrazně. Ale hláška plný filtr se zase ráno objevila. Ale až po té co to několikrát chcíplo.
No takže DPFko taky asi vylučuješ. Tak stad to občasné "zakopnutí" motoru i to chcípnutí bude o té jednotce. Vyměním ji a uvodím co se bude dít. Dám vědět. Děkuju.

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“