Vážení kolegové, mám krásné skoro nové auto, které umí mnoho úžasných věcí. Ale jiné, dost zásadní už zase neumí.. Tak třeba ukázat, jaký olej je v motoru, nejen kolik ho máme. Blbá tyčkoměrka ukáže, jestli je olej čistý a pěkný, nebo zda už je jak dehet. Jestli je v motoru vysrážená vhlkost, či zda je v oleji voda, fridex , nafta či benzín. Tohle je dost důležitá informace, pokud v ní umíte číst.
O jiné úžasné věci, jako je roztáčecí klika ,už ani nemluvím, to je dávno. Naposledy u staré oktávie nebo žígulíka. Stačilo zamést závěj navátého sněhu smetáčkem, zatočit tímhle pravěkem a pak škubnout a odjeli jste spolehlivě i se slabší baterkou i při -20°C. Ale to už mladší kolegové asi nikdy neviděli. Kliku do nového Volva nepřidělá nikdo, i kdyby se rozkrájel, ale ruční měrku oleje snad ano .
Rád bych dodatečně dodělal do XC60 II. generace ( od r. 2017 ) s motorem T5- benzinový 4válec 250 HP mechanickou měrku oleje, jako měly předcházející modely. Nevím , jak moc se liší poslední a předposlední verze motorů, ale bude tady velká dědičnost. Odhaduji, že pouze v novém bloku motoru nebude provedena jedna jedinká operace -vyvrtání otvoru pro měrku. Bude tam asi stále nálitek či odpovídající místo pro díru beze změny, protože odlévací formy jsou drahé.
Pokud budu přesně vědět, kde toto místo pro otvor je, a pod jakým úhlem a v kterém směru díra vede, a jaký má průměr, je dost pravděpodobné, že by otvor šel dodatečně vyvrtat i na motoru v autě. Pokud ovšem nad tím místem nebude překážet nějaká nedemontovatelná nezbytnost.
Pak je ale potřeba pomocné rady od zkušeného mechanika, který viděl motor starší i nové verze rozdělaný bez vany, aby potvrdil, že kolem průvrtu a v těsné blízkosti za ním není riziko provrtání něčeho dalšího – mazací kanálek, vodní kanálek, olejové čerpadlo, elektronický snímač hladiny oleje či co já vím. Toto by byla cesta, jak se vyhnout jinak zbytečné demontáži olejové vany kvůli kontrole volného prostoru za vstupem vrtáku do vnitřního prostoru . A taky musí být jisté, že měrka nebude umístěna kolizně proti klikovce atd.
Pak bude třeba sehnat stejnou měrku a popř. trubičku jako je na starší verzi stejného motoru, napasovat trubku či průchodku a podle elektronické měrky a měrky ze staršího motoru ocejchovat novou měrku.
Možná si to představuji jednoduše , a takto to ve skutečnosti nepůjde. Ale měrka by byla dobrá..
Pokoušel jsem se o domluvu se značkovým servisem, ale nechtěli o tom ani slyšet. Není to oficiální zákrok podle Volva, není na to tedy zpracovaný postup. Docela je chápu nechteli si způsobit komplikace.
Tak zbývá cesta kutila.Jen doufám, že se najde kolega, který bude ochoten měrku na svém autě s tímto motorem zameřit avyfotit, a že se najde někdo, kdo mi potvrdí, že při vrtání by nemělo dojít k nějakému maléru a že v místě díry nemá novější verze motoru nějakou past.
Samořejmě bych velmi ocenil, kdyby se ozval zkušený kolega či mechanik, který by mi tohle po domluvě byl ochoten vykonat, nejlépe z Prahy. Bohužel se už dneska kolem auta poněkud hůře ohýbám, neb jsem starý dědek, ale dřív by to takový problém nebyl.
Zdraví Pepa
Omlouvám se za předchozí prázdný příspěvek, ale uteklo mi to...
Lze u nového XC60( r.2019 ) zřídit mechanickou měrku oleje? . motor 2
- Autor
- Zpráva
-
- Vůz: Volvo XC60 T5 2018
-
- Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110
Není nikde otvor.
-
- Moderátor
- Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
x 1
Ahoj, chápu tvoje důvody proč mít měrku, ale myslím, že dnes je to věc už přežitá a tudíž výrobce ani nepočítá s tím, že by se měrka dodatečně montovala.
Ano, otvor by šel dodatečně vyvrtat, ale bez rozebrání motoru, nebo alespoň sundání vany bych si toto nerisknul.
Takže být tebou, vyměním každých 15 kkm olej a dál to neřeším.
Ano, otvor by šel dodatečně vyvrtat, ale bez rozebrání motoru, nebo alespoň sundání vany bych si toto nerisknul.
Takže být tebou, vyměním každých 15 kkm olej a dál to neřeším.
Volvo V70 II 2.4i 135 kw '06, Citroen Xsara 1.4i 55kw LPG '01
Bylo: Volvo V70II 2.4T AWD LPG '00
Diagnostika k dispozici. 607827920
-
- Vůz: Volvo XC60 T5 2018
Zdravím, i tenhle pohled má svou logiku, zejména kratší intervaly výměny oleje.
Samozřejmě mne klasická měrka mne láká stále . Tak uvidíme, jestli se tímhle už někdo zabýval a k čemu se dostal.
Samozřejmě mne klasická měrka mne láká stále . Tak uvidíme, jestli se tímhle už někdo zabýval a k čemu se dostal.
-
- Sponzor fóra
- Vůz: Korejský toustovač
Předchozí modely měly zcela jinou generaci/rodinu motorů (VED5, SI6, Whiteblock). Pokud mne paměť neklame, tak VEA motory snad nikdy neměly klasickou měrku. Tudíž její dodělání, jako je tomu u posledních dieselový 5válců, nebude tak jednoduché.JOPEMA píše: 28 zář 2024 14:52 …jako měly předcházející modely. Nevím , jak moc se liší poslední a předposlední verze motorů, ale bude tady velká dědičnost. Odhaduji, že pouze v novém bloku motoru nebude provedena jedna jedinká operace -vyvrtání otvoru pro měrku. Bude tam asi stále nálitek či odpovídající místo pro díru beze změny, protože odlévací formy jsou drahé.
S60 T5 MY2004
S60 T6 AWD MY2011 Polestar Engineered Optimisation
Je:

Bylo:

-
- Vůz: XC60 D4 AWD MY 2017
zajímavé...neni lepší pro ukojení zvědavosti si teda trochu oleje upustit a podívat se na něj? Taková práce, a přitom taková blbost...
ex: XC90, 2004, 2,4, 120 kW, Summum, D5244T, automat
ex: V40, 1999, 1,8, 85 kW, B4184S, manual
XC60, MY 2017, 2,4, D4, 140 kW, AWD, R-Design Summum, automat
ex: V50, 2004, 2,4i, 125 kW, Summum, manual
ex: XC70, 2015, 2,4, D4 Polestar, 162 kW, AWD, Summum, automat
ex: XC90, 2004, 2,4, 120 kW, Summum, D5244T, automat
ex: V40, 1999, 1,8, 85 kW, B4184S, manual
-
- Vůz: Volvo XC60 B4 AWD AT 2021
old.fashioned: A ako sa dá "jednoducho"
upustiť "trochu" oleja???