První rok s T6
Blíží se nám Vánoce. Období, kdy se ohlížíme za uplynulým rokem a sumarizujeme. A já už v podstatě mohu rekapitulovat a sumarizovat první rok s T6. A byla to teda jídza! Za tu dobu jsem s autem nalítal nějakých 16.000 kilometrů, což je pro mě trošku vyšší nájezd, ale za to může covid. A jaké je soužití s "vylítaným krámem" co dojel na Měsíc a už míří zpět? Je to peklo. Nedělejte to, nekupujte si tak volítaný auta. Je to nesmysl. Vykašlete se na to a běžte si vzít radši dvou až pěti-letýho Hnůjdeje. A nebo víte co? Choďte pěšky, něco uděláte pro svoje zdraví... No však se na to pojďme podívat.
Auto začalo měsíc po přivezení domů lehce ťukat od přední nápravy. Však to nic nebude, to budou jen nějaký tyčky... A trochu chčije z turba olej. Taky to má díru v podlaze a rezne to. Ale to bude v pohodě. První servis byl celkem nevinný.
IMG_20201211_174509.jpg
Jenže ťukání nezmizelo. Přišlo léto a tím druhé kolo. Pořešíme díru v podlaze, dáme tomu nový anti-koro nástřik. A hele, oni jdou šejdrem pneu vzádu. No nic, tak ramena. A to ťukání už se teď opravdu vyřeší! Už víme co mlátí! Jednoznačně převodka řízení. Má najeté skoro čytři kila, má nárok. Dáme nějakou málo jetou...
IMG_20201211_180107.jpg
Až na to že to rozvodka nebyla.
Ťukyty ťuk, lupity lup,
pořád to byl dobrý kup?
Je mi z toho nějak teplo,
až mi zcela v hlavě přeplo.
Palubka rudě na mě září,
kyslý výraz mám na své tváři.
Sahara či termostat,
jen se z toho nepos**t...
IMG_20201211_180143.jpg
Auto si však dále ťuká,
hlava mi už z toho puká.
Při zatáčkách něco vpravo chroupá,
no z toho další průser kouká.
Vrata kufru na kebuli padají,
kde mi tady provaz prodají?
Pouštíme se do výzkumu,
bude to chtít novou gumu.
Pod motorem jsou však čtyři,
kdo si na to tady věří?
IMG_20201211_180242.jpg
Zázrak! Najednou prostě NIC! Auto přestalo mlátit, plavat a člověk nemá pocit, že ho v zatáčkách vyklopí! Tvl ono nic neduní, nechrčí, nevrčí, nevrže, neloupe, nerachtá, neťuká, nemlátí... Ono to jede 10x líp než předtím! Ono to je... jak nový auto!

O tom si povíme později, pojďme se dál dívat na čísla, protože to není vše! Dáme si to na jedno místo:
- První servis = 13.461 Kč
- DIY výměna spálené cívky = 3.800 Kč
- Druhý servis = 13.654 Kč
- Třetí servis = 7.810 Kč
- Nový klíč = 6.500 Kč
- CNC zátka z leteckého hliníku na převodku (původní plastová) = 460 Kč
- Čtvrtý servis = 20.000 Kč
Suma sumárum servis za první rok:
65.685 kč
Jo a ještě mě v budoucnu čekají přední Four-C tlumiče. A protože mám XC70 podvozek, tak nestojí kus 5 tisíc (jako na S80/V70), ale 15. A mění se v páru
Volva jsou držáky, Volva se nekazí! Tam jen měníš volej a jezdíš, mámo! To najezdí stovky tisíc km a neposere se to. Kvalitní švédská ocel!
Řádky výše nechť jsou odstrašujícím příkladem pro všechny, kteří sem přijdou s vírou, že Volvo je nesmrtelný držák. Pro Ty ostatní, co dočetli až sem, mám ještě pár řádků za odměnu.

Asi vás zajímá, jestli mi to za to stálo. Tak určitě. Šel bych do toho znova vědět před rokem, co vím teď? Jistě, ale doporučit to nemůžu nikomu. Kupovat auto s nájezdem skoro 4 kila má rizika a je to v podstatě rituální finanční sebevražda v přímem přenosu. ALE! Minimálně polovina servisu, co tu vidíte je protože jsem chtěl, ne protože jsem musel. Jenže neudělat to, životnost auta by se nepochybně pokrátila. Pokud chcete "bezstarostně jezdit", opravdu si radši kupte nějakou ojetinu do pěti let stáří, ideálně se zárukou od ofiko dealera. Pojem "bezstarostně jezdit" nechme pro operativní leasingy a kháršéringy. Nás totiž co, no, vojín Kefalín? To baví se starat! Voják se stará, voják má!
A teď k celkovému výsledku, jak jsem zmiňoval výše. Po výměně silentů na rámu, silentu motoru a tak dál, jak bylo popsáno výše, mohu říct toto: Auto je ZÁSADNĚ LEPŠÍ co se týče hluku v kabině a jízdních vlastností. Naklánění, uplavanost a rozhoupanost jsem měl za vlastnosti podvozku v Comfort režimu. NE! NE! NE! Všechno špatně. Takto to být nemá. Auto i v Comfortu musí jet jak po kolejích, jistě a s náklony, ze kterých nemáte mořskou nemoc. Musí umět svižně projet zatáčkou a nesmíte mít pocit, že ještě trochu a půjde přes střechu. To všechno jsem měl a po dnešním (posledním) servisu je to pryč. Je to jiné auto. Zatáčky, které jsem se předtím bál říznout svižně, jsem teď bral svižně bez mrknutí oka o 5 - 10km/h rychleji a neměl jsem pocit, že bych zatáčel s parníkem, který půjde po tečně ven přes boudu. A to jsem neměl nic zásadně špatně předtím. Ty původní silentbloky rámu nevypadali zničeně. Ale byli kaput uvnitř a kdyby mi Kuba Svoboda neukázal, poznávací znamení, nikdy bych na to nepřišel a do té operace bych nešel. A servis taky ne, pan Martynek v AVčkách o té šou řekl toto:
Ty rámové silentbloky, to byla teda operace. To jsme dělali poprvé a naposledy. Museli jsme si na to půjčit 8 přípravků.
Tak ne že, tam vy holomci hned naběhnete, že taký tuning by jste taky rádi.

By je tam asi trefilo. Ale už to umí, tak když poprosíte...
No a protože jsou ty Vánoce, tak jsem autu nadělil pár dárečků. Nový klíče, zátku na převodku a "plaketku" o jeho vesmírném výkonu.
Volvingu zdar! Nazdar!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.