Jmenuji se Petr a tento týden jsem si pořídil Volvo 850. K tomuto automobilu jsem se dopracoval následujícím způsobem. Narodil se mi syn a nutnost cestování s autosedačkou, kočárem, někdy psem a samozřejmě ženou a jejími zavazadly zavelela ke koupi vhodnějšího automobilu než je malý třídvéřový offroad. Dalším kritériem byla cena a to něco kolem sta tisíc. Tak jsem přemýšlel, hledal a pročítal desítky recenzí ojetých aut, navštěvoval bazary a stále jsem nemohl najít to pravé. Výběr ze zúžil na Subaru Legacy, Mercedes Benz 124, Volvo V70, Mazda 626 a Nissan Primera. Nejvíce jsem byl přikloněn k Subaru, okouzlil mě boxer motor, prostornost byla dobrá a za příjemnou cenu nabízelo dobré jízdní vlastnosti, vynikající spolehlivost a pohon 4x4. Bohužel, za jakýmkoliv jsem se vydal, každé vypadalo v reálu mnohem hůř než slibovaly fotografie. Při pátrání po hezké V70tce jsem narazil na nenápadnou osmsetpadesátku. Z prvu jsem jí nevěnoval větší pozornost, protože postrádala jakoukoliv výbavu kromě základní, což mi přijde u těchto aut celkem nezvyklé. Nicméně byla za příjemný peníz a kousek do místa bydliště. Vyrazil jsem tedy na obhlídku, následovalo svezení a fascinace, nadšení a naprosté uspokojení. Velikost, zachovalost, tichost, rychlost... S prodejcem jsme si plácli a švéd (jak jsme se ženou začali Volvu říkat ) už je doma. Takže pár slov k Volvu o kterém píši. Je to tedy 850tka kombi, motor 2.5 20V 170Hp/220Nm, kombi, tmavě zelená metalíza, 16ti palcová litá kola, výbava....takzvaná socka...4 x Airbag, ABS, imobilizér a pravé zrcátko v elektrice. Není klima, nejsou el.okna, nejsou mlhovky... Ale, motor se zdá být i po 280ti tisících v naprosté pohodě, podvozek až na drobnou povrchvou korozi také, nikde nic neklepe, nevrže. Co má svítit tak svítí, všechny čtyři stěrače stírají. Svezení naprosto parádní. 170 koní na takto těžké auto je řekl bych minimum. Dneska jsem auto kompletně vyčistil, předchozí majitel byl naštěstí čistotný a proto je interiér opravdu velice zachovalý. Design exteriéru se velice líbí nejen mě, ale i ženě...(kladně hodnotila i při stání vedle nové A6 slovy...ten hranatej čumák je stejně hezčí

KLADY :
Každopádně motor.. 2.5 20V.. dynamika naprosto dostačující pro moje poklidné rodinné cestování

ZÁPORY :
spotřeba ve městě...koho to zajímá, je to někde mezi deseti až patnácti litry na sto kilometrů...Dále jsou to drobné závady o krerých jsem ale při koupi věděl. Ani Volvo není nesmrtelné a tak se plánuje nový výfuk a pár drobností. Při plném rejdu lehce křupe přední levá poloosa nebo homokinetický kloub, musím zjistit.