Tak auto je po servise. Vyměnila se jen UFA, na zbytek nebyl čas nebo lis. Jaké všechny "gumy" jsou tedy vyměněny na podvozku:
Zadní náprava:
rear.jpg
- vyměněny oba silenbltoky
(13 a 14) na panhardce za červené PUR Strongflex
(modře označeno)
- silentblok
(2) za červené PUR Strongflex nevyměněn
(červeně označeno) - nebyl na to čas a musí celé rameno dolů, možná později nebo prodám PURy, pokud má někdo zájem (cena 420 Kč za oba)
Přední náprava:
framvagn_Uppmärkd_940_V.3.png
- vyměněny spodní čepy
(15) za origo Volvo před půl rokem
(zeleně označeno)
- vyměněny silentbloky na příčném stabilizátoru
(33) za origo Volvo před půl rokem
(zeleně označeno)
- vyměněna UFA
(31) za červené PUR Strongflex
(modře označeno)
- nevyměněny silentbloky
(29) za žluté PUR Strongflex - servisák neměl lis
(červeně označeno) - silentbloky vypadají ale ok, tak možná vyměním později nebo prodám, pokud má někdo zájem (cena 470 Kč za oba)
2.jpg
0.jpg
UFA po vytažení vypadala takto: je zřejmé, že se jedno UFO otáčelo, podle toho jak je oleštěné.
8.jpg
7.jpg
No a jaký je výsledek?
- bouchnutí v rejdu se ozvalo jen jednou, když jsem odjížděl, pak už klid a to jsem zkoušel po cestě domů různě parkovat, otáčet se, vytáčet kola a popojíždět
- v rejdu auto nemá tendenci poposkakovat
- obdobné bouchnutí se ozvalo ještě jednou, když jsem najel rychleji do pravotočivé zatáčky a to ve chvíli, kdy se auto pořádně zapřelo do LP kola. Sice se ozvalo bouchnutí, ale auto neuskočilo
- komfort jízdy se snížil velmi mírně - při přejezdu příčné ostré nerovnosti jde cítit taková dutá vzdálená rána - za mě zcela přijatelné
- auto přestalo plavat, přestal se mi kroutit volant pod rukama - nejvíce je to zřejmé ve vyjetých kolejích, kdy jsem dříve toto považoval za vlastnost krabice a auto honil volantem tam a zpět - teď se auto chová o 90% lépe, nějaké tahání zůstalo, ale asi nelze očekávat chování podobně jako u současných nových aut
- při prudkém šlápnutí na brzdu se do volantu nepřenese klepnutí a škubnutí
- při brzdění volant nezačne tahat doleva a drží relativně rovně
- zatím nevím, zda se levá pneu přestala opírat o rameno - natřel jsem oleštěné místo barvou a uvidím, až se párkrát projedu
No a ještě tedy asi budu muset ne geo, ale to bych udělal, až tedy se všemi výměnami skončím...
Takže za mě problém zdá se vyřešen na 80%, nějaké klepnutí zůstalo, ale nic hrozného, Ale stejně mě to sere. Galakticky se zvýšila přesnost řízení.
Takže story ještě nekončí - co dál vyměnit, aby to bouchnutí v prudce projížděné zatáčce či občas v tom rejdu zmizelo? Servisák nic vyloženě špatně na podvozku nenašel - co by ještě zkusil, tak vyměnit přední stabilizátory. FrantaB ještě dával tip na horní uložení - jak poznat, že je v háji? Nebo preventivně vyměnit? Nějaké další nápady, jak to již velmi občasné bouchnutí odstranit?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.