Proč něco takovýho na auto vůbec dávat? No, když ho snížíme, nebo zvýšíme, tak s ohledem na konstrukci nápravy se dotyčná posune doleva nebo doprava. Toto štelovátko pomůže jí srovnat doprostředka.
Proč to rovnat, když se s tim dá jezdit i mimo střed? No, na to už je horší odpovědět. Něčímu oku vadí ta nestejná mezera mezi blatníkem a kolem, někdo tam chce dát větší kola a to pak může drhnout na jedné nebo druhé straně a někdo je schopen poznat ten rozdíl na ochotě auta jít do zatáček. Mě to nelahodí oku a kola bych chtěl nacpat přesně, aby byla co nejvíc u blatníku.
Takže jsem si to trochu promyslel, jak to udělat z domácích zdrojů a co nejlevněji. Sice se nechá koupit, ale myslim, že by to mohlo vyjít výrazně levněji a navíc při štelování, by se to nemuselo sundavat a šlo by to štelovat už nasazený na autě.
Původní panhardka se řízne, na každou stranu se dá návarek s M16 závitem(tuto říznutý napůl), jeden levej, druhej pravej a mezi to se práskne štělovací šroub s kontramatkama (tuten). Celkový náklady na kus odhaduju 100Kč za návarky, 100Kč za štelovací šroub, 10Kč za kontramatky a pak už podle toho, co si řekne svářeč (sám mu to jen naboduju), pískovač a barva, zda bude komaxit, nebo štětec, nebo pozink. Sečtu-li to a odhadnu plus mínus autobus, tak do litru za kus s tím, že dodáte kus k úpravě. Silentbloky si tam pak dejte jaký uznáte za vhodný. Buď origo, nebo od Kučery a ten umí i PE superpro za litr, který beru pro sebe (skandix 1048042 (superpro číslo SPF0522K)). Případně dle dohody mohu jak vylisovat, tak koupit a nalisovat žádaný kusy.
Co z toho budu mít já? Já z toho budu mít nižší náklady na kus u poštovnýho, až budu díly objednávat, levnější svařování, povrchová úprava a zaplacený palivo a nějakej čas na poletování mezi řemeslníkama (řeknu si o kilo na kus plus zaokrouhlení nahoru na stovky). Po řemeslníkách nebudu chtít účtenky, takže nečekejte vyúčtování s dokladama.
Použitý materiál je napínací matice DIN 1478 a nastavovací šroub na řízení z nějakýho opla (dával se i na saaba a má ho v nabídce Kučera

Byl by zájem? Když už se s tim budu trochu prát, tak je skoro fuk, zda dělám jen jeden nebo 5ks.
Levnější varianta pro samodomo je použití zbytku z vymlácenýho čepu řízení a kousek tyčky řízení a zavaří se to do opačných konců jako to je v odkazu hore za horentní sumu, a to ještě bez pošty a DPH.

Jen pro jistotu uvádím, že jsem to nevymyslel. Toto řešení se používalo ještě když jsem byl pouze jiskra v otcově oku, ale tak nějak sem si řekl, že pacientů je nás tu dost, tak proč to nezrealizovat v našich podmínkách.