Môžete mi niekto poradiť ? Má dilemu a čím viac ľudí sa pýtam, tak tým väščí hokej z toho mám :ryma:
Idem meniť olej a v aute bol doteraz - posledný štítok : Castrol TXT 505 01 5W-40
( je špeciálny motorový olej vyvinutý v spolupráci s VW do dieslových systémov čerpadlo-dýza (PD). Ľahkobežné vlastnosti tohto oleja zaisťujú vynikajúcu tekutosť i pri nízkych teplotách, a tým i rýchly nábeh mazania.
Spĺňa špecifikácie: API SL/CF, ACEA A3/B3/B4, VW 505 01, 502 00, 505 00, WSS-M2C-917-A )
Po siahodlhých konzultáciách som sa dozvedel, že by som mal dodržať normy uvádzané výrobcom, a ten predpisuje ( okrem Shell Helix Ultra X 0W-30 ) tento olej pre motory D5: Castrol SLX Professional Longtec for Volvo Cars A5/B5 0W-30 ( je jediným olejom vytvoreným v spolupráci s firmou Volvo pre najmodernejšie 5 valcové motory. Jeho unikátne zloženie zaisťuje zníženie spotreby pohonných hmôt, dokonalú čistotu motora a nízku spotrebu paliva po celý čas servisného intervalu. Spĺňa špecifikácie: ACEA A1/B1/, A5/B5, API SL, WSS-M2C-920A ).
- v zátvorkách je popis od castrolu
Zaujíma ma, teda, či mám pokračovať v TXT, ktorý tam doteraz bol, alebo môžem prejsť na predpísaný Castrol. Čo som zistil, tak tento predpísaný má ako jediný ( ani EDGE nemá ) normu A5/B5.
V užívateľskej príručke je ACEA B4, príp A3/B3/B4.
Čoho sa mám držať ? Výrobcom alebo užívateľskou príručkou, ktorá je zhodná s tým olejom, ktorý tam bol doteraz. Intervaly boli 20tis km, ale TXT má údajne 15tis.
Čím viac sa tomu venujem, tým menej tomu rozumiem

a môžem bez obáv prejsť z 5W na 0W ? Bolo mi potvrdené, že áno, že je to syntetika a 0W-30 je kvalitnejší olej s lepšou viskozitou ako 5W-40.
Je tu nejaký maník, čo sa vyzná v olejoch ?