Co se da osadit bezne dostupnyma LED nahradama (LED s fabrickym konektorem) je u 960 2x T10 v prostoru pro nohy, v exterieru pak jeste 2x T10 pro SPZ a 2x T10 jako predni parkovacky, kde to funguje perfektne. U 760 je to pak 2x BA15s pro parkovacky a 2x BA9s pro SPZ, prostor pro nohy osvetlen neni. U obou aut je ale oriskem stropni svitidlo, kde bezne nahrady funguji spatne - nevyhovuji prostorove a jejich vsesmerovost je naopak ke skode, protoze vetsina svetla jde mimo. Po experimentovani se vsim moznym se ukazalo, ze vlastni konstrukce bude jedina vyhovujici.
Kdyz jsem ve svym aute upravil stropni svetlo poprve, a pak si po nejaky dobe pouzivani sedl do auta s puvodni zarovkovou konfiguraci, nejprve jsem se zcela vazne domnival ze je vypnuty - a to tam neni zrovna malej vykon (2x 5W + 1x 10W). Ale co je to platny kdyz 90% vykonu jde na ohrev strechy a paleni tistaku. Takze dalsi krok byl jasnej - opet konverze na LEDky.
V posledni dobe mam (diky kolegovi v praci

Pri provozu na plny vykon (3.2V/300mA) sice sviti jak blazen, ale chce je to uz chladit. Ja je provozuju na cca 1/3 vykonu (~100mA/vetev) cehoz vysledkem je, ze to sviti tak akorat, je to jen vlazny a zivotnost je skoro nekonecna. Diody jsou vzdy zapojeny seriove po trech se seriovym odporem, ktery je u modulu ridice a spolujezdce 27ohm (lehce vyssi vykon), u modulu zadnich sedacek 4x 39ohm (lehce nizsi vykon). V zarovkove konfiguraci je prikon cca 22W, v LEDkove cca 8W, naproti tomu svetelny tok je cca 200lm u zarovkove varianty (10lm/W) a 800lm u LEDkove (100lm/W).
Co se tyce upravy stropniho svitidla, spociva v odstraneni patic pro 5W zarovky a naletovani vodicu, dale osazeni velkeho tistaku (zde se da velmi sikovne vyuzit puvodniho drzaku 10W zarovky jako mechanicka opora i jako napajeni) a malych tistaku - ja je chytnul na par mistech vterinakem a po zatuhnuti jsem prostor mezi tistakem a telem svitidla vylil epoxidem.
Prvni dojmy - funguje to stejne skvele jako u toho minulyho

Pred cim bych jeste rad varoval jsou LEDky ve variante "studena bila", je to barva mimoradne neutulna, ktera sice vytvari velmi dobry kontrast, ale absolutne odstranuje jakoukoliv "pohodu" na palube. Ja je mel v aute ani ne tyden a sly zase pryc, nastesti jeste ve variante konektorovych T10.
Niz pridavam par fotek pro inspiraci:
Moduly s LED

Zkusebni osazeni do stropniho svetla

Odstranene patice 5W, moduly jiz s odpory, dratovani

Zhruba dokonceno

Epoxid, hotovo

Pohled z druhe strany, zakrytovano

Zkouska na 5% vykonu (30mA)

Zkouska na 100% vykonu (600mA)

Namontovano, prostor vepredu

Prostor vzadu