Tak jsem sundal Skandix PURy po 10 000 km. Mám mnohem menší vůli, než tu prezentuje Jirka videem, ale vůle tam je. Na jízdních vlastnostech to bylo poznat jenom málo (byť bylo), ale přední brzdy mi chytají resonanci mezi 100-150 km/h (asi je to tím, že mám 316mm z XC90) a díky vůli, která v PURu byla to znamenalo OBROVSKÝ vibrace při brždění z těhle rychlostí. Vrátil jsem tam původní Meyle HD (vylepšené PUR tmelem

) a vibrace jsou skoro úplně pryč.
Shrnutí mojí zkušenosti:
Vyhody PURů:
Auto šlo krásně za volantem, přestalo plavat.
Nevýhody PURů:
HLUK od pneumatik - po vrácení normálních silentů jsem byl doopravdy v šoku.
Zavěšení asi chybí trochu pohybu a přes některé nerovnosti auto skáče do strany, což není ani pohodlné, ani bezpečné
A co mě překvapilo nejvíc, auto bylo přes retardéry, díry a neslícované kanály ještě o trochu míň pohodlné než P2 jsou normálně...
Životnost...
Prozatím jsem tam vrátil původní Meyle HD vyplněné PUR tmelem. Nebudu hodnotit, než zajedu na geometrii, zatím auto plave. Už teď si ale myslím, že tvrdost tmelu Shore A 50 není dost a chtělo by to 60-70...
Mimochodem včera jsem objevil prehistorické příspěvky na jednom zahraničním volvo fóru (2005) o stížnostech na plavání a nízkou výdrž předního silentbloku u v podstatě zánovních aut. Z té diskuze vyplývá, že původní originální silentblok bylo hydroložisko, a existovala "jenom gumová" a tužší verze pro policejní auta 9465971, kterou teď volvo prodává na všechny P2 jako náhradní díl standardně. Což by mohlo vysvětlovat obecnou spokojenost s origem, která tu v poslední době panuje. Navíc pokud druhoška nezvládla na tuhle změnu zareagovat, případně vám domu příjde 10 let stará krabička ještě s hydroložiskem, což je v Čechách normální, tak pak tu všichni můžeme nadávat na měkkou druhošku do aleluja

A pro mě osobně je to poslední naděje, než auto půjde z domu
A zakončím to otázkou, má někdo zkušenost s použitím zadního silenbloku z XC70? Třeba vivaperformance to prezentuje jako zlepšení bez jakýchkoliv nevýhod, ale po zkušenosti s jinýma "zaručenýma" modifikacema už jsem opatrný
https://www.vivaperformance.com/genuine-volvo-front-lower-control-arm-rear-bushing-extended-life-s60-v70-s80/
Update: Ramena jsem reklamoval a eshop i výrobce se k tomu postavili čelem a vrátili mi peníze, což chválím. Neobešlo se to teda bez obligátního tvrzení výrobce "že tyhle ramena vůbec neodchází", asi jsme tu měli smůlu na kus