850 TDi automat - "diskotéka" na palubce - kontrolky, závady

První generace velkých předokolek
  • Autor
  • Zpráva
bitovod
Vůz: Volvo V70 D5 AT, 2002/2003

850 TDi automat - "diskotéka" na palubce - kontrolky, závady

Příspěvek od bitovod »

Zdravím,

pořídíl jsem si 850TDi s automatem, r.v. 1996, najeto 400k+. Stav vizuálně hodně slušný, motor jde pravidelně, automat řadí plynule. Objevujou se mi tam ale podivně svítící kontrolky, kterým nerozumím, už mi to tam dělá velmi pomalou diskotéku :)

1) Svítí kontrolka Service, dle původního majitele proto, že měnil olej, ale nezresetoval počítadlo, kontrolka po dvou minutách zhasne. OK, neřeším, předpokládám, že je tomu skutečně tak.

2) Svítí a jen občas zhasíná dvojice ABC + TRACS. Když nesvítí, je brzdový pedál výrazně tvrdší, když svítí, brzdy chodí hlouběji a gumověji. Podle původního majtele byly repasované přední brzdiče pus bižuterie kolem. Když vymetu nějakou díru předním kolem, je tam slyšet jakoby zazvonění nebo zachrastění kusu plechu. Kontrolky zhasínají i rozsvěcí se samovolně za jízdy, i bez toho, že bych někdy zavadil o brzdový pedál. Jednou se stalo, že kontrolky svítily a brzdy bez předchozího varování z ničeho nic ztvrdla, jako kdyby vysadil posilovač. Poměrně nepříjemný stav. Všiml jsem si, že koberec pod řidičem, resp. brzdovým pedálem, je zavlhlý pravděpodobně brzdovkou, tipuju to na únik z hlavního brzdového válce, může to mít souvislost? Nezdá se mi ale, že by auto žralo kapaliny, dost možná je koberec promáčený po nějaké minulé závadě.

3) Několikrát se mi rozsvítila kontrolka s namalovanou lambdou (takové to oranžovozelené), lambda je u dieselu samozřejně konina. Objevilo se to poprvé pár kilometrů po tankování u jedné konkrétní pumpy, dnes se to (po tankování u téže pumpy) objevilo znovu. Původní majitel nějak odpojoval EGR ventil, já objevil jen nepřipojenou a zaslepenou hadici k EGR, zkusil jsem jí tam zarazit zpátky, ale beze změny. Minule tato kontrolka zhasla sama a netuším proč - v nádrži byla stále stejná nafta. Co je špatně a na co se mám připravit?

4) Auto má nefunkční klimu, po přepnutí do ON necítím žádnou změnu v chodu motoru, což by asi mělo být znát, nestane se lautr vůbec nic. Zato se mi ale občas rozblikají kontrolky klimy a recirkulace. Mimo to původní majitel prý měníl větrák u topení, ale auto sice hučí, když jede větrák naplno, ale proud vzduchu z topení není nijak silný (u předchozího auta jsem byl zvyklý na to, že větrák naplno listoval volně položenou mapou, to tady opravdu nehrozí), je to normální?

5) No a jako perlička na závěr - nechodí ručka, prakticky vůbec. Sice jí zatáhnu a při zatahování cítím normální odpor, ale na autu se to nijak neprojeví, na neutrál je ochotné se rozjet i na velmi mírném kopci (s motorem i bez motoru, aby nedošlo k mýlce, jak funguje automat vím, není to můj první). Kam se podívat, na co si dát bacha, kudy do toho?

Nebojím se o auto umazat, jen nemám ještě ten správný vercjak, přece jen torxy různých velikostí nepatří do normální výbavy.

Jinak auto mi dělá radost, jezdí příjemně, pohodlně, splňuje, co jsem od něj čekal. Byla by příjemná nižší spotřeba ve městě, venku jezdím za cca 6.5, v Praze při poskakování v kolonách (denně přejíždím trasu Horní Počernice - Dejvice, takže si těch kolon docela užřívám) už to tak hezké není, na PC mám průměr 7.7, reálně je to tak o litr víc.

Díky za každou dobrou radu - zatím musím být chvíli samozásobitel, nečekané výdaje odčerpaly rezervu na servis, takže návštěvu autorizáku nebo něčeho podobného budu muset tak o měsíc odložit.

Bit

wickey
Vůz: V70 D5 AWD, S60 D5, C70 T5 Cab, XC90 V8

850 TDi automat - "diskotéka" na palubce - kontrolky, zá

Příspěvek od wickey »

bitovod píše:Zdravím,

pořídíl jsem si 850TDi s automatem, r.v. 1996, najeto 400k+. Stav vizuálně hodně slušný, motor jde pravidelně, automat řadí plynule. Objevujou se mi tam ale podivně svítící kontrolky, kterým nerozumím, už mi to tam dělá velmi pomalou diskotéku :)

Svítí kontrolka Service, dle původního majitele proto, že měnil olej, ale nezresetoval počítadlo, kontrolka po dvou minutách zhasne. OK, neřeším, předpokládám, že je tomu skutečně tak. umazat v servisu pres diagnostiku, jinak to nejde

Svítí a jen občas zhasíná dvojice ABC + TRACS. Když nesvítí, je brzdový pedál výrazně tvrdší, když svítí, brzdy chodí hlouběji a gumověji. Podle původního majtele byly repasované přední brzdiče pus bižuterie kolem. Když vymetu nějakou díru předním kolem, je tam slyšet jakoby zazvonění nebo zachrastění kusu plechu. Kontrolky zhasínají i rozsvěcí se samovolně za jízdy, i bez toho, že bych někdy zavadil o brzdový pedál. Jednou se stalo, že kontrolky svítily a brzdy bez předchozího varování z ničeho nic ztvrdla, jako kdyby vysadil posilovač. Poměrně nepříjemný stav. Všiml jsem si, že koberec pod řidičem, resp. brzdovým pedálem, je zavlhlý pravděpodobně brzdovkou, tipuju to na únik z hlavního brzdového válce, může to mít souvislost? Nezdá se mi ale, že by auto žralo kapaliny, dost možná je koberec promáčený po nějaké minulé závadě. vyndat RJ abs a nechat prepajet kontakty - zvladnes to i sam doma, ale je to slozitejsi a pokud jsi doted nic nepajel, tak to nech odbornikum

Několikrát se mi rozsvítila kontrolka s namalovanou lambdou (takové to oranžovozelené), lambda je u dieselu samozřejně konina. Objevilo se to poprvé pár kilometrů po tankování u jedné konkrétní pumpy, dnes se to (po tankování u téže pumpy) objevilo znovu. Původní majitel nějak odpojoval EGR ventil, já objevil jen nepřipojenou a zaslepenou hadici k EGR, zkusil jsem jí tam zarazit zpátky, ale beze změny. Minule tato kontrolka zhasla sama a netuším proč - v nádrži byla stále stejná nafta. Co je špatně a na co se mám připravit? elektronika motoru - muze souviset s kvalitou paliva, ktere jsi nabral - pokud zhasne, tak je to ok.

Auto má nefunkční klimu, po přepnutí do ON necítím žádnou změnu v chodu motoru, což by asi mělo být znát, nestane se lautr vůbec nic. Zato se mi ale občas rozblikají kontrolky klimy a recirkulace. Mimo to původní majitel prý měníl větrák u topení, ale auto sice hučí, když jede větrák naplno, ale proud vzduchu z topení není nijak silný (u předchozího auta jsem byl zvyklý na to, že větrák naplno listoval volně položenou mapou, to tady opravdu nehrozí), je to normální? blikajici kontrolky hlasi zavadu klimy - nema chladivo, vadny kompresor, vule na spojce nebo cojavimco

No a jako perlička na závěr - nechodí ručka, prakticky vůbec. Sice jí zatáhnu a při zatahování cítím normální odpor, ale na autu se to nijak neprojeví, na neutrál je ochotné se rozjet i na velmi mírném kopci (s motorem i bez motoru, aby nedošlo k mýlce, jak funguje automat vím, není to můj první). Kam se podívat, na co si dát bacha, kudy do toho? narezle lanovody, opadane oblozeni, je toho vic

Nebojím se o auto umazat, jen nemám ještě ten správný vercjak, přece jen torxy různých velikostí nepatří do normální výbavy.

Jinak auto mi dělá radost, jezdí příjemně, pohodlně, splňuje, co jsem od něj čekal. Byla by příjemná nižší spotřeba ve městě, venku jezdím za cca 6.5, v Praze při poskakování v kolonách (denně přejíždím trasu Horní Počernice - Dejvice, takže si těch kolon docela užřívám) už to tak hezké není, na PC mám průměr 7.7, reálně je to tak o litr víc.

Díky za každou dobrou radu - zatím musím být chvíli samozásobitel, nečekané výdaje odčerpaly rezervu na servis, takže návštěvu autorizáku nebo něčeho podobného budu muset tak o měsíc odložit.

Bit
'01 C70 T5 cabrio - B5234T3, M56LK 176 kW #601 - signal red /// '06 V70 D5 AWD - D5244T4, M66 AWD 136 kW #459 - dawn blue pearl /// '06 S60 D5 - D5244T4, M66 136 kW #459 - dawn blue pearl
'08 XC90 V8 AWD Sport - B8444S, AWTF-80 SC 232 kW #612 - passion red /// '03 S60 T5 - B5234T3, AW55-50SN 184 kW #449 - mistral green metallic

ex: '84 760 GLE TD; '90 940 GLE; '96 850 2.5 20V; '91 440 1.8 K; '98 V70 R AWD; '97 850 R; '00 V70 R AWD, '87 740 GL, '97 850 GLE, '04 S60 R AWD, '98 V70 XC AWD Cross Country, '99 V70 XC AWD Cross Country, '99 S70 2.5 20V, '00 V70 XC AWD Cross Country, '04 XC90 2,5T AWD

bitovod

Příspěvek od bitovod »

ad 1) dobře, časem to nechám smáznout, zatím si pamatuju interval. Nejspíš to nechám dojet do výměny oleje a pak to zruším při jednom.

ad 2) o ŘJ ABS jsem toho už docela dost přečetl, jen sehnat správný torx... Elektronikou, servisem a v poslední době i výrobou se živím, s mikropájkouv ruce pomalu i usínám, takže tam by neměl být problém, jestli tedy předpokládáš, že je to ten rozlámaný plošňák ŘJ.

ad 3) zkusím to vypozorovat, tankováno u Benziny, tankuju tam už pár let, pravda, v minulosti s autem, které sežralo bez problémů cokoli od řepkového oleje přes petrolej po kerosin (Land Rover Discovery, klasický komůrkový diesel), zkusím párkrát natankovat jinde. Bál jsem se takových špeků jako je váha vzduchu atd., to už bych doma dohromady asi nedal. EDIT: Když se mi rozsvítí ta kontrolka "lambdy", mám dojem, že auto netáhne a zvýší se kouřivost (při silnějším přidání plynu, ne že by to kouřilo za normální jízd nějak výrazně). Ale to může být obojí subjektivní, protože v tu chvíli hledám na chodu motoru nějakou nedobrotu.

ad 4) tu ručku tedy fakt asi nezbyde než rozhodit, mám se připravit na nějaký zádrhel? Zarezlé lanovody snad nebudou zase takový problém.

ad 5) u klimy je mi podezřelé, že po ručním vypnutí nebo zapnutí necítím, že by motor dostal nějakou zátěž navíc, přece jen ten kompresor by měl pár kW sežrat a minimálně u volnoběhu byc čekal slšitelné zakolísání a ztvrdnutí chodu motoru.

Každopádně díky, o víkendu si asi budu hrát :)

yoby
Moderátor
Participant x 1

Příspěvek od yoby »

Koupit sadu torxů pro občasné povolení něčeho je záležitost pár desetikorun v každém hobby marketu :)

bitovod

Příspěvek od bitovod »

yoby píše:Koupit sadu torxů pro občasné povolení něčeho je záležitost pár desetikorun v každém hobby marketu :)
Ale to jistě ano, kromě toho na tu ŘJ ABS, ten jsem opravdu nikde nepotkal, hlavně netuším, jaké by měl mít označení. Když mám torx v ruce, vidím ža má bejt "takhle velkej", ale zkus to takhle napsat do googlu :)

doktor
Vůz: SAAB 9-5 AERO 04, V70II R 04, C70 T5 98

Příspěvek od doktor »

bitovod píše:
yoby píše:Koupit sadu torxů pro občasné povolení něčeho je záležitost pár desetikorun v každém hobby marketu :)
Ale to jistě ano, kromě toho na tu ŘJ ABS, ten jsem opravdu nikde nepotkal, hlavně netuším, jaké by měl mít označení. Když mám torx v ruce, vidím ža má bejt "takhle velkej", ale zkus to takhle napsat do googlu :)
na ty šrouby jde torx ořech, číslo z paměti nevím, doma se podívám.

ad klima: nastartuj auto, zapni klimu, otevři kapotu a vypozoruj, jestli vůbec spíná kompresor
Může se jednat o vadnou spojku nebo relé - častá vada. Pak , když je prázdná klima tak taky nemusí spínat, většinou díra v trubce, těsnění či sušiči klimatizace.

wickey
Vůz: V70 D5 AWD, S60 D5, C70 T5 Cab, XC90 V8

Příspěvek od wickey »

ad 1) dobře, časem to nechám smáznout, zatím si pamatuju interval. Nejspíš to nechám dojet do výměny oleje a pak to zruším při jednom.

jj, je to ciste vec kosmeticka = otravujici, ale bacha, netreba zapomenout, ze za tim se skryva ta vymena, ktera mohla byt udelana a nemusela.. preventivne bych olej stejne vymenil. pres diagnostiku se da take nasledne nastavit interval rozsviceni (km, motohodiny atd)

ad 2) o ŘJ ABS jsem toho už docela dost přečetl, jen sehnat správný torx... Elektronikou, servisem a v poslední době i výrobou se živím, s mikropájkouv ruce pomalu i usínám, takže tam by neměl být problém, jestli tedy předpokládáš, že je to ten rozlámaný plošňák ŘJ.

vyndava se blbe, torxy jsou zespoda. pak ji musis rozriznout (neda se otevrit), propajet vetsinou staci piny na hlavnim konektoru a pak dobre zasilikonovat

ad 3) zkusím to vypozorovat, tankováno u Benziny, tankuju tam už pár let, pravda, v minulosti s autem, které sežralo bez problémů cokoli od řepkového oleje přes petrolej po kerosin (Land Rover Discovery, klasický komůrkový diesel), zkusím párkrát natankovat jinde. Bál jsem se takových špeků jako je váha vzduchu atd., to už bych doma dohromady asi nedal. EDIT: Když se mi rozsvítí ta kontrolka "lambdy", mám dojem, že auto netáhne a zvýší se kouřivost (při silnějším přidání plynu, ne že by to kouřilo za normální jízd nějak výrazně). Ale to může být obojí subjektivní, protože v tu chvíli hledám na chodu motoru nějakou nedobrotu.

muze to hlasit taky vahu vzduchu, vstrikovace a cojavimco - proste vse kolem elektroniky. jakmile ale poznas, ze auto pada do nouzaku, problem bude mozna i vetsi nez jen spatne palivo.

ad 4) tu ručku tedy fakt asi nezbyde než rozhodit, mám se připravit na nějaký zádrhel? Zarezlé lanovody snad nebudou zase takový problém.

rucka se nastavuje sroubem u madla, muzes mit taky rozpadle pakny uvnitr bubnu vzadu (850 ma kotouc, ktery ma uvnitr maly buben na rucku) - tezko rict - zvednout, podivat se, rozhodit / rozchodit

ad 5) u klimy je mi podezřelé, že po ručním vypnutí nebo zapnutí necítím, že by motor dostal nějakou zátěž navíc, přece jen ten kompresor by měl pár kW sežrat a minimálně u volnoběhu byc čekal slšitelné zakolísání a ztvrdnutí chodu motoru.

videl bych to na vuli na spojce

Každopádně díky, o víkendu si asi budu hrát :)

kup si haynes opravni manual - pomuze. nebo se da na 850 taky stahnout z torrentu v pdf.
'01 C70 T5 cabrio - B5234T3, M56LK 176 kW #601 - signal red /// '06 V70 D5 AWD - D5244T4, M66 AWD 136 kW #459 - dawn blue pearl /// '06 S60 D5 - D5244T4, M66 136 kW #459 - dawn blue pearl
'08 XC90 V8 AWD Sport - B8444S, AWTF-80 SC 232 kW #612 - passion red /// '03 S60 T5 - B5234T3, AW55-50SN 184 kW #449 - mistral green metallic

ex: '84 760 GLE TD; '90 940 GLE; '96 850 2.5 20V; '91 440 1.8 K; '98 V70 R AWD; '97 850 R; '00 V70 R AWD, '87 740 GL, '97 850 GLE, '04 S60 R AWD, '98 V70 XC AWD Cross Country, '99 V70 XC AWD Cross Country, '99 S70 2.5 20V, '00 V70 XC AWD Cross Country, '04 XC90 2,5T AWD

bitovod

Příspěvek od bitovod »

wickey píše: ad 3) muze to hlasit taky vahu vzduchu, vstrikovace a cojavimco - proste vse kolem elektroniky. jakmile ale poznas, ze auto pada do nouzaku, problem bude mozna i vetsi nez jen spatne palivo.

rucka se nastavuje sroubem u madla, muzes mit taky rozpadle pakny uvnitr bubnu vzadu (850 ma kotouc, ktery ma uvnitr maly buben na rucku) - tezko rict - zvednout, podivat se, rozhodit / rozchodit

ad 5) u klimy je mi podezřelé ...
videl bych to na vuli na spojce

kup si haynes opravni manual - pomuze. nebo se da na 850 taky stahnout z torrentu v pdf.
Jinak je to 850 kupovaná odtud, tedy z Volvoklubu, ještě nedávno visela v inzerátech, už je bohužel smazaná. Majitel se tvářil, jakože tomu autu nějakou údržbu dopřával.

ad 2) ŘJ ABS a torx - někde jsem vylovil označení TORX E4, ale když vidím, jak je malý T4 (tedy "díra"), tak se mi to zdá dost malé, proti tomu, co jsem viděl na autě. Pokud by to bylo E4, tak pak už jen objednat, ale objednávat naslepo se mi moc nechce:
http://www.e-nastroje.cz/ZBOZI/1064320--TONA-EXPERT-Hlavice-nastrcna-1X4-TORX-E4,-551,-E4/
Můžete nkdo, prosím, ten rozměr potvrdit nebo vyvrátit?

ad 3) co se týká padání do nouzáku, to se projevuje jak? Vstřikovače byly prý měněny celkem nedávno.

ad 5) vůle na spojce - to se dá nějak seřídit, nebo je to na výměnu kompresoru nebo něčeho podobně nezanedbatelného?

Haynese už mám, asi si budu po večerech číst.

Johnny55
Vůz: S80 2.0 T 120 Kw

Příspěvek od Johnny55 »

Ta lambda co sa rozsvieti, znamena aj poruchu motora. Staci ze maz slabsi tlak na vstrekoch alebo hoci co co ma suvis s motorom. To by som si dal radsej pozriet na dianostike, lebo mozes riskovat ze ti klakne motor

Zpět na „850, S / V70 (-00), C70“