Ohledně spotřeby turbodieselu bych se přikláněl k hodnotě, kterou napsal Ondra, má zkušenosti i s D24 bez turba a něco s 245 i 940 už najel.
Já můžu posloužit údaji o spotřebě D24 (82HP), se kterou jsem najezdil cca 104 000 km za posledních 4,5 roku.
Spotřeba se pohybuje od cca 6,5L/100 km v létě (obsazení 1 osoba, 20 kg nákladu a okresky do 100 km/h), přes 6,9L/100 km (obsazení stejné, dálnice cca 110 km/hú, 7,5L/100 km (obsazení stejné, dálníce do cca 140 km/h tacho) až do 8,0L/100 km (krátké okresky a krátké trasy město v zimě). Přes 8L se mi nepodařilo dostat, možná jednou na 8,2l/100 km a to jsem jezdil 2 km tam a 2 km zpět v zimě se studeným motorem. Mám klasický D24 bez turba s 60 kW (82 HP), prý s benzinovým diferenciálem (mělo by to jít míň do tahu a víc do rychla..)
V případě 740 s dieselem 2,4 bez turba je nutné smířit se s tím, že to prostě nejede a nikdy nepojede (i když vše je třeba brát v kontextu své doby..

..ne nadarmo se kdysi jednalo o jeden z nejvýkonnějších dieselových motorů pro osobní automobily (ve verzi pro VOLVO vyšší výkon jako Mercedes-Benz 300D v roce 1978 (82 HP oproti 80 HP), ale i verze VW se svými 75 HP byla výkonnější než Mercedes-Benz 240D se svými 65,5 HP...

, ale dává to člověku takový zvláštní klid..kde nic není, ani smrt nebere:):)...jediné pásmo, kde se dá říci, že se po přidání plynu něco trochu děje, je cca od 100 km/h do 140 km/h (tacho), ale je to velmi velmi zvolna...něco jako Cadillac DeVille ve verzi prodloužené limuzíny s motorem 4,1L (125 HP)..a přesně tak se s tímto Vozem a motorem musí jezdit, jako s amerikou ze "starých dobrých časů" a velkoryse přehlížet spěch těch podivných kulatých věcí vyrobených z plastu..pro jízdu s dieselem bez turba musí mít člověk porozumění a klid, pak se odmění relativně nízkou spotřebou pohodovou jízdou.. Vytáčení do cca 4000 ot/min k ničemu nevede...4000 ot/min točí při 140 km/h tacho, při 3600 ot/min jede 130 km/h tacho. Dá se jet i cca 155 - 160 tacho, ale k ničemu to není..jen hluk a žádná pohoda..ideální rychlost pro diskuzi v interiéru, otáčky motoru a pohodu je cca 110 km/h kdy motor točí cca 2000-2200 ot/min...je třeba pamatovat na chlazení šestého válce (přece jen je to Vůz plný tradic - řadový šestiválec, zadní náhon a nejlepší design na světě..

Rychlosti, které uvádím jsou s předepsanými pneu 175 R14/70, s jinými se mohou o něco málo lišit.
Podle mých velmi krátkých zkušeností s D24 s Overdrive (Kubova 760 a Ondrova 940) má motor mnohem výraznější projev a je pro běžné svižné ježdění vhodnější, samozřejmě s o něco vyšší spotřebou.
V případě koupě 940 a zejména 740 diesel a TD je třeba pamatovat na to, že se nejedná o nejmladší Vozy, že koroze je zkrátka nezastavitelná (740 bez vážné koroze je téměř nesplnitelný sen, pohybující se v případě opravdu pěkných kusů v cenách i kolem 4 000 EUR, i když neříkám,že se nemůže objevit zachovalá za pár korun, ale to bývá poměrně vyjímkou..bohužel..).
Navíc k motoru je třeba se nějak chovat a většinou se nikdo, kromě fandů, moc pěkně k motoru nechová..i když v TopGearu, proslulém demolováním Vozů z 80.let kdysi bez problémů nastartovali 760 TD s nádrží čistého fritovacího oleje, je třeba motoru dopřávat kvalitní palivo a pravidelné výměny oleje po 7 500 km. Stejně tak je třeba dopřát motoru důkladný servis.. je třeba pamatovat na to, že se jednalo o Vozy, které se cenou rovnaly S80...
Pokud jsi schopen a ochoten dodržovat výše uvedené, což obnáší nemalé finanční náklady,tak se Ti 740 i 940 odmění za Tvou péči neopakovatelným jízdním projevem a něčím, co se dá popsat jen jako kouzlo Vozu, který v dnešní době dopřává svým majitelům neopakovatelný pocit vyjímečnosti, jedinečnosti, užitné hodnoty (mimo 475L kufru se dá třeba ve dvou sednout na zadní kufr sedanu, opřít se o zadní okno, to vše bez poškození čehokoliv.., a vychutnávat si pocit, že jsem majitelem něčeho, co je jedinečné a neopakovatelné..podobné pocity zažívají jen majitelé například Rolls-Royce Silver Spirit, Cadillacu DeVille do roku 1976 či Lincolnu Town Car do roku 1979, ale navíc 740 a 940 umožní vychutnání tohoto pocitu i se spotřebou, která umožňuje využívat tento vůz pro denní provoz i s nájezdem, který by dnešním vozítkm zlomil vaz (nebo ojnici..
Takže hodně zdaru a držím palce.