Dejme tomu že ze sebe udělám vola, už bylo šero, mlha a smog. Nicméně, sundal jsem plechový kryt nad turbem, okoukávám ho a vidím co nechci, turbo na s40 1.9T4 je chlazené vodou?
Zkráceně nám na T4 vodou chlazené turbo?
Dík za nápady, zítra jedu do servisu ať vím
_________________ LivEEvil Volvo S80, 2007, B8444S Bi BlueMachine Volvo V70, 1999, D5252T Man BlueEmotion Volvo S40, 1998, B4194T4 Girl / ex
Hypoteční poradenství, investice 605776390
Nabízím 3D tisk (DMLS) na strojich EOS M290
Když se nelíbí chlazení turba vodou, čím by se líbilo?
Myslím že zbývá už jen olej a vzduch. Ta turba co jsou chlazena olejem odcházejí jedna radost a vzduchem se asi neuchladí, o žádném takovém jsem neslyšel(když nepočítám letadla)...
_________________ Je:
nic, právě hledám
Bylo:
V50,2.4i,125kW,B5244S4, Summum, bledě modrá (umrlec), prodán na součástky
V50,1.8i,92kW,B4184S11, Momentum, 12/2006, silver blue, LPG (Lovato EF OBD) - 9.8.2014 RIP
Jsem neautař, nikdy jsem to neviděl na živo. Bylo mi vysvětlováno že chlazeno je buď olejem, nebo vodou. Že by bylo turbo se dvěma chladícími okruhy pro olej i vodu najednou je asi možné, jen jsem o tom neslyšel. Nechám se poučit.
Raději ještě doklepnu zbytek teoretických znalostí jak mi uvízly:
- Olejem chlazené turbo je prý jednodužší a levnější vyrobit a dát na motor. Nevýhodou má být nižší životnost díky faktu že chladící médium=motorový olej není přítomen stále, ale jen za chodu motoru a jeho parametry coby chladícího média jsou pro tak citlivé zařízení jakým je turbo moc proměnlivé. Při startu jede vlastně na sucho (hlavně v zimě) a než se olej zahřeje=zlepší se mu viskozita a začne správně mazat. To znamená zvýšené opotřebení. Dále mají turba trpět nedostatečným dochlazováním po jízdě. Tento problém by měl údajně být horší u olejových, protože když motor nejede, tak nechladíme a nemažeme, olej steče zpět do vany a zbytečky se v do ruda rozpáleném turbu přepalují. Samozřejmě tím víc, čím je olej starší, opotřebovanější a naředěn naftou tím hůře.
- Vodou chlazená turba by měla být prakticky pořád plna chladiva=vody a tak by nemělo téměř docházet k tomu že poběží nechlazeno. Jak se maže netuším. Nebo jestli to oboje obstarává voda... Toto chladivo je výrazně stabilnější (nemění se tak hodně viskozita) a myslím že jsem četl i o lepších teplovodivých vlastnostech vody. Dále také se v něm snad nemá moc co připékat, nemá tak proměnlivé parametry a kvalitu jako motorový olej v různých provozních režimech a stáří. Také to dochlazování po jízdě by neměl být tak velký problém, když je chladící okruh navržen tak, že bude chladivo cirkulovat i bez vnější hnací síly vodní pumpy(samotížně), nebo když vodní pumpa samočinně poběží než teplota turba poklesne, jak se děje třeba u ventilátrů chladičů. S nějakým přispěním samotížné cirkulace v chladících okruzích se asi běžně počítá i nyní, jinak by to nucené dochlazování chladičů ventilátory výrobci nepoužívali(nemělo by smysl a jen by vybíjelo baterii). Ta totiž funguje jen při rozdílu teplot v chladícím okruhu, kdy teplejší kapalina "chce z horka pryč" a tím natahuje na své místo chladnější kapalinu. Už jsem zapoměl jak se tento fyzikální jev nazývá.
A z toho plyne můj údiv nad nelibostí Davidiana z toho že se turbo chladí vodou. Jestli jsou tyto mé znalosti správně, tak by se člověk s turbem chlazeným vodou spíše měl radovat, že má v autě spolehlivější komponent než spousta ostatních.
_________________ Je:
nic, právě hledám
Bylo:
V50,2.4i,125kW,B5244S4, Summum, bledě modrá (umrlec), prodán na součástky
V50,1.8i,92kW,B4184S11, Momentum, 12/2006, silver blue, LPG (Lovato EF OBD) - 9.8.2014 RIP