Auto bude buď z teplých krajin, kde se nesolí, nebo ze zmrzlých krajin, kde se nesolí a It nebo Niz to nebude.
Pokud uvažuju dál o naftě, počítám s tím že si všechno budu dělat vlastníma rukama, tak mi běžné provozní náklady při předpokládaném nájezdu 12-15k ročně vycházejí
-POV prakticky stejné
-pneu taky, na 850 se dají přijatelné (Nokian W+ apod.) koupit o 800,-/sada levnější, slušné pneu vychází v základních rozměrech stejně mezi 1800-2300,-/ks
-rozvody vč. pumpy se liší v prvních stovkách nejvýš
-olej a filtry o první stovky na rok dražší u 940
-spojka o 1/3-1/2 dražší na 940, ovšem pokud jsem dobře zachytil, obložení je mnohem snazší na přenýtování a pak s ložiskem a přítlačným kotoučem je to srovnatelné s 850 (nebo mi něco uniklo?)
-podvozek o něco levnější u 940
Celý rozdíl předvídatelných nákladů tak dělá prakticky spotřeba, 6,5-6,75 vs. 8-8,5 litru, resp. kolem 5-6k na rok kde bude 940 dražší (ještě tam lítá 3k na počítačový interface pro 2,5TDI, ale to se rozpočítá).
Takže zase otázka, na kterou se bez praktické zkušenosti odpovědět nedá-na kterém autě a motoru jsou snáz řešitelné (popř. levnější) ty nepříjemnosti "najednou se něco potento", s ohledem na to co to může být a jak je to ze zkušenosti pravděpodobné?
U 2,5TDI mně napadá klasika se vstřikováním a náklady 10-15k; spousta věcí se dá najít na vrakáči
U D24TIC mně nic moc nenapadá; secondhand ND skoro nejsou
(btw když jsem viděl na různých fórech jak D24TIC upravují, nebo jaké trápení snese než začne fakt zlobit/vzdá to, tak mi jako taková citlivka nepřijde

)
Nechci aby mi to tu někdo rozlouskl, spíš takové to "na autě/motoru XY se co jsem viděl nejvíc se*e to a to, řeší se to blbě/dobře/jedině origo/můžeš si za pár šupů zrepasovat pár kusů do foroty z vrakáče" když vezmu krajní meze.
Pokud by na D24 měla odejít hlava, tak je to celkem v pekle-to je pravda.