Když sem to řešil na V8, tak byly dvě velikosti kotoučů na XC90. Změřil jsem si je a bylo jasno.
A jestli ATE nebo Brembo, no, ate má pěkný modrý krabičky a brembo hezčí červený. Co se obsahu týče, tak ti každej řekne, je něco z toho stojí za starou bačkoru. Já teď kupoval ATE a příště klidně koupim brembo, uvidíme, jak se mě osobně osvědčí.
V eshopu mi po zadání VIN řekli, že mám rozměr kotoučů 336, ještě zkontrolují osobně a objednám. Vzadu mám ATE od predlonskeho roku, nebude vadit, když dam dopředu Bremba, což? :)Jinak bych se chtěl vy!menu provést sám (poprvé) je třeba něco zohlednit, na co si dát pozor? Je třeba tam třeba něco vyčistit, odstranit? Naštěstí strýc vlastní pneuservis, tak si auto zvednu a budu mít lepší přístup. Měnili jste sami?
je třeba zkontrolovat, očistit a namazat vodítka - ty klouzací věci co kompenzují ojíždění destiček.
taky očistit dosedací plochu kotouče na náboj, jinak asi nic specifickýho.
Taky očistit držáky, aby v nich destičky nedrhly. Jinak, jak píše Urvanej, pořádně očistit náboje než tam dáš kotouče - to je docela zásadní věc při výměně brzd.
Tak dneska jsem si měnil teda jenom přední destičky (kotouče jsou ještě dobrý) a předem jsem si musel obstarát od známého mého známého torx 55 (nechtělo se mi koupit za 300torx na 55) Šlo to do celá v pohodě.
0:16 je krásně vidět ten klasickej šroub, jak píše Romulusw.
Takže to holt bude ročníkama. Já prostě vim, že jsem tam kdysi jeden T55 rozlomil na XC90 a teď na V70 sem si ho už pučoval. My06 a MY05.
63miro:) XC 90, MY-07, jsou tam 4 šrouby na torx 55, a dva šrouby na imbus číslo 7, a pro sundání celého brzdice a kotoučů je potřeba mít ještě golu 18 a 10. Jinak v tom odkazů na YouTube je s dvěma písty, na my-07 je jeden.
Urvanej píše:
Takže to holt bude ročníkama. Já prostě vim, že jsem tam kdysi jeden T55 rozlomil na XC90 a teď na V70 sem si ho už pučoval. My06 a MY05.
Nebylo to na jiném autě?
Já jsem trochu pohledal a ty 4 kusy torx55 jsou jen na rozpůlení třmene (což, jak píše 63miro, není třeba povolovat, protože desky se dají vyměnit i tak), držák třmene jsem viděl vždy přišroubován dvěma šestihrany 18.
Zde jsem našel varianty třmenů podle průměru kotoučů - v milimetrech 316 (jednopístek 16 palců kola), 328 (dvojpístek asi 17 palců kola) a 336 (jednopístek 17 palců kola) http://www.autozone.com/brakes-and-traction-control/brake-caliper-front/volvo/xc90
Tak dneska sem kontroloval brzdy a sundaval jsem držák třmene 15mm šestihranem na V70II. Pod špuntíky jsem ale nekoukal, nějak mě to vzteky ani nenapadlo.