Volvo S60R motorovy olej

Kulaté velké předokolky/AWD
  • Autor
  • Zpráva
vlcik

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od vlcik »

Zdravim Volvaci,

potrebujem doliat motorovy olej. Bohuzial som zistil, ze Castrol SLX R-Tec (ktory som tam dolieval doteraz, ale uz mi dosiel) sa uz nevyraba... Aka je najlepsia nahrada? Vsimol som si, ze Castrol robi nejaky Edge, ktory je tiez 0W-30. Rozhodujem sa teda medzi:

1) http://maziva.heureka.cz/castrol-edge-0w-30/specifikace/#section
2) http://maziva.heureka.cz/castrol-slx-professional-longtec-0w-30/specifikace/#section

Diky za kazdu info

GDPR_user

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od GDPR_user »

Mobil 1

Ing.Magor
Vůz: modrá V70R II 300koní

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Ing.Magor »

Já používám Mobil 1 5W50, doporučuje se právě mimo jiné pro turbo benzíny. Pokud jezdíš trochu svižněji/ostřeji, tak 0W30 pro tento motor neni zrovna ideální :wink:

vlcik

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od vlcik »

Dakujem za radu. Ked budem robit kompletnu vymenu, tak vymenim podla vasich odporucani. Ale ked mam v motore teraz 0W-30, tak by som asi nemal dolievat 5W-50... alebo to nevadi?

st_Andy
Vůz: V90 D5 AWD Inscription

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od st_Andy »

JJ, Mobil 1 5W50 (dopln si podla moznosti podpis a mesto, nech sa vie kade poletujes :wink: )

Ing.Magor
Vůz: modrá V70R II 300koní

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Ing.Magor »

vlcik píše:Dakujem za radu. Ked budem robit kompletnu vymenu, tak vymenim podla vasich odporucani. Ale ked mam v motore teraz 0W-30, tak by som asi nemal dolievat 5W-50... alebo to nevadi?
Lepší dolít 0W30 s minimálně co nejpodobnější specifikací, ikdyž taky jednou v nouzi jsem 5W50 dolil 0W30 :oops:

st_Andy
Vůz: V90 D5 AWD Inscription

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od st_Andy »

nevieme najazd, nevieme rocnik, z 5w sa na 0w vracat nedoporucuje, ale raz tych 5w pride tak nebo tak :)

vlcik

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od vlcik »

st_Andy píše:nevieme najazd, nevieme rocnik, z 5w sa na 0w vracat nedoporucuje, ale raz tych 5w pride tak nebo tak :)
Najazdenych ma 78 tisic, ostatne info som doplnil do podpisu... a jazdim hlavne na trase ZV-Praha a po Prahe :)

Kein
Vůz: Volvo S80 3.2

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Kein »

Mám T5 a jezdím na 5W50 Mobil 1 Rally Formula

Zde popisek:
http://www.olejspol.cz/zbozi/mobil-1-rally-formula-5-litru

Jinak o kvalitách Castrolu kolují zajímavé zvěsti (a to nejen na tomhle fóře), do auta bych si ho už jen proto nikdy nenalil.
Bylo: Volvo 850 2.0, T5, 155kw, 1995, B5204T

deanoli

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od deanoli »

upřesni typ neb v roce 200č se specifikace oleje lámala.
Každopádně přes různé komentáře zde na fóru, značku oleje neřeš soustřeď se výhradně na specifikaci - máš jí v chatré knížce.
Samozřejmě bych asi nekupoval olej v Tescu.

to st-andy: kdes to porboha vyčetl to s tém mísením 0W nebo 5W? Promiň, ale Je to samozřejmě blbost
:wink:

Jinak nejsem v žádném případě proti 5W50, jde o super olej pro starší ročníky ale není to univerzální olej pro všechny zejména novější auta.

GDPR_user

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od GDPR_user »

deanoli píše:upřesni typ neb v roce 200č se specifikace oleje lámala.
Každopádně přes různé komentáře zde na fóru, značku oleje neřeš soustřeď se výhradně na specifikaci - máš jí v chatré knížce.
Samozřejmě bych asi nekupoval olej v Tescu.

to st-andy: kdes to porboha vyčetl to s tém mísením 0W nebo 5W? Promiň, ale Je to samozřejmě blbost
:wink:

Jinak nejsem v žádném případě proti 5W50, jde o super olej pro starší ročníky ale není to univerzální olej pro všechny zejména novější auta.
Proč bys nekupoval olej v Tescu když na značce nezáleží????????Měl jsem tady další S80 2,5T 120000km jezdící na Castrol a fakt hnus.

deanoli

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od deanoli »

martinopel píše:Proč bys nekupoval olej v Tescu když na značce nezáleží????????Měl jsem tady další S80 2,5T 120000km jezdící na Castrol a fakt hnus.
na značce nezáleží ale v supermarketech většinou narazíš jen na noname oleje a těch bych se bál.
Aby bylo jasno značkou myslím Mobil, Castol, Shell, Total, Aral, Fuchs atd. atd.

Snad jsem to vysvětlil jasně.

Ohledně Castolu toho bylo napsáno hodně nemá cenu se dál vyjadřovat . Tebe stejně nepřesvědčím a oststní ať se rozhodnou dle zdravého rozumu ale hlavně chytré knížky a předepsané specifikace pro jejich autí.
V zásadě jsem zde nečetl jeden konkrétní důkaz proč by měl být jeden olej horší než druhý.
Btw. zrovna nedávno jsem řešil přepravu základového oleje kdy cargo bylo rozděleno mezi dva planty každý patřící samozřejmě jiné barevné společnosti. Poučné je také navštívit centrálu BASFu v Ludwigshafenu. Zajímavé komu všemmu dodávají aditiva do olejů. mj. Mobilu i Castrolu.... :D

Drak3n
Vůz: V70II D5 02

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Drak3n »

0w30 do Rka ?? to nieje risk ? trosku som studoval oleje a tie viskozne indexy hovoria o vlastnostiach oleja pri roznych teplotach . pri diesli , ktory sa moc nezahrieva este 0w30 postacuje , pokial sa tomu pravidelne nenaklada na dialnici , ale pri Rku ? tam by to chcelo nieco robene na vysoke teploty .ja by som ostal jedine pri Mobile , pretoze on ma na strankach aj podrobnejsie technicke parametre , zatial co o castrole som taketo info nikde nevedel najst .

vlcik

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od vlcik »

Dakujem vsetkym za rady, spravim to teda tak, ze teraz kupim a dolejem Castrol SLX Professional LongTec 0W-30, a pri najblizsej serviske sa poradim a vymenim komplet olej za Mobil 1 5W-50...

deanoli

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od deanoli »

Drak3n píše:0w30 do Rka ?? to nieje risk ? trosku som studoval oleje a tie viskozne indexy hovoria o vlastnostiach oleja pri roznych teplotach . pri diesli , ktory sa moc nezahrieva este 0w30 postacuje , pokial sa tomu pravidelne nenaklada na dialnici , ale pri Rku ? tam by to chcelo nieco robene na vysoke teploty .ja by som ostal jedine pri Mobile , pretoze on ma na strankach aj podrobnejsie technicke parametre , zatial co o castrole som taketo info nikde nevedel najst .
Se vším respektem k Tvému studiu olejů jen poznámka že pro S60R od roku výroby 2004 je výrobcem předepsán 0W30.
Možná, že jsi však kvalifikovanější a budou rádi když jim poradíš :wink:

Drak3n

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Drak3n »

v manuali je predpisany aj 0w30 a plno inych . za extremnych podmienok je len spomenute ,aby olej splnal normu A3 , nic viac .
[img]http://img851.imageshack.us/img851/3518/s60manual.png[/img]

Uploaded with ImageShack.us

LukyKolin

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od LukyKolin »

deanoli píše:
Drak3n píše:0w30 do Rka ?? to nieje risk ? trosku som studoval oleje a tie viskozne indexy hovoria o vlastnostiach oleja pri roznych teplotach . pri diesli , ktory sa moc nezahrieva este 0w30 postacuje , pokial sa tomu pravidelne nenaklada na dialnici , ale pri Rku ? tam by to chcelo nieco robene na vysoke teploty .ja by som ostal jedine pri Mobile , pretoze on ma na strankach aj podrobnejsie technicke parametre , zatial co o castrole som taketo info nikde nevedel najst .
Se vším respektem k Tvému studiu olejů jen poznámka že pro S60R od roku výroby 2004 je výrobcem předepsán 0W30.
Možná, že jsi však kvalifikovanější a budou rádi když jim poradíš :wink:
Deanoli, Prosím Tě, jak je to s tou specifikací API SM ? Po přečtení tohoto článku jsem si vyvodil závěr(možná mylný- proto se Tě ptám), že do motoru kde SM výrobce nepředepisuje, je použití oleje API SM spíše na škodu.....

Ortový
Vůz: S 60 D5244T 2,4l 05" black automat

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Ortový »

pridám aj ja svojou troškou do mlýna....
http://www.autoolej.sk/index.php?main_page=page_4
podla tohto článočku buď Amsoil alebo Mobil 1 , pravda príslušnej špecifikácie,nikto tu ešte nespomenul 0W40
http://www.autoolej.sk/motorove-oleje/mobil/mobil-1-new-life-0w-40-1l?cPath=

wickey
Vůz: V70 D5 AWD, S60 D5, C70 T5 Cab, XC90 V8

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od wickey »

ja jen tolik - spis vic budu respektovat nazor mechaniku a lidi, kteri motory rozebiraji a vidi jak vypada vysledek jezdeni s tim, nebo tim.

temhle budu verit i vic jak navodu z automobilky, ktera ma vztah s autem jen ve vyrobe a nasledne v zaruce a pak nazdar (a v poslednich letech je to cim dal, tim znatelnejsi). Cili rada automobilky pro auto s najezdem treba 250.000 km je pro me min relevantna, nez rada zkuseneho mechanika.

BTW, kdyby byly automobilky neomylne, nebylo by asi tolik svolavacich akci a taky tolik znamych bolistek napric modelovou radou..
'01 C70 T5 cabrio - B5234T3, M56LK 176 kW #601 - signal red /// '06 V70 D5 AWD - D5244T4, M66 AWD 136 kW #459 - dawn blue pearl /// '06 S60 D5 - D5244T4, M66 136 kW #459 - dawn blue pearl
'08 XC90 V8 AWD Sport - B8444S, AWTF-80 SC 232 kW #612 - passion red /// '03 S60 T5 - B5234T3, AW55-50SN 184 kW #449 - mistral green metallic

ex: '84 760 GLE TD; '90 940 GLE; '96 850 2.5 20V; '91 440 1.8 K; '98 V70 R AWD; '97 850 R; '00 V70 R AWD, '87 740 GL, '97 850 GLE, '04 S60 R AWD, '98 V70 XC AWD Cross Country, '99 V70 XC AWD Cross Country, '99 S70 2.5 20V, '00 V70 XC AWD Cross Country, '04 XC90 2,5T AWD

deanoli

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od deanoli »

Drak3n píše:v manuali je predpisany aj 0w30 a plno inych . za extremnych podmienok je len spomenute ,aby olej splnal normu A3 , nic viac .
[img]http://img851.imageshack.us/img851/3518/s60manual.png[/img]

Uploaded with ImageShack.us
doporučená je ACEA A1, a v modelovém roce 2007 už ACEA A3 ani není zmíněná a novější už jsou na ACEA A5.

deanoli

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od deanoli »

wickey píše:ja jen tolik - spis vic budu respektovat nazor mechaniku a lidi, kteri motory rozebiraji a vidi jak vypada vysledek jezdeni s tim, nebo tim.

temhle budu verit i vic jak navodu z automobilky, ktera ma vztah s autem jen ve vyrobe a nasledne v zaruce a pak nazdar (a v poslednich letech je to cim dal, tim znatelnejsi). Cili rada automobilky pro auto s najezdem treba 250.000 km je pro me min relevantna, nez rada zkuseneho mechanika.

BTW, kdyby byly automobilky neomylne, nebylo by asi tolik svolavacich akci a taky tolik znamych bolistek napric modelovou radou..
Wickey, problém je že auto které má najeto 250000 s největší pravděpodobností používalo správný olej, správné výměnné lhůty, slušné zacházení atd. Auto které je ve 250000 před smrtí nicméně olejem už nezachráníš, tam už můžeš lejt cokoliv.
Jinak nic proti mechanikům, mám mezi nimi spoustu známých ale bohužel věří podobným mýtům, které tady čtu. Jednoho jsem vzal i do ÚPM (a názor stejně nezměnil. :D )
Každopádně se tady lidi ptají jaký olej si mají dát do auta, kolikrát jde o nové ročníky, myslím tedy, že je nezodpovědné jim radit experimentovat, byť to sám třeba děláš.
Drtivá většina aut tady na foru jsou ve stáří cca okolo 10 let a více. Tam to bylo jednoduché protože byla vlastně jen jedna specifikace a pak už si každý vybíral dle peněženky jen viskozitu a třeba i značku. U nových aut od r.řekněme 2004 a výše už je to složitější a například 5W50 je zde už opravdu nevhodný.

Kein
Vůz: Volvo S80 3.2

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Kein »

No já jsem se setkal s více názory že je konkrétně Castrol srajda, ne jen od Martina, naprosto totožné výsledky mají i lidi na co castrol jednu dobu používali a následně motor rozebírali, takže nebudu zjišťovat jak moc to je či není pravda, jednoduše si Castrol nekoupím - je to největší jistota.

Další věc je, že ještě donedávna Volvo doporučovalo Mobil pak přešlo na Castrol a lejou ho i do těch aut, kde byl předním doporučovaný strašně Mobil, nalijou vám tam cokoliv co je pro ně výhodné.
Bylo: Volvo 850 2.0, T5, 155kw, 1995, B5204T

Drak3n

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od Drak3n »

cele to je aj tak len biznis , taky A5/B5 olej stoji v autorizaku cez 200 eur a v eshope tiez nepatri medzi lacne .inde zase citam , ze dnesne synteticke oleje staci iba dolievat a menit pri nich filtre , uzivatelia iba jazdia a dolievaju , bez problemov . ale co sa tyka nadupanych benzinov , pytal by som sa majitelov zadretych vozidiel , co za olej sa pouzival , lebo vyrobca nikde nepise , ze sa motor moze turovat , kedy teplota oleja dosahuje vysoko nad 100 stupnov ..

deanoli

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od deanoli »

Kein píše:No já jsem se setkal s více názory že je konkrétně Castrol srajda, ne jen od Martina, naprosto totožné výsledky mají i lidi na co castrol jednu dobu používali a následně motor rozebírali, takže nebudu zjišťovat jak moc to je či není pravda, jednoduše si Castrol nekoupím - je to největší jistota.

Další věc je, že ještě donedávna Volvo doporučovalo Mobil pak přešlo na Castrol a lejou ho i do těch aut, kde byl předním doporučovaný strašně Mobil, nalijou vám tam cokoliv co je pro ně výhodné.
Přesně tak, tendr probíhá tak, že se zadá specifikace, dodají se vzorky a testuje.
Tím projdou prakticky všichni neb žádná značka neriskuje aby její olej zadané parametry nesplňoval.
No a pak jde už jen a jen o cenu. Rozdíly jsou zcela minimální neb se všichni svlíknou úplně donaha, rozhodují doslova desetníky. Vejvar se pak realizuje přes servisy a slogan "Volvo recommends...."
Jsou však i výjimky kdy olejáři uvaří olej přesně podle speciálních požadavků toho kterého výrobce - u Volva jde hlavně o převodové oleje které se dodávají jako náhradní díl.
Každopádně na značce nezáleží, je to opravdu úplně stejné jako se dohadovat zda je lepší Samsung nebo Panasonic, Puma nebo Adidas, Pribináček nebo Lipánek, hovno z koně teplokrevníka nebo studenokrevníka a já nevím co ještě. :D

scoff
Vůz: tak třeba trabant

Volvo S60R motorovy olej

Příspěvek od scoff »

deanoli píše:
martinopel píše:Proč bys nekupoval olej v Tescu když na značce nezáleží????????Měl jsem tady další S80 2,5T 120000km jezdící na Castrol a fakt hnus.
na značce nezáleží ale v supermarketech většinou narazíš jen na noname oleje a těch bych se bál.
Aby bylo jasno značkou myslím Mobil, Castol, Shell, Total, Aral, Fuchs atd. atd.

Snad jsem to vysvětlil jasně.

Ohledně Castolu toho bylo napsáno hodně nemá cenu se dál vyjadřovat . Tebe stejně nepřesvědčím a oststní ať se rozhodnou dle zdravého rozumu ale hlavně chytré knížky a předepsané specifikace pro jejich autí.
V zásadě jsem zde nečetl jeden konkrétní důkaz proč by měl být jeden olej horší než druhý.
Btw. zrovna nedávno jsem řešil přepravu základového oleje kdy cargo bylo rozděleno mezi dva planty každý patřící samozřejmě jiné barevné společnosti. Poučné je také navštívit centrálu BASFu v Ludwigshafenu. Zajímavé komu všemmu dodávají aditiva do olejů. mj. Mobilu i Castrolu.... :D
nahodou jsem byl u te s80 2,5t
a na olej jsem se dival ja a nahodou jsem to i vyfotil jen tak pro sebe jelikoz mam ten sam motor jen ma najeto bezmala o 100tisic vic
a nestaci lsem se divit co jsem videl a co bych videl vevnitr motoru raci vedet nechcu
fotecky zde http://scoff.rajce.idnes.cz/olej/#DSC005260.jpg
S40 t4
S80 t6
S80 D5
V70II AWD 2,5 LPG

Zpět na „S60, V / XC70 II (-07), S80 (-06), XC90“