XC60 D5 2009 - Dálnice, z ničeho nic přestane chtít jet?

Předposlední generace velkých Volv
  • Autor
  • Zpráva
covid19
Vůz: XC60 D5 (2009)

Příspěvek od covid19 »

Ahojte, mám dotaz zda-li se tu někdo nesetkal s něčím podobným a případně mě nasměřoval co to může být.

XC60 2009, 136kw D5, automat - Do dnes naprosto spolehlivé auto, nikdy nebyl žádný problém co se jízdy týkalo, pravidelnej servis.
Toto léto již po druhé se mi na dálnici stálo, že jedu a na tempomat mám 140 a z ničeho nic začne padat rychlost třeba po hodině jízdy (do té doby ok). Tak vypnu tempomat, že to zkusím rozjet sám a NIC. Auto prostě nechce jet, plyn sešlápnutý až na zem otáčky kolem 3000 a nic, tak znovu zapnu tempomat aby tam udržel aktuální rychlost a to se mu tak nějak daří (třeba 120). Takže samozřejmě jakmile to jde, zastavení na benzince, vypnutí motoru, počkám 10 min a auto pak zase jede v pohodě.
Stává se mi to jen když je venku vedro - dnes 35 stupnů (možná to tím není netuším). Koupil jsem si takovou obyč diagnostiku na bluetooth, projel jsem ty chybové kódy a nic tam není.
Na palubovce taky nic nesvítí, prostě jako by se nic nedělo ale nechce jet.

Netuší někdo co by to mohlo být na co se mám případně připravit? Pojedu s tím samozřejmě do servisu, ale nyní jsem na cestách a docela mě to štvě... :%)

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

A když nastartuješ hned, ne po počkání 10 minut, tak to nejede?
Nezkusil jsi dát při poklesu výkonu neutrál, jestli motor nechcípne?
Chtělo by to Vidu, no.
Možná ti pomalu vyhořívá konektor na palivové pumpě, ale to by psalo chybu tlaku paliva.

covid19

Příspěvek od covid19 »

No dneska se mi to na dálnici stalo právě 2x, a poprvé jsem zastavil jen nachvilku, vypl, a za cca 2 minuty zapl a odjel jsem uplně v pohodě. Chvilku to jelo v poho a přidávalo zas až na těch mých 140, a pak zase cca po 15 minutách jízdy to začalo padat (rychlost) a nešlo přidávat, na sešlápnutí plynu otáčky 3000 a auto nic nedělalo a je to takový jak kdyby se snažilo nějak ruzně podřadit nebo přeřadit a nedaří se mu nebo nevím jak bych to popsal... takže zase zastávka a pak jsem to nechal vyplý těch cca 10 minut a pak už to neudělalo a dojel jsem až do svého cíle v pohodě.

Přiznám se že neutrál jsem nezkoušel a možná se zeptám blbě - to se smí u automatu? Za jízdy? Jestli jo, tak to někdy tedy vyzkouším. Ale je to fakt masakr když se mi to stane právě v provozu na dálnici a začnou mě pak předjíždět i kamiony (než se objeví nějakej sjezd) a nikde jinde se to neděje (třeba ve městě).

covid19

Příspěvek od covid19 »

Ještě jeden poznatek, včera jsem nad tím přemýšlel.
Stalo se to po tom, co jsem byl nucenej se rozjet asi na 170 a odjet dál od nějakýho šílence na dálnici co nás málem vytlačil. A pak právě když jsem se vrátil na 140, tak po chvilce začaly tyto problémy.

Na amerických forech jsem ještě našel, že se zaměřit na palivový filtr (ten jsem měnil v 2022), takže je asi na čase. A pak tam ještě někdo psal, že sice u XC70 (ale taky D5) měl podobný problém a nakonec to bylo nějaké relé palivové pumpy, tak uvidíme až se budu vracet domů po víkendu, kolikrát se mi to stane a doufám že dojedu.

Arkaz
Vůz: XC70 D5 09" / S60 D4 13"

Příspěvek od Arkaz »

skontroluj si tahlo vyrivych klapek.

covid19

Příspěvek od covid19 »

mrknu, jako že by bylo rozpojené?
vyřivé klapky se tam měnili cca 5 let zpátky, ale mrknu na to, dík za tip

Arkaz

Příspěvek od Arkaz »

jj moze byt vypadnute tahlo a vtedy je auto bez vykonu a bez chyby na palubovke.

covid19

Příspěvek od covid19 »

Tak je to fakt ono, je to vypadly...tak ted jen musim vymyslet jak to nasadim, jdu koukat na youtube. Prstem se mi to nedařilo tak musim vytahnout nějaký nářadí...

ale děkuju moc! doufám že to pomuže a že to zas nevypadne

Přidáno za 1 hodina 2 minuty 24 sekund:
Tak jsem se s tím trápil a povedlo se to nasadit, ale hned po nastartování to zas vypadlo...tak hold jsem ty klapky dal do polohy otevřeno, a snad s tím dojedu domu abych to v týdnu odvezl do servisu. díky ještě jednou za rady 👍🏻

Přidáno za 1 hodina 5 minut 23 sekund:
Kdyby se to někdy v budoucnu někomu stalo, našel jsem super video kde si to týpek přiváže šikovně drátkem aby to nevypadávalo. O víkendu vyzkouším a snad se povede: https://youtube.com/watch?v=uTqL0d1i458 (od cca 0:54)

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Pokud budeš šikovný a máš k dispozici horkovzdušku, tak se dá táhlo otočit a dát obráceně. Ty pacičky, které jsou normálně z venku, jsou zevnitř a pak lépe drží.
Nebo existuje origo zajišťovací sada, ale instalace je pro gynekologa. :D
Nebo se dá táhlo zajistit podložkou a šroubkem - taky práce pro gynekologa.
Nebo klapky s táhlem opět vyměnit. :D
Prostě možností je mnoho.

covid19

Příspěvek od covid19 »

No to jsem se snažil celej den tam něčim natlouct z tý strany s pacičkama a bez uspechu :lol: takže říkáš s horkovzduškou, zkusím poptat známé :D

Zítra jedu pro novou pacičku, nemohlo by to stačit? Nechápu proč to maj tak debilně vymyšlené, že to tak snadno vypadne :o

Měnit to zas komplet mi přijde na palici, ale co mi zbyde pokud nová pacička taky vypadne :thumbdown:

Arkaz

Příspěvek od Arkaz »

Mne ked to padalo kupil som nove tahlo. vydrzalo to chvilu pak som ho otocil to sice drzi do dnes ale bohuzel ked uz pada zvycajne bude problem s klapkama resp bordel v sani a sekaju sa a motorek bojuje. asi bude treba aj klapky nove. ja ich idem menit teraz spolu s rozvodama tak uvidim co ma ceka ked dam dole veko ventilov.
Naposledy upravil(a) Arkaz dne 31 srp 2024 08:38, celkem upraveno 1 x.

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Táhlo začne padat, když se z kuličky na klapkách stane něco jiného než kulička. :D
Takže v určitém okamžiku kroku nemá táhlo co držet a prostě spadne.
Takže prostě buď výměna klapek a táhla, nebo jedna z těch možností popsaných výše.
Ale většinou jsem se setkal s tím, že když táhlo začalo padat, tak už taky začal kolem těsnění klapek sáknout olej - prostor kolem táhla je zablitý od oleje - a tam už nepomůže nic, jenom výměna klapek.

covid19

Příspěvek od covid19 »

Jop no, olej tam kolem toho docela je. Takže to nechám tedy znova vyměnit komplet ať je klid 👍🏻 😊
Jen to teď nějak musim zkusit alespoň dočasně nahodit, abych alespon dojel na konci víkendu domu 300km...jinak na ty menší cesty to auto jezdí jako by nic...

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Stejně si ale nemyslím, že by spadlé táhlo klapek mohlo za neochotu jízdy.
Už jsem tu měl příliš mnoho aut se spadlým táhlem, o kterém majitelé ani nevěděli, že je spadlé a vesele jezdili.

Arkaz

Příspěvek od Arkaz »

to je to ze zalezi v akej polohe klapky zostanu. myslim ze ked zostanu zatvorene tak je zle.

covid19

Příspěvek od covid19 »

Myslim že byla ta klapka zavřená než mi Arkaz poradil tam kouknout no...ale uvidíme jestli zase bude auto stávkovat nebo ne. Při nejhorším je dám do polohy otevřeno a snad s tím dojedu.

Jinak dnes jsem koupil nové táhlo (ty plastovou tyčku) a ta se tam nacvakla a oproti tý puvodní nevylezá jen tak na volno a drží. Ale uvidíme, zatím se neraduju (možná malinko 😄 ), tak snad alespoň dojedu 🤞🏻

Zpět na „S / V60 (-16), V / XC70 III, S80 II, XC60 (-16)“