Tak se pročítám celým vláknem a pomohli jste mě! Mám zhruba představu o tom, co můžu čekat za opravy od dieselu a jakou spotřebu můžu čekat od benzínu.
Líbil se mě jeden z těch komentářů "...a nemusí se mě orosit čelo, když vidím kopec..."

Je pravda, že u D5 se nebudu muset dívat na to, jak moc jsem přišlápnul plyn, ale zase si neužiju ten styl jízdy u benzínu.
Asi jsem se teď naklonil spíš k D5, ale to je hlavně proto, že jsem našel auto, který by mně nejspíš vyhovovalo po všech stránkách - výkon, barva, výbava, cena... Palivo jsem téměř přestal řešit, protože jsem z téhle diskuse pochopil, že každé má svoje a finančně nebude mezi oběma extrémě velký rozdíl.
Takže můj favorit je S60 2.4 D5 SUMMUM, r.v. 2006. Zajedu se něj podívat a pokud neobjevím něco zásadního, tak jdu do toho
Jsem v autech amatér, nevyznám se a "neslyším" začínající problémy motoru, ale nikdo kolem mě taky není profík, takže budu muset dát na "pocit".
Měl by někdo nějaký tip, co bych mohl jako amatér sám poznat pohledem/poslechem? Nedělám si iluze o tom, že bych poznal dobře spravený auto postavený ze dvou, ale na něco bych se třeba zaměřit mohl
Díky za všchny rady, které jsem tady našel a i za ty, které ještě najdu!