Po dlouhém hledání jsem za trochu divokých okolností nakonec odjel do Holandska podívat se na devítku s etalonem za nesmyslnou cenu, ke které prodejce velmi ochotně sděloval podrobnosti. V záloze byly dvě auta s Vialle LPi, který byl na generálku. K těm jsem se nakonec ani nedostal. Vím že jste mě od etalonu zrazovali, ale tohle nešlo odmítnout. Na krátko a do města mám lehký a mrštný benzínový povoz, tohle je loď na dlouhé cesty s kusem osobnosti.
Devítka s etalonem a M90, doteď v Holandsku. Vyrobená na konci 1995, prvních 100k natočila podle servisky asi za 13 měsíců, 240k za necelé tři roky. V roce 2003 ji nakrátko dostal druhý majitel, pak třetí a zatím předposlední, kterému se rozletěl píst na pátém válci. Do auta šel prakticky nový motor-jíný málo jetý blok a klika po generálce, hlava a všechno okolo postavené z náhradních dílů. Motor má natočeno 200k, není o nic mastnější než podobně starý velký benzín, olej prakticky nežere. Dolívání za výměnu v řádu prvních deci, pokud prý vůbec. Ani vakuovka neklepe, rozvody 70k staré. Podvozek komplet původní, silentbloky a zadní pružiny už by chtěly pomalu vyměnit, ale na trochu slušné silnici se člověk musí dost soustředit aby to zachytil. Brzdový systém před půlrokem po generálce, jen pakny ručky zůstaly původní protože auto bylo potřeba hned a nezbyl čas. Připravené nové jsem dostal přiložené.
Několik flíčků jako nehet velkých na spodku auta, umravnit záhyb na přepážce před spolujezdcem, opravit pár drbanců na dveřích od zapomenuté spony pásů. Jinak jen obvyklé, ale překvapivě mělké šrámy v laku dvacetiletého auta, kde to horší je dolík na spolujezdcových dveřích. Všechno ostatní je spíš na rozleštění a navoskování, než cokoliv jiného. Nejhorší je nedobrá oprava pod čelním sklem, kde hranu mřížky sání ventilace někdo orval špachtlí při výměně skla, které jsem musel nechat vyměnit-v NL mají na ťukance ve skle trochu jiná měřítka.
Jinak klasika-lišty kolem skel, odlepená koženka shora na tapecech dveří, prověšená skořepina stropnice, přední lampy po těch letech a při provozu nedaleko pobřeží jak po škrtnutí pískovačkou.
Interiér je jinak pěkný, jen škoda že si majitel nechal původní kožené sesle do jiného auta.
Konfigurace je trochu zvláštní: přední okna elektrická, centrál bez dálky, ruční zrcátka, tovární zabudování konverze na sedmimístné auto do kufru s tříbodovými pásy, žádná klima, původně celokůže, rádio CR-905 s komplet reproduktory bez CD měniče.
Cesta zpátky byla trochu nebezpečná, kolem 120km/h není motor vůbec slyšet, auto se sotva zhoupne když pluje krajinou a v prakticky neosezené sedačce by člověk strašně snadno usnul.
Co je třeba udělat:
-vyřešit tikání od spojky či co to je
-propájet kabeláž teploměru-neukazuje
-pakny ručky-výměna, mají dost
-ošetřit podvozek a dutiny před provozem v české zimě
-vyměnit silentbloky
-nové hadičky k řízení bohatosti podle boostu a asi celý mechanismus vyčistit, stejně tak EGR (a zaslepit) čisté to je a práci už někdo udělal za mne, akorát elegantně na místě kde jsem to nečekal
-prohlédnout a vyčistit vývěvu
-promazat mechanismy centrálu, levé zadní dveře jdou trochu ztuha a občas nezamknou
-umravnit hadice od topení aby podle teploty nešťouchaly do páky plynu a neposouvaly volnoběh
-zavařit a ošetřit dvě dírky v původním výfuku nový výfuk... nemělo to smysl
-nové lampy, asi úplně všechny elektrické ovládání sklonu předních světel by se fakt šiklo
-lišty kolem oken
-srovnat stropnici pokud to půjde, zřejmě je prohnutá teplem
-madlo do podlahy kufru asi nepůjde, překáží opěrák sklopených sedadel
-srovnat důlek v PP dveřích
-ověřit že kohout topení opravdu dovírá, případně opravit dovírá, jen dokážu jezdit známé trasy tak, že motor chladič skoro nepotřebuje-natož aby topil
-vyleštit, navoskovat ještě tak použít slušný materiál a naučit se to...
-sehnat pěkné alu na léto

Fotky doplním nebo vyměním, zatím jen první cvaky pro představu z neumytého auta, jak jsem sérií pekelných bouřek dojel přes Německo: