2004 Volvo XC70 - vymena oleje v uhlove převodovce
- Autor
- Zpráva
-
- Vůz: Volvo 740
Díval jsem se dnes na video, jak měnil pán olej v uhlove převodovce. Na konci jeste 1 dcl odsal stříkačkou. Akorát ze on mel tu novější XC70 než mam já. Ma se to dělat aj u modelu 2004 nebo naplnit az po okraj než zacne vytekat olej a pak zasroubovat? Chci si na tom svojem udělat výměnu oleje v převodovce M58, diferenciálu a te uhlovce. Haldex s filtrem nechám asi na servisu. Stejně tak rozvody a plochy remen. Je to na me moc moderní auto a vůbec to neznám. Hlavně tam není žádné místo a to nemám rád. Na 240,740,940 je to úplně neco jiného. Tam jsem si rozvody udělal. Takze aspoň tady ty oleje si chci sám vyměnit. Zbytek asi ve Volvu, at to je pořádně. I kdyz se asi prohnu, ale nedá se.zas bude deset let klid.
Takze ocením radu, jak je to s výměnou oleje v uhlove převodovce, manuální převodovce a diferenciálu. Haldex take se mi nechce delat na zemi pod autem a rozpojovat kardan.
Jeste se chci zeptat na turbo. Dela se nějaká údržba nebo čištění turba? Případně jestli je to lepší nechat na autoservisu?
Takze ocením radu, jak je to s výměnou oleje v uhlove převodovce, manuální převodovce a diferenciálu. Haldex take se mi nechce delat na zemi pod autem a rozpojovat kardan.
Jeste se chci zeptat na turbo. Dela se nějaká údržba nebo čištění turba? Případně jestli je to lepší nechat na autoservisu?
-
- Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify
Naplnit po otvor a zašroubovat. Mám tu samou jako ty (akorát i s vypušťákem dole) a jinak jsem to nikdy nedělal.
To odsávání se snad dělalo u novějších diferáků, ale to se našich taky netýká.
-
Děkuji. Tajze stejne to udělat u prevodovky,diferaku zadního i uhlovky. Prostě naplnit po okraj? Musím najít mírný kopeček a najeto si na nájezdy, aby bylo auto plus minus v rovině.
Přidáno za 29 sekund:
Přidáno za 29 sekund:
Tam dělali i vypustny šroub? Nebo to sis nechal dodělat ?Romulusw píše: 10 říj 2025 08:12 Naplnit po otvor a zašroubovat. Mám tu samou jako ty (akorát i s vypušťákem dole) a jinak jsem to nikdy nedělal.
-
To nedělali, protože by bylo auto asi o 30 kč dražší
To jsem si dělal sám. Někde tu jsou fotky, stejně jako u diferáku
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
Pěkná práce! To vůbec není špatná věc. Zvlášť pro někoho,kdo hodne jezdí.
Přidáno za 2 hodiny 54 minut 20 sekund:
Přidáno za 2 hodiny 54 minut 20 sekund:
Jaky jsi použil vypustny šroub a s jakym závitem? Asi bych si musel koupit nejaky kvalitní závitník. Nebo jsi tu někde dával navod? Ja tady neumím nikdy nic najít.Romulusw píše: 10 říj 2025 08:59 To nedělali, protože by bylo auto asi o 30 kč dražší![]()
-
Někde to tu bylo, ale obrázky zmizely, protože byly na odkazech a ne nahrané.
Jsou to škodovácký šrouby, které jsem vybavil magnetem, tuším M10x1 a Cu podložku vždy po povolení vyžíhat do měkka.
Postup zhotovení
Jsou to škodovácký šrouby, které jsem vybavil magnetem, tuším M10x1 a Cu podložku vždy po povolení vyžíhat do měkka.
Postup zhotovení
-
Přidáno za 1 minuta 36 sekund:
Takze jsi do nich vyvrtal díru a do ni vložil magnet?Romulusw píše: 10 říj 2025 13:49 Někde to tu bylo, ale obrázky zmizely, protože byly na odkazech a ne nahrané.
Postup zhotovení
-
- Vůz: 850R; 760GLE; 940T
-
Jak jsi tam udělal tu hladkou plochu? Je na to nejaky přípravek?
Přidáno za 1 hodina 8 minut :
A jaky je rozměr a tloušťka měděné podložky?
-
e.w.i.n.g.1 píše: 10 říj 2025 14:31děkuji
Přidáno za 1 minuta 36 sekund:Takze jsi do nich vyvrtal díru a do ni vložil magnet?Romulusw píše: 10 říj 2025 13:49 Někde to tu bylo, ale obrázky zmizely, protože byly na odkazech a ne nahrané.
Postup zhotovení
Na soustruhu nožem do díry.
Speciálně nabroušený vrták (asi 18mm) někde ho mám a vyfotim.e.w.i.n.g.1 píše: 10 říj 2025 16:27 Jak jsi tam udělal tu hladkou plochu? Je na to nejaky přípravek?
A podložka tuším 14x10x2
Až se dostanu do Modřan tak na to kouknu
-
- Moderátor
- Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
x 1
A já tam vrtám M6 závit a dávám obyčejný imbusový šroubek s těsněním.
Volvo V70 II 2.4i 135 kw '06, Citroen Xsara 1.4i 55kw LPG '01
Bylo: Volvo V70II 2.4T AWD LPG '00
Diagnostika k dispozici. 607827920
-
Děkuji za příspěvky. Ale přemýšlím,jestli není lepší s tim magnetem, kdyz uz by se to dělalo. Jakože by ty malé kovové části přitáhl k sobě.
-
Ale asi se na to vykašlu, nechám to vymenit ve Volvu. Nebudu riskovat, ze bych to moc provrtal a poškodil uvnitř. Oni jsou tam odborníci, tak at to udelaji oni. Odsajou to a doplní jednou za 5 let. Jeste bych neco ponicil jak se znám a nema cenu se do toho pouštět. Mám jiné starosti než ničit další auto.
-
Tam nic nepoškodíš. Na dnem skříně je asi 100mm volného prostoru.
-
Ja se techto moderních aut bojím a vím, ze su nešikovný, tak to asi radeji delat nebudu. A volat si odborníka, na to nemám peníze. Nejsu schopný dat dohromady ani 940tku, tak se nebudu pouštět do úprav moderního auta.
Přidáno za 22 minut 23 sekund:
Každopádně děkuji za rady a návody. Musím ale přehodnotit, na co mam a na co ne. Nemám ani soustruh, ani poradne nářadí, ani zvedák, takze je lepší se na to asi vykašlat.
Přidáno za 22 minut 23 sekund:
Každopádně děkuji za rady a návody. Musím ale přehodnotit, na co mam a na co ne. Nemám ani soustruh, ani poradne nářadí, ani zvedák, takze je lepší se na to asi vykašlat.
-
Dneska jsem měnil olej v motoru (Mobil 5W40), uhlove prevodovce, manuální prevodovce a diferenciálu. Z převodovky jsem vypustil a nalil 2 litry original Volvo oleje. Z uhlove prevodovky jsem odsal cca 650-700 ml. Dolil jsem po okraj. Z diferenciálu jsem odsal asi půl litra a doplnil tak 750-800 ml az po okraj, dokud nezačal vytekat. Bylo tam nějak malo oleje. Bohužel jsem 2 hodiny lovil vypustny šroub oleje z diferenciálu. To bylo az nakonec. Chtel jsem ho nasroubovat a spadl mi. Pod diferenciálem je takovy kryt a nemohl jsem ten sroub vylovit. A to jsemcpouzival teleskopický magnet s osvětlením. Nakonec jsem sroub vyslovil,ale nova měděná podložka tam někde leží. Naštěstí jich mam zásobu. Zjistil jsem,ze jsou všude stejne. Dal jsem všude nové. Vše jsem utahl na 35 Nm. Kromě šroubu na diferenciálu, protože než jsem ho povollil, to trvalo a dostat se šikovné k němu moc nejde. A dotáhl jsem jen rukou. Momentovy klíč se tam nedostal.
Každopádně by me zajímalo,proč bylo v diferenciálu tak malo oleje?
Olej v Haldexu s filtrem necham udělat ve Volvu. Aj tak mi toto zabralo skoro 8 hodin.
Jeste jsem si vsiml ze úhlová převodovka bya l trochu od oleje a taky z turba trochu kape olej. Čím to muze byt?
Každopádně by me zajímalo,proč bylo v diferenciálu tak malo oleje?
Olej v Haldexu s filtrem necham udělat ve Volvu. Aj tak mi toto zabralo skoro 8 hodin.
Jeste jsem si vsiml ze úhlová převodovka bya l trochu od oleje a taky z turba trochu kape olej. Čím to muze byt?
-
Mám to stejný. Úhlovka věčně od oleje a nic v ní nechybělo. Když jsem ji vyndal k Patočkovi na repasi, a uviděl jsem turbo, tak mi došlo, že olej mi motor nežere, ale odkapává z turba. Není to žádná trága, tak jsem to neřešil 
Ten diferák je suchý? I poloosy?
Ten diferák je suchý? I poloosy?
-
Ano,neviděl jsem tam nic pokapaneho.. Asi tam byl olej z vyroby, ale najeto to ma jen 155800km. Ale ze by ho ve fabrice dali tak malo do diferenciálu?
To turbo se neda nijak řešit, aby nekapalo? Takže to vypadá, ze to kape z turba a pak je úhlovka od oleje..Je to tak?
Snad jsem ten diferenciál nepřelil, ale najel jsem si na nájezdy z mirneho kopecka a vahou jsem kontroloval, zda to je jakž takž v rovině. Takze přelét jsem to nemohl. Ale jak jsem psal snad 0,8 litru jsem tam doplnil.
To turbo se neda nijak řešit, aby nekapalo? Takže to vypadá, ze to kape z turba a pak je úhlovka od oleje..Je to tak?
Snad jsem ten diferenciál nepřelil, ale najel jsem si na nájezdy z mirneho kopecka a vahou jsem kontroloval, zda to je jakž takž v rovině. Takze přelét jsem to nemohl. Ale jak jsem psal snad 0,8 litru jsem tam doplnil.
-
- Moderátor
x 1
Kape to ze sací hadice turba, kde je napojené odvětrání motoru. Takže ten olej se tam dostává z toho odvětrání. Snad jsem ještě neviděl žádný turbobenzín, kterému by tam nevisela kapka. 
-
Takze vymenit to odvětrání? Nebo to neřešit?
Jo,jak vymazat po výměně oleje, aby mi nesvitil pokaždé Servis? Musi se to pres program nebo existuje nějaká jednodušší varianta?
Jo,jak vymazat po výměně oleje, aby mi nesvitil pokaždé Servis? Musi se to pres program nebo existuje nějaká jednodušší varianta?
-
-
Děkuji, půjdu to vyzkoušet a dam vědět.
Přidáno za 2 minuty 14 sekund:
To odvětrání, není to tady toto?
https://vzone.cz/produkt/volvo-8692211-odlucovac-oleje-v-odvetrani-klikove-skrine-5-valec-turbo-benzin-p80-c70-2003-p2-2003
Přidáno za 2 minuty 14 sekund:
To odvětrání, není to tady toto?
https://vzone.cz/produkt/volvo-8692211-odlucovac-oleje-v-odvetrani-klikove-skrine-5-valec-turbo-benzin-p80-c70-2003-p2-2003
-
- Moderátor
x 1
Výměna odvětrání nepomůže, prostě to neřeš.
Nebo můžeš sundat tu sací trubku z turba, omotat ho teflonovou páskou a trubku zase nasadit a stáhnout páskou.
Ale kdo by se tam dostával, že.
Nebo můžeš sundat tu sací trubku z turba, omotat ho teflonovou páskou a trubku zase nasadit a stáhnout páskou.
Ale kdo by se tam dostával, že.
-
Přidáno za 13 minut 57 sekund:
Proc to tak blbě vymysleli, ze to kape? Ja teda s turbama nemám zkušenosti. Mam sice víc jak 12 let americke Volvo 740 turbo, ale s tim jsem najel jen pár set kilometrů, tak je furt ve stodole. Čeká,az na neho bude nekdy čas. Takze opravdu projevy a chování turba absolutně neznám včetně možných úniků oleje z něho.raolsa píše: 13 říj 2025 18:33 Výměna odvětrání nepomůže, prostě to neřeš.
Ale kdo by se tam dostával, že.![]()
Přidáno za 6 minut :
Objevilo se za tim prvním videem jeste jedno, tak jsem to zkoušel třikrát po sobě a take neúspěšně. Asi se smířit s tim,ze to tam bude pořád. Ono to zmizí po pár kilometrech jízdy. Ale nechce se mi připojovat slozite počítač a napojovat se do programu.
Přidáno za 10 minut 50 sekund:
Uz to asi mam. Nesmí se to držet pořád, ale jak zacne blikat ten trojúhelník, tak se to musi pustit. A pak zhasne ten napis .
Přidáno za 23 minut 2 sekundy:
Projel jsem se dneska a všiml jsem si, ze shora je diferenciál potečený. Proč? Odkud? Autem jsem schvalne nacouval ve vjezdu z kopecka na najezdy a jeste jsem otevrel dvere a na prah polozil vodni vahu, aby to bylo plus minus v rovině.. jen pravy bok byl o neco vyš, protožecely vjezd je mírně do kopecka. Ale to by snad nemelo vadit. Mam obavy,abych tam nenalil vic oleje. Protoževysaljsem pul litra, ale nalil 8 deci..
-
Tak mi to nedalo a dneska,jak auto bylo v průjezdu na rovině, lehnul sem si pod něho zezadu a oddělal plnící zatku diferenciálu. Olej jen lehce kapal. Auto dva dny stalo a nejelo tak musel byt olej ztečeny dole. Takze jsem to asi dobre postavil do roviny, kdyz jsem to dělal. Jinak by to teklo vic, kdybych ho přelil. Jen je zajímavé, ze tam bylo z výroby o tolik méně. Díval jsem se jeste ,kolik zbylo po doliti do uhlovky v nádobě oleje a zbyly skoro 2,5 dcl. Takze jsem dolil asi 7,5 dcl, takže to je asi OK. Akorát nevim,jestli bych nemel ještě koupit olejcdo prevodovky. Podle knížky tam ma byt 2,1 litru a já jsem koupil original Volvo 2 litrove balení, to jsem tam nalil, ale nevytekalo nic plnicim otvorem. Takze je to asi lehce pod ním. Vadí to moc? Ale mozna i nějaká troška starého oleje zůstala v převodovce i po vypuštění, takže snad to nebude nějak vadit. Mate s tim nekdo zkušenosti?
Je to moderní automobil a chci to mít precizně udělané a nechci nic podcenit. Vůbec tyto moderní stroje neznám. Jinak jsem vyzkoušel uz autotelefon. Pořídil jsem si SIM kartu a funguje. Normálně to samo vypne autorádio a z hlavové opěrky se ozývá zvuk z telefonu. A ma to i sluchátko pod loketní opěrkou. Je to vymakane. Sice za jízdy netelefonuji, ale nekdy se autotelefon muze hodit. Hlavně jsem to vyzkoušel a vse perfektně funguje.
Jeste musim nekdy vyzkoušet CD přehrávač a kazetovy magnetofon. Uz mam auto od července minulého roku a jeste jsem to nezkusil.
Je to moderní automobil a chci to mít precizně udělané a nechci nic podcenit. Vůbec tyto moderní stroje neznám. Jinak jsem vyzkoušel uz autotelefon. Pořídil jsem si SIM kartu a funguje. Normálně to samo vypne autorádio a z hlavové opěrky se ozývá zvuk z telefonu. A ma to i sluchátko pod loketní opěrkou. Je to vymakane. Sice za jízdy netelefonuji, ale nekdy se autotelefon muze hodit. Hlavně jsem to vyzkoušel a vse perfektně funguje.
Jeste musim nekdy vyzkoušet CD přehrávač a kazetovy magnetofon. Uz mam auto od července minulého roku a jeste jsem to nezkusil.