kedze nam zacalo trochu snezit, co tak si pohovorit o vlastnostiach nasich sobikov pri pohybe v ich prirodzenom prostredi?
Jelikoz mam auto kratko a snezi sotva par dni, vela skusenosti nemam, ale prve predsa ... :
nevyhody:
1- velke vodorovne plochy (kufor, strecha, kapota) - odhrabanie spod 10 cm snehu mi trva asi 10 minut co je dvojnasobny cas oproti inym autam
2- rez sa stalo ze zamrzli vsetky dvere (nielen mne ale aj ostatnym autam) - pri prvom snezeni a dennej teplote nad nulou a naslednej nocnej klade vsetko zamrzlo a dostat sa dnu mi pripominalo kombinaciu jezek v kleci a pevnost Bojaard :!: Odvtedy sa ale situacia nezopakovala, neviem cim to mohlo byt ...
3- Nasavanie vzduchu do kabiny - v strbine pod prednou kapotou (v mieste uchytenia stieracov) - roztopeny sneh z celneho skla steka prave tam + drzi sa tam sneh - blbo sa to odmeta (treba to doslovne "vyskrabat" ruckou metlicky), ak sa to ale neodmetie, do kabiny neprudi skoro ziadny vzduch - zahmlievanie okien (ten co sa dnu predsalen dostane je vlhky od snehu) a velmi pomaly nabeh kurenia (ventilator na "AUT" sa skoro netoci)...
vyhody
tazke auto, dobry pritlak na kolesa + trakcia (205-ky starsie zimne gumy cca 5mm dezen). Aj ked nehovorim ze si to obcas jemne nehrabne (TCS sa s tym vysporiada, pokial teda nedam plny plyn

Na ceste to sedi pomerne dobre (vyssie rychlosti som este neskusal), obcas sa sice auto "zavrti" ked prechadzam z kolaji cez kasovity sneh z pruhu do pruhu, ale nic hrozneho a neposobi to na mna nebezpecne.
Velka svetla vyska, nie je problem pri brodeni snehom a breckou, nezavadzia dole ziadny priblbly spojler a ine "ozdoby", auto nema tendenciu "sadnut si na brucho".
Velky zdvih plynoveho pedala a tvrda spojka - dobre davkovanie vykonu a jeho prenos na hnane kolesa (aj napriek tomu ze je benzinove turbo s velkym tocakom pri nizkych otackach).

Tot moje prve postrehy, na 90% vysoko pozitivne... Este si musim najst velke a dlhe prazdne parkovisko vyskusat handling a nejaky smyky.

Volvu zdar!